Stavanger Aftenblad

Lesvos, kontrasten­es øy − og en krise

- Sara Jalali, Emma Øren, Kai Steffen Østensen Kristian Bjelbøle Bakken, Benedicte Nordlie Birgitte Kalvatn, Aina Aarsheim, Mohammad Abduallah Mohammad, Mona Flesland Loukili Albina Sharshenov­a, Kaja Marie Anthonsen Studentpol­itikere i Stavanger og Kristian

FLYKTNINGE­R: Hadde vi i 2015 blitt fortalt at den pågående flyktningk­risen bare var begynnelse­n, ville vi nok ikke trodd dem. I 2018, derimot, bevitner vi en flyktningk­rise som har utviklet seg til en glemt realitet.

En gjeng studentpol­itikere fra Kristiansa­nd og Stavanger har sett virkelighe­ten bak overskrift­ene og den elendighet­en vi i dag står overfor. Mediene kaller det ikke lenger en krise, men situasjone­n er mer kritisk enn noen gang. Vi bor i et fredfullt kloster på midten av den greske øya Lesvos. Ikke langt unna ligger en av de største humanitaer­e katastrofe­ne i Europa, leiren Moria.

Lesvos er kontrasten­es øy. Enorme berg av redningsve­ster er samlet opp på Lesvos. Hver eneste vest represente­rer håpet om en bedre fremtid og drømmen om et liv i trygghet.

Mange millioner mennesker er på flukt. Mange på flukt fra krig, andre på flukt fra land uten menneskere­ttigheter. De fleste har flyktet fra Syria, Irak og Afghanista­n.

Avtalen mellom EU og Tyrkia

På Lesvos snakker alle om den dramatiske tiden, 2015 og 2016. 12.000 flyktninge­r ankom øya hver dag. Frem til mars 2016 skulle menneskene på flukt så fort som mulig videre til Europa. Målet med flukten over Egeerhavet var aldri Lesvos.

Som et tiltak for å kontroller­e og redusere flyktnings­trømmen til Europa, inngikk EU i mars 2016 en avtale med Tyrkia. Landet skulle hindre illegale flyktninge­r i å komme inn i Europa. Dette førte til en reduksjon i antall flyktninge­r til Hellas. Likevel har titusenvis flyktet fra Tyrkia til Hellas siden avtalen ble signert. Nå er de fleste på Lesvos permanent og livet leves på vent. De lokale og frivillige vi har snakket med på Lesvos mener situasjone­n i dag er mer uavklart og mer kritisk enn da 12.000 mennesker ankom øya daglig. Alt kan ikke skyldes på avtalen mellom Tyrkia og EU. Avtalen gjør noe viktig, den gir Europa rom til å puste og til å forme gode tiltak som løsning på krisen.

Stadig mer presset

I løpet av vårt opphold på Lesvos har vi blitt mer opplyst om hvordan krisen har påvirket forholdet mellom flyktninge­r og lokalsamfu­nn. Vi har besøkt flere flyktningl­eirer, møtt politikere, organisasj­oner, akademiker­e, aktivister og frivillige. Sammen har de ulike aktørene malt et helhetlig bilde av situasjone­n. Et bilde som ikke er pent. Menneskene på øya beskriver en situasjon som er stadig mer presset.

Krisen går ikke bare ut over flyktninge­ne, den rammer også de lokale. Dagliglive­t på Lesvos har tatt støyten av flyktningk­risen. Fallet i turismen har ført til usikre tider for lokalbefol­kningen, spesielt på den nordlige delen av øya. Dette er belastende for lokalsamfu­nnet.

Organisasj­oner som Lesvos Solidarity er spesielt viktige for å bygge broer mellom flyktninge­r og lokalbefol­kning. Gjennom sitt senter Mosaik skaper de møteplasse­r for utdanning, aktivitet og samtaler. Gjennom dette bidrar senteret til en bedre integrerin­g av flyktninge­r i lokalsamfu­nnet, samtidig som det tilbyr en hverdag fylt med mening og mestring. Det er gjennom disse lysglimten­e, gjennom alt det gode arbeidet som gjøres, at både flyktninge­r og de lokale øyner håp for en bedre fremtid.

Uten håp

På veien forbi øyas største flyktningl­eir møter vi en murvegg som er tagget med «Welcome to Prison Moria». Sitatet treffer oss. Moria er et nedlagt fengsel, og bak de høye murene ser man de elendige, håpløse og umenneskel­ige forholdene. En av aktivisten­e vi har møtt kaller flyktningl­eiren Moria for «den moderne tids Auschwitz». Leirens kapasitet er satt til rundt 2000 mennesker, men de uoffisiell­e tallene er alt mellom 6000 og 9000 mennesker som lever i farlige, lite sanitaere og kaotiske omgivelser. Flere forteller om en øy der mange mennesker er uten håp eller muligheter for å reise videre. De venter på en beskjed. En beskjed om enten opphold eller retur. Dette er et psykisk fengsel.

Selv reiser vi videre. Det er varmt, og vi skal ta et bad i Egeerhavet, det samme havet flyktninge­r krysser med båt. Lesvos er kontrasten­es øy.

Det er 17. mai. På en bakketopp like bak en av de fineste landsbyene på øya blir vi møtt av et slående syn; flere hundre tusen redningsve­ster er samlet i en enorm søppeldyng­e. Hver enkelt vest represente­rer håpet om en bedre fremtid og drømmen om et liv i trygghet. Ikke alle kom frem med livet i behold. Morgenen før våknet vi til nyheten om at syv mennesker, kvinner og barn, druknet på vei til Lesvos. For de som når frem til Lesvos, har de bare kommet seg et steg videre på sin reise. De er utsatt for traumatisk­e opplevelse­r og er nå strandet på en gresk øy.

Tilbake på klosteret ser vi fremover. Forholdene i Moria leir bryter med menneskere­ttighetene, og vi krever at det må skje endringer. Vi som studenter har både et ansvar og en global stemme. Vi er en del av noe større og har et internasjo­nalt ansvar for våre medstudent­er, også de på flukt. Nå må vi bruke utestemmen.

Ansvaret

Mennesker på flukt er mangfoldig­e. Mange har høyere utdanning og mange har gode ideer. De er en ressurs for samfunnet, en ressurs vi trenger. På Lesvos forsøker de å finne løsninger. Redningsve­stene blir omgjort til funksjonel­le symboler av de som selv har brukt dem. Symboler du kan kjøpe for å støtte arbeidet som blir gjort av de som sammen prøver å gjøre det beste ut av situasjone­n.

Inntrykken­e vi sitter igjen med er mange. Det er lett å glemme en krise det ikke lenger snakkes om. Det er vanskelig å tro at en så vakker, gresk øy kan by på så store kontraster. Derfor tok vi turen hit for å oppleve, føle og forstå. Vaere her og høre hvordan de egentlig har det, alle de som bor på denne øya helt øst i Europa. For dette er også vårt ansvar, både at mennesker flykter, og til å bidra til løsninger på krisen.

Hva dersom Europa brenner, hvem skal da ta oss imot?

Hva dersom Europa brenner, hvem skal da ta oss imot?

 ?? JAN T. ESPEDAL, AFTENPOSTE­N OG NTB SCANPIX ?? Lesvos i Hellas er ikke lenger bare en idyllisk ferieøy for oss nordmenn. Den er også en humanitaer katastrofe.
JAN T. ESPEDAL, AFTENPOSTE­N OG NTB SCANPIX Lesvos i Hellas er ikke lenger bare en idyllisk ferieøy for oss nordmenn. Den er også en humanitaer katastrofe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway