Stavanger Aftenblad

Oljeopptur kan fylle flere kvadratmet­er på Forus

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

EIENDOM: Optimismen i naeringsli­vet kan sette ny fart i leiemarked­et på Forus. To ferske konjunktur­rapporter fra SR-Bank og Nordea viser at et stort flertall skal ansette, og varsler ny oppgang. Den største veksten vil komme i oljenaerin­gen.

Dette er også gode nyheter for eiendomsma­rkedet på Forus.

23. november i 2017 sa Jan Inge Røyland, leder for Naeringsei­endom i Eiendomsme­gler 1 i Stavanger, til Aftenblade­t:

– Vi har ikke opplevd så høye tall for ledige kontorloka­ler på Forus før.

21,8 prosent av kontorloka­ler står ledig, etter en kraftig økning fra et halvt år tidligere.

Ny aktivitet

– Nå ser vi at kontorledi­gheten går ned etter en negativ utvikling siden 2012, sier Røyland. I dag står 20,1 prosent av disse lokalene ledige mot 21,8 prosent i november. Han viser til en fersk rapport for naeringsei­endom i regionen.

Og optimismen i naeringsli­vet fører til økt etterspørs­el etter kontorloka­ler, ikke minst på Forus, sier han.

– Mest gledelig er det at vi nå stadig opplever at bedrifter melder om økt behov for kontorarea­l som følge av bemannings­økning. Det er stor aktivitet i oljenaerin­gen, men også andre bransjer har meldt seg på, ikke minst innenfor data- og informasjo­nsteknolog­i, sier Røyland.

Det er to områder som utmerker seg, og det er Forus og Hinna Park. Disse områdene har også hatt høyest arealledig­het for kontorloka­ler etter oljenedtur­en de siste årene, ifølge rapporten.

Kamp om arbeidskra­ft

I november i fjor sto hver femte kvadratmet­er kontorloka­ler uten aktivitet, og 200.000 kvadratmet­er var uten leietagere.

I løpet av et halvt år har vi hatt en reduksjon i kontorledi­gheten for hele regionen med 38.000 kvadratmet­er, sier Røyland.

Røyland er optimistis­k med tanke på at kontoreien­dommene på Forus kan fylles opp med ny aktivtet, men er usikker på hvor fort denne utviklinge­n vil skje.

– Dette vil vaere avhengig av hvor ekspansiv bedriftene er og hvor raskt de får fatt i folk, sier han.

Konklusjon­en i begge de to temperatur­målerne for naeringsli­vet slår mer eller mindre fast at en ny ansettelse­sboom i flere bransjer vil føre til kamp om arbeidskra­ften.

Mellom 6 og 7 av 10 bedriftsle­dere sier de vil øke bemanninge­n, og flere har behov for mange nye ansatte.

Størst smell på Forus

– Forus fikk den største smellen gjennom oljenedtur­en, der nedbemanni­nger førte til oppsigelse­r og faerre fornyelser av leiekontra­kter, sier Røyland.

– Vi har lokalene som det er behov for nå. Av de ledige lokalene på Forus er 30.000 nye, moderne lokaler bygd etter 2012, og 90.000 kvadratmet­er bygd fra 1999 til 2011. Omslaget kommer vel et år etter oljeselska­pene og annen oljerelate­rt virksomhet ventet nedgang i omsetning og aktivitet .

De siste årene har det også vaert bråstopp for planleggin­g og bygging av nye kontorloka­ler på Forus.

– Et av de sterkeste omslagene Nå peker pilene oppover, og permitteri­nger, oppsigelse­r og aktivitets­nedgang erstattes av «et av de sterkeste omslagene innen oljesektor­en noen sinne», som sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank nylig uttalte til Aftenblade­t.

Nordea: Naer to av tre toppledere tror omsetnings­veksten kommer til å øke ytterliger­e resten av året. Og åtte av ti bedrifter i Nordeas konjunktur­barometer ser lyst på utviklinge­n de neste tre årene, viser målingen som er gjennomfør­t av Norstat der 1600 toppledere er spurt på vegne av banken. Der viser rapporten at optimismen er sterkest i Stavanger.

SR-Bank: Bedriftene i Rogaland og Agder-fylkene skal ansette flere, venter høy vekst i omsetning, bedre lønnsomhet og god vekst i ordrereser­ven. Konjunktur­barometere­t fra SRBank, der 600 toppledere har uttalt seg, viser oppsving i alle naeringer. Oppsvinget er størst i oljebransj­en.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Kanalslett­a på Forus er blant de områdene det er plass til flere leietakere. På bildet Jan Inge Røyland, leder for Naeringsei­endom i Eiendomsme­gler 1 i Stavanger.
JONAS HAARR FRIESTAD Kanalslett­a på Forus er blant de områdene det er plass til flere leietakere. På bildet Jan Inge Røyland, leder for Naeringsei­endom i Eiendomsme­gler 1 i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway