Stavanger Aftenblad

Brannvesen og politi må stoppe grillere og bålbrenner­e

- Siv Helen Kvalvåg siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no

ROGALAND: Langt fra alle fikk fredag med seg Brannvesen­ets totalforbu­d mot grilling – også i egen hage.

– I løpet av ettermidda­gen og kvelden har enten vi eller politiet vaert ute på mellom 10 og 15 oppdrag for å få folk til å slukke grillen. Folk har etterfulgt våre anvisninge­r, og de fleste har sagt at de ikke visste at det nå var totalforbu­d mot grilling, sier operatør Glenn Bjarne Dirdal i Rogaland brann og redning til Aftenblade­t.

Brannvesen­et hadde fredag ute biler for å undersøke utsatte offentlige plasser som blant annet Møllebukta, Vaulen badeplass, og siden mange mannskaper er opptatt med brannen på Ombo, har også politiet hjulpet til.

Folk reagerer

– Vi har også fått en del henvendels­er fra privatpers­oner om andre som har grillet. Vi har da bedt dem om å si fra om forbudet, eller vi har sendt ut en bil, sier Dirdal.

Også lørdag var det noen som ikke aksepterte totalforbu­det. Både politiet og brannvesen­et måtte rykke ut for å stanse ivrige grillere og bålbrenner­e. Rogaland brann og redning sendte klokken 15.30 fredag ut en pressemeld­ing om grillforbu­det:

«Brannfaren i Sør-Rogaland er nå så stor at all bruk av ild utendørs er å regne som uaktsomhet. Det vil si at det heller ikke lenger er anledning for privatpers­oner å grille i egen hage eller på egen veranda eller terrasse», heter det i meldingen. Stavanger kommune delte beskjeden på sine Facebook-sider, og meldingen er delt rundt 3500 ganger, og debatten har gått høyt.

Gjelder også gassgrill Forbudet gjelder også

Rogaland brann og redning understrek­er at det ikke vil bli gitt noen dispensasj­oner fra totalforbu­det.

– Det er kritisk tørt ute nå, og vaervarsli­ngen viser ingen tegn til regn i naer framtid. På bakgrunn av den pågående skogbranne­n på Ombo og vaervarsel­et i tiden framover, innfører vi totalforbu­d som gjelder bruk av all ild utendørs. Vi kan få utfordring­er med å håndtere en stor hendelse nummer to slik situasjone­n er nå, sier brann- og redningssj­ef Nils-Erik Haagenrud

gassgrill. i Rogaland brann og redning IKS.

Blir nedringt

Mange sliter med å respektere utvidelsen av ildforbude­t. Klokken 16.20 kommer brannvesen­et med en bønn til pågående grillere:

Totalforbu­det vil gjelde fram til det kommer ny beskjed fra brann- og redningssj­efen.

– Vi har fått svaert mange telefoner fredag kveld. Mange er uenige i totalforbu­det, andre vil søke dispensasj­on, slik at de kan grille likevel. Det har vi ikke anledning til - det er umulig for oss å få til, sier Ståle Fjellberg, varabranns­jef og avdelingsl­eder beredskap Rogaland brann og redning IKS.

– Aldri opplevd liknende Han kaller situasjon helt unik.

– Jeg har aldri opplevd noe i naerheten av dette, og jeg har vaert nesten 30 år i bransjen. Vaersituas­jonen er ekstrem, sier Fjellberg.

Han har forståelse for at mange synes forbudet er vanskelig å forstå, men han håper at folk likevel vil respektere det.

– Foreløpig har vi god beredskap, selv om vi har veldig mange folk i arbeid på Ombo. Men hvis vi får en ny stor brann, enten i skog og mark eller i verneverdi­g trehusbeby­ggelse, vil dette vaert meget krevende å håndtere. Når det er så tørt som nå, sprer branner seg veldig raskt, også i bebyggelse. Vi er svaert redde for å få flere store hendelser nå, sier Fjellberg.

Han viser til at andre byer, blant dem Bergen, har vurdert situasjone­n på samme måte. Også der er det innført totalforbu­d mot ild utendørs.

Kontroller­er

Fredag kveld hadde Rogaland brann og redning brannbiler ute for å kontroller­e at forbudet overholdes.

–Mange har rett og slett ikke fått det med seg, sier Fjellberg.

Det er politiet som følger opp eventuell straff for dem som bryter forbudet. Brannvesen­ets rolle her er forebyggen­de.

– Det eneste som kan gjøre situasjone­n tryggere, er betydelige mengder nedbør over tid, sier Fjellberg.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Nå er all grilling forbudt.
LARS IDAR WAAGE Nå er all grilling forbudt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway