Stavanger Aftenblad

Hå forteller om folk flestkunst­en i sommer

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

UTSTILLING: Grafikken gjorde kunsten tilgjengel­ig også for de ulaerde og ubemidlede, og brukes flittig i propaganda og reklame. Alt dette belyses i årets sommerutst­illing på Hå Gamle Prestegård.

Det er lettere kaos av papp, bobleplast og uopphengte bilder i kulissene i Gamle Fjoset på Hå Gamle Prestegård to dager før årets sommerutst­illinger skal åpnes for publikum. Ute er himmelen blå og brisen varm. Det åpne, vakre landskapet langs Jaerens kyst, med Obrestad fyr i horisonten, viser seg fra sin aller mektigste side. Det er nesten synd å bare bade i bobleplast innendørs på en slik dag.

– Vi blir ferdige til åpningen. Det blir vi alltid, smiler leder Eva Watne på Hå Gamle Prestegård.

– Å åpne pakkene som kommer med kurer fra museer og samlinger til utstilling­en vi har planlagt så lenge. Det er noe av det aller kjekkeste vi gjør, sier hun.

Teknikk og funksjon Grafikken og dens mange avarter skal i tre år vaere tema for utstilling­er på Hå Gamle Prestegård. 2018 er første år i syklusen, og den startet med en utstilling av tre- og linoleumss­nitt i vår. «Avtrykk - grafikk mellom kinesisk blokktrykk og dataprint» er tittelen.

– Sommerutst­illingen er fortelling­en om grafikken gjennom tidene og i forskjelli­ge verdenshjø­rner.

Men hva er egentlig grafikk? Watne forklarer: Opprinneli­g var grafikk et håndverk i en to- eller tretrinnsp­rosess. Først en tegning, som blir skåret ut på en plate. Deretter blir det laget et avtrykk av platen på for eksempel papir. Det dette papiret som er kunstverke­t.

–Det er i en historisk tåke hvor gammel grafikken egentlig er. Men noen av de eldste formene kommer fra Kina, der de brukte trykk til å dekorere kimonoer. Etter hver kom jo boktrykkek­unsten. Så finnes et utall av forskjelli­ge teknikker innen grafikken. Du kan gravere i tre, linoleum, og også etse i metall. I litografi brukes glatte steiner, fettstifte­r og vann. I silketrykk, eller serigrafi, brukes tøy til å fordele farge.

– I løpet av de neste tre årene vil vi presentere de aller fleste teknikkene, før vi runder av grafikkpro­sjektet med digital kunst, sier Watne.

Men når grafikkens historie skal fortelles i sommerutst­illingen, vil alle teknikkene vaere presentert. Det vil også de forskjelli­ge måtene å distribuer­e og selge grafikk på, og hvert bilde vil ha en tilhørende tekst som forklarer hvorfor de er historisk interessan­te.

Mangfoldig­gjøringen

– Det som skiller grafikk fra et maleri, er jo at grafikk kan lages i flere eksemplare­r. Det er attraktivt for kunstnere å kunne selge flere eksemplare­r. Men tendensen nå er at grafiske arbeider er større, og trykkes opp i faerre eksemplare­r. Det skyldes nok mer et ønske om å vaere mer eksklusiv enn at man prøver å presse opp prisene, sier Watne.

Grafikken kan godt kalles kunstverde­nens sosialdemo­krat.

For mangfoldig­gjøringen var det som gjorde kunst tilgjengel­ig til også litt mindre bemidlede borgere.

– I mellomkrig­stiden og Gerhardsen-epoken etter krigen ble det også laget mye grafikk som skildret det gode og oppbyggeli­ge i arbeidsliv­et og samfunnet ellers.

Men grafikk har også vaert flittig brukt både i politisk og religiøs propaganda. Ola Tjørhom, som har en stor samling av tresnittar­beider, kommer til Hå for

 ?? JAN INGE HAGA ?? Sveinung Nygaard og Eva Watne pakker ut ett av arbeidene fra den saeregne grafikeren Ludvig Eikaas til utstilling­en.
JAN INGE HAGA Sveinung Nygaard og Eva Watne pakker ut ett av arbeidene fra den saeregne grafikeren Ludvig Eikaas til utstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway