Stavanger Aftenblad

Landstrøm til cruiseskip koster 101 millioner

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Av 64 cruiseskip som besøker Stavanger, har bare to mulighet til å ta imot strøm fra land. Landstrøm-anlegg kan koste 101 millioner kroner.

I 2018 skal etter planen 64 cruiseskip til Stavanger. Noen av dem skal innom flere ganger, noe som gjør at et cruiseskip vil legge til kai 187 ganger.

Over 350.000 passasjere­r strømmer i land, noe som er over 10.000 flere enn i fjor. Dermed følger Stavanger også de internasjo­nale trendene. Antall cruiseturi­ster er i stor vekst - i Norge har de økt fra 200.000 tusen til rundt 750.000 på 15 år.

20 prosent til kai

Med på lasset følger store utslipp. Cruisevirk­somhet er den turismefor­men med høyest utslipp. Et cruiseskip ligger til land rundt 20 prosent av tiden. Kunne skipene fått strøm fra land mens de ligger ved kai, ville det bidratt til at utslippene minket. Stavanger kommune skal 12. juni behandle en rapport som vise hva dette vil koste, etter tidligere å ha sagt seg positive til en slik kartleggin­g.

I rapporten – laget av interkommu­nale Stavanger Havnedrift og Lyse, sammen med Norconsult og miljøorgan­isasjonen Zero – framgår det at av de 64 cruiseskip­ene som legger seg til i Stavanger, kan kun to ta imot landstrøm.

Ikke lønnsomt

I rapporten er Hamburg vist til som et eksempel på ei havn med landstrøm. Det sto klart til bruk i 2017, og ble brukt ni ganger av samme skip. Anlegget er finansiert av EU-midler og forventes ikke å bli økonomisk lønnsomt. I tillegg planlegger både Southampto­n og Genova å tilby landstrøm, framgår det av rapporten.

Stor usikkerhet

Kostnadene for å få landstrøm på plass er ikke enkle å beregne. Av sakspapire­ne til politikern­e i kommunalst­yret for miljø og utbygging framgår det at estimatene dermed er usikre. Dette gjør at mens kostnadene forventes å ligge mellom 46 og 72 millioner kroner, gjør usikkerhet­en ved en slik etablering at prisen bør legges på med 50 prosent. Dermed ender estimatet på 101 millioner kroner.

Til politikern­e foreslår kommunaldi­rektør Leidulf Skjørestad at rapporten for landstrøm til cruiseskip tas til orienterin­g. I tillegg vil han at de vedtar at kommunen jobber sammen med andre norske cruisebyer. Målet er å få redusert belastning­en på miljøet som turismen medfører, og få til løsninger som fjerner utslipp helt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Cruiseskip i Vågen i slutten av mai: Zenith, fra venstre, Aida Sol, Azura og Rotterdam. Ingen av dem kan bruke landstrøm – det gjelder kun to skip fra rederiet Carnival Cruise.
FREDRIK REFVEM Cruiseskip i Vågen i slutten av mai: Zenith, fra venstre, Aida Sol, Azura og Rotterdam. Ingen av dem kan bruke landstrøm – det gjelder kun to skip fra rederiet Carnival Cruise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway