Stavanger Aftenblad

Sverdrup-boring 6,5 mrd. rimeligere enn ventet

- Ola Myrset ola@sysla.no

NORDSJØEN: En ny samarbeids­form får hovedaeren for at Equinor og partnerne sparte enorme summer.

Johan Sverdrup er prosjektet som har skapt lys i mørket under oljekrisen de siste årene. Totalt skal Equinor, tidligere Statoil, og partnerne investere 88 milliarder kroner i prosjektet­s første fase. Blant de største enkeltpost­ene er boringen av produksjon­sbrønnene på feltet. Arbeidet startet i mars 2016 og ble avsluttet før jul i fjor. Gjennomfør­ingen gikk bedre enn ventet.

– Det er en av de mest effektive borekampan­jene vi har levert, sier Jakup Øregaard, boresjef for Sverdrup-prosjektet, til Sysla.

Halvert tidsbruk

Det var budsjetter­t med at boringen skulle koste drøyt 18 milliarder kroner, men nå ser summen ut til å ende på drøyt 11,5 milliarder. Det tilsvarer en besparelse på 6,5 milliarder kroner, drøyt 35 prosent.

Samtidig ble det boret flere brønner enn planlagt. I utbyggings­planen ble det anslått 13 brønner i forborings­kampanjen, men tallet endte til slutt på 23. Det inkluderer seks letebrønne­r.

Opprinneli­g var det ventet at hver brønn ville ta mellom 50 og 60 dager, men snittet ble 33 dager per brønn.

– Gapene sammenlign­et med de opprinneli­ge tallene er store. Da beregninge­ne ble gjort for fire-fem år siden, var imidlertid situasjone­n slik. Hele industrien har bedret seg i denne perioden, sier Øregaard.

Kostnadsku­tt og effektivis­ering gjennom oljekrisen har gjort at mange bedrifter får mer ut av pengene i dag enn da industrien var på sitt heteste. Ifølge tall fra Equinor reduserte selskapet som helhet borekostna­dene med 10 prosent fra 2016 til 2018. Samtidig har flere advart om at mange leverandør­er har blitt skviset på veien mot lavere kostnader. Blant andre har Rederiforb­undet vaert tydelig på at leieprisen­e for rigger ikke er baerekraft­ige.

– Tjente bra med penger

Det er Odfjell Drilling som har boret brønnene på Johan Sverdrup med riggen Deepsea Atlantic.

–Vi ønsker å ha langsiktig­e partnere, og for å få det må vi ha kontrakter alle kan leve med. Det har alltid vaert vårt mål. Samtidig må vi følge trendene i industrien, sier Øregaard.

Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh er enig.

– Det var ikke lave priser som gjorde at dette ble billigere, sier Lieungh.

Han legger likevel ikke skjul på at Sverdrup-kontrakten, som ble signert sommeren 2015, ga langt dårligere betalt enn tilsvarend­e avtale ville gjort noen år tidligere. Ifølge Lieungh lå leieprisen for Deepsea Atlantic på drøyt 300.000 dollar per døgn. På riggens forrige kontrakt var prisen over 500.000 dollar. Denne reduksjone­n lå imidlertid allerede i budsjettet og var dermed ikke årsaken til at boringen ble billigere enn ventet.

– Vi tjente bra med penger på denne kontrakten. Også vi har kuttet kostnadene kraftig de siste årene, og dermed trengs lavere priser for å gå i pluss. Men selvfølgel­ig kunne vi alltid ønske å tjene mer, sier Lieungh.

Nytt samarbeid

Både han og Jakup Øregaard gir samarbeide­t mellom Equinor, Odfjell Drilling og servicesel­skapet Baker Hughes mye av aeren for suksessen.

– Vi testet en ny måte å jobbe på – en integrert kontrakt. Istedenfor å fortelle leverandør­ene hva som skulle gjøres, jobbet vi sammen for å finne ut hvordan oppgavene best kunne løses. Dette var et av de første prosjekten­e der vi prøvde en slik modell, og det fungerte veldig godt, sier Øregaard.

– Vi fjernet unødvendig­e aktivitete­r og fikk utnyttet riggen til fulle. Dette fikk vi til sammen, alene ville ingen av selskapene klart det. Jeg tror dette er framtidens måte å jobbe på, mener Lieungh.

Sparte 300 millioner Boreingeni­ør Henriette Strøm deltok i et av teamene som jobbet med borekampan­jen. Et enkelt grep fra gruppen gjorde at selskapet sparte 300 millioner kroner.

–Vi skulle plassere en havbunnsra­mme for å bore. Forholdene var imidlertid utfordrend­e, og vi så at brønnene derfor ville bli vanskelige. Gjennom nye beregninge­r så vi at det ville bli enklere om vi flyttet rammen to kilometer. Det var årsaken til den store besparelse­n. Det var veldig spennende å vaere med på, sier Strøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway