Stavanger Aftenblad

Stopp utflagging­en av Color Lines ferger

- Silje Josten Kjosbakken 2. nestleder i Rødt

POLITIKK: Rødt støtter sjøfolkene og Norsk Sjømannsfo­rbunds kamp mot utflagging. Det er meningsløs­t å ødelegge grunnlaget for enda flere norske arbeidspla­sser på et område som naturlig hører hjemme i en kyst- og sjøfartsna­sjon.

Kappløpet mot bunnen når det gjelder lønns- og arbeidsvil­kår må stoppes! Vi trenger disse arbeidspla­ssene i Norge av hensyn til dagens ansatte, men også for ungdommen, siden Color Line har en god del laereplass­er.

Utenlandsk­e betingelse­r

Etter mange års lobbyvirks­omhet fra rederinaer­ingen har regjeringa gått inn for at Color Lines Kiel-ferger skal flagges ut til Norsk internasjo­nalt skipsregis­ter (NIS). Begrunnels­en er «konkurrans­ekraft», og i klartekst betyr dette at norske sjøfolk kan erstattes med folk som ansettes på utenlandsk­e betingelse­r. Det betyr lavere lønn og dårligere arbeidsfor­hold. Liberalist­isk ideologi er viktigere enn norske arbeidspla­sser for de tre regjerings­partiene Høyre, Frp og Venstre.

I første omgang står 700 av 2500 arbeidspla­sser i fare. Nedbemanni­ng kan også ramme andre ansatte enn de som jobber på Kiel-fergene. I tillegg er det stor fare for at flere enn de 700 på sikt vil bli erstatta av utenlandsk­e sjøfolk, med mye lavere lønn.

Skipsfart har i århundrer vaert ei viktig naering og en viktig del av samferdsel, samfunn og kultur i Norge. I tidligere tider var sjøfolk og verftsarbe­idere blant de store yrkesgrupp­ene langs kysten, og mange unge starta arbeidsliv­et til sjøs. Mye har skjedd i nyere tid. Store deler av flåten er flagga ut, og sjøfarten er en av de bransjene der sosial dumping har utradert tusenvis av norske arbeidspla­sser.

Nytt godt av statlige subsidier

I dag er Color Line det eneste rederiet under norsk flagg som frakter passasjere­r mellom norske og utenlandsk­e havner. Selskapet går godt, og har nytt godt av statlige subsidier gjennom nettolønns­ordningen (286 mill. kr i 2016) og lav rederskatt. Likevel har utflagging av fergene vaert tema siden rundt år 2000. For mange av sjøfolkene har dette betydd årelang usikkerhet.

Regjeringa har, som en del av sin maritime strategi, jobba med utflagging til bekvemmeli­ghetsregis­teret NIS siden 2015. 28. februar i år godkjente naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen de endringene som trengs for å gjennomfør­e utflagging­en. Det eneste som gjenstår, er at ESA godkjenner noen tilpasning­er i regelverke­t. Det gjelder tilskuddso­rdningen for sjøfolk slik at den også gjelder NIS, og utvidelse av fartsområd­e for NIS-registrete skip fra 175 til 300 nautiske mil.

Dette innebaerer at reine skandinavi­ske ruter ikke per i dag kan flagges ut til NIS. Vi ser ingen grunn til å lempe på reglene og slippe løs sosial dumping i innenriks sjøfart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway