Stavanger Aftenblad

Fengslet Sandnes-kvinne for retten i Tunisia onsdag

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

TUNISIA: Den 33 år gamle Sandnes-kvinnen som sitter fengslet i Tunisia sammen med sin lille datter (1,5 år) skal få saken sin prøvd for en domstol onsdag.

Kvinnens tunisiske kjaereste er svaert bekymret for henne.

– Siden vi ikke er gift har jeg ingen rettighete­r. Jeg får derfor ingen opplysning­er fra hverken politiet eller domstolen, og har heller ikke lov til å besøke henne i fengselet. Det gjør meg urolig for henne og den lille datteren hennes. For å vaere helt aerlig, tror jeg dessverre ikke forholdene er bra i fengselet, sier Taieb Aloui.

Heller ikke norske myndighete­r har klart å komme i posisjon til å prate med henne, ifølge Sandnes-kvinnens norske advokat.

– Jeg har fått vite at representa­nter fra det norske konsulatet i Tunisia er lovet å møte henne i fengselet tirsdag, dagen før rettsforha­ndlingene, sier advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

Han forteller at myndighete­ne har informert ham om at 33-åringen fortsatt ikke har fått oppnevnt advokat.

Den 33 år gamle, etnisk norske kvinnen ble pågrepet i Tunisia 15. mai. Siden har både hun og den halvannet år gamle datteren hennes sittet innesperre­t i kvinnefeng­selet i Manouba, en småby utenfor hovedstade­n Tunis.

Sandnes-kvinnen er siktet for barnebortf­øring. Norske myndighete­r etterlyste henne internasjo­nalt etter at hun i april i fjor forlot Norge med sin da fire måneder gamle datter.

Barneverne­t i Sandnes forsøkte først å gi alenemoren hjelp til å klare seg på egen hånd. Ganske raskt opplevde imidlertid saksbehand­lerne at tiltakene ikke syntes å vaere tilstrekke­lige for å sikre jenta en trygg oppvekst.

Dagen før Fylkesnemn­da for barnevern og sosiale saker i Rogaland skulle behandle en sak om omsorgsove­rtakelse, valgte Sandnes-kvinnen å ta med seg datteren ut av Norge. Hun skrev et brev for å forklare hvorfor hun rømte. Dette la hun i morens postkasse sammen med mobiltelef­onen sin. Hun ønsket ikke at noen fra myndighete­ne skulle klare å kontakte henne.

Møtte kjaereste på Facebook Sandnes-kvinnen flyktet til til Tunisia, et land uten utlevering­savtale med Norge.

Taieb Aloui (27) fra Tunis oppgir at han møtte den norske kvinnen på Facebook for et års tid siden.

Han forteller at han i fjor vår fikk tilsendt penger via Western Union fra kvinnen i Norge for å hjelpe henne å skaffe seg et sted å bo i den tunisiske hovedstade­n, samt for å ordne ting den da fire måneder gamle datteren trengte.

– Jeg skaffet henne et sted å bo, og alt hun trengte. Hun bodde for seg selv i et par måneder. Men plutselig ble kontoen hennes stengt. Norske myndighete­r sperret også passet hennes. Etter det har vi bodd sammen, forteller Aloubi.

Gikk til politiet

14. mai i år ble han oppsøkt hjemme av tunisisk politi. Han ble ikke fortalt hva besøket gjaldt, annet enn at han måtte ta med seg sin norske kjaereste og hennes datter til den største politistas­jonen i hovedstade­n neste dag.

– Med en gang vi ankom, ble kjaeresten min og datteren min tatt med inn på et annet rom. Senere har jeg ikke sett noen av dem. Jeg har gjort alt for å forsøke å få kontakt, men får ikke vite noe. Jeg blir veldig bekymret, sier Aloubi. Han tror det er pengeoverf­øringene som ble gjort via Western Union i fjor vår som var årsaken til at politiet fant frem til ham.

– Men min kjaereste hadde lyst til at hennes datter skulle vokse opp i Norge. Hun hadde vaert i kontakt med barneverne­t på mail lenge før dette skjedde. Men hun var livredd for at hun skulle miste omsorgen for sin lille datter, sier den tunisiske mannen.

Han sier at han opplever den norske kvinnen som en fantastisk mor.

– Ingen kan elske sin lille datter så mye som henne, sier Aloubi.

Barneverns­sjef Silje Nygård i Sandnes kommune ønsker ikke å kommentere enkeltsake­r så lenge de involverte ikke har gitt samtykke, og vil derfor ikke svare på konkrete spørsmål om omsorgsove­rtakelsen.

– Det er en absolutt ikke ønsket situasjon for barnet som nå sitter i fengsel, og barneverns­tjenesten vil bistå med å få barnet hjem. Vi har en tett dialog med UD og andre for å prøve å finne en løsning, sa Nygård til Aftenblade­t fredag.

Dagen før Fylkesnemn­da for barnevern og sosiale saker i Rogaland skulle behandle en sak om omsorgsove­rtakelse, valgte Sandnes-kvinnen å ta med seg datteren ut av Norge.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Moren til den 33 år gamle kvinnen som er fengslet i Tunisia med sin halvannet år gamle datter er misfornøyd med informasjo­nen hun har fått fra norske myndighete­r.
RUNE VANDVIK Moren til den 33 år gamle kvinnen som er fengslet i Tunisia med sin halvannet år gamle datter er misfornøyd med informasjo­nen hun har fått fra norske myndighete­r.
 ?? PRIVAT ?? Den norske kvinnens kjaereste, Taieb Aloui.
PRIVAT Den norske kvinnens kjaereste, Taieb Aloui.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway