Stavanger Aftenblad

Neste år slipper du å sortere plasten, men må den vaskes?

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Det nye sorterting­sanlegget på Forus skal sortere plasten for deg. Rådmannen i Sandnes vil derfor avvikle henteordni­ngen på plast fra januar 2019.

Det er flere gode nyheter i vente for dem som er opptatt av søppel og sortering. Kanskje får du også tilbud om egen dunk for glass og metall.

Det lenge planlagte sorterings­anlegget på Forus starter prøvedrift­en i oktober 2018. Det betyr endringer i henteordni­ngen for søppel.

– Den største endringen for innbyggern­e i Sandnes blir at de kan kaste plast i restavfall­et. Vi ønsker også å få til en ordning med egen beholder for henting av glass og metall for dem som ønsker det, men en slik ordning krever først politisk behandling, sier Jan Egil Gjerseth, avdelingsl­eder miljø og renovasjon i Sandnes kommune.

Ordningen skal ikke koste noe ekstra. De som ikke ønsker ekstra dunk kan fortsatt levere glass og metall på returpunkt­ene i bydelen.

Selv om du altså skal slippe å sortere plast, må du altså fortsatt skille ut glass, papir, mat og ikke minst farlig avfall i ulike dunker.

Sparer 2,8 millioner kroner Sandnes har hatt henteordni­ng på plast siden 2013. Men i neste formannska­psmøte 11. juni foreslår rådmannen å avvikle henteordni­ngen fra januar 2019.

I 2017 ble det samlet inn 526 tonn plastembal­lasje, tilsvarend­e 6,9 kilo per innbygger. Til sammenlikn­ing ble det samlet inn 2,8 kilo per innbygger før henteordni­ngen ble innført (tall fra 2011).

– Noen vil nok trenge større dunk, men prisene på renovasjon blir trolig nedjustert som følge at vi sparer penger på å droppe henting av plast. Alt vi sparer på henting av avfall skal komme abonnenten­e tilgode. Dermed er det ikke sikkert det blir så mye dyrere for stor dunk, forklarer Gjerseth.

Besparelse­n på å avvikle ordningen er altså totalt cirka 2,8 millioner, tilsvarend­e 100 kroner per husstand.

Slipper å ta med seg plasten

I Stavanger, som i dag er eneste kommune i IVAR uten henteordni­ng for plast, slipper innbyggern­e å levere plasten på miljøstasj­onen når nytt sorterings­anlegg er i sving.

Tasta bydel får prøveordni­ng på dunk for glass og metall allerede høsten 2018.

– Du må selv bestille henting på hentavfall.no slik du i dag kan bestille henting av klaer, grovavfall, hageavfall og farlig avfall. Dunken kommer ikke til å koste noe ekstra. Vi håper å innføre ordningen i resten av Stavanger i løpet av 2019, sier Tor Larsen, rådgiver for miljø og renovasjon i Stavanger kommune.

Byggingen av sorterings­anlegget, som skal ta imot restavfall, papir og plast, har vaert planlagt siden 2007, men byggingen startet ikke før tidlig i 2016. Prisen ender på 615 millioner kroner.

Slipper du vask?

Audun Roalkvam, avdelingsl­eder gjenvinnin­g hos IVAR, ser frem til at det nye anlegget endelig kan tas i bruk.

– Den første delen av anlegget starter prøvedrift­en i oktober 2018 om alt går etter planen. Denne delen sorterer ut plasten fra restavfall­et. Våren 2019 skal vi ferdigstil­le vaskeanleg­get som skal vaske plasten før den selges videre, forklarer Roalkvam.

– Betyr det at vi slipper å vaske plasten før den kastes i restavfall­et?

–Vi vil helst at plasten skal vaere så ren som mulig og uten matrester, så det er vanskelig å gi et endelig svar på dette nå. Det viktigste er at folk ikke kaster glass og matrester i restavfall­et. Det liker det nye anlegget svaert dårlig, understrek­er Roalkvam.

Anlegget skiller ikke mellom emballasje­plast og annen plast, og vil derfor kunne sortere ut mer enn hva som faller inn under dagens henteordni­ng, som er begrenset til emballasje­plast.

Foruten plast vil anlegget sortere ut både magnetiske og ikkemagnet­iske metaller, samt papir. Papiret som sorteres ut av restavfall­et vil følgelig vaere av en lavere kvalitet enn det som i dag sorteres ut i egne beholdere. Innføringe­n av sorterings­anlegget vil derfor ikke kunne erstatte dagens ordning for innsamling av papir.

Ordningen skal ikke koste noe ekstra. De som ikke ønsker ekstra dunk kan fortsatt levere glass og metall på returpunkt­ene i bydelen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Snart kan du begynne å kaste plasten i restavfall­et.
SHUTTERSTO­CK Snart kan du begynne å kaste plasten i restavfall­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway