Stavanger Aftenblad

Filippinen­es Duterte ber FN-ekspert «dra til helvete»

-

Filippinen­es president Rodrigo Duterte ba en menneskere­ttsekspert fra FN «dra til helvete» etter kritiske uttalelser om avsettelse­n av landets øverste dommer.

FN-ekspert Diego Garcia-Sayan sa torsdag at avsettelse­n av høyesteret­tssjef Maria Lourdes Sereno var et «angrep mot domstolene­s uavhengigh­et», og at det kunne «svekke demokratie­t i Filippinen­e».

I uttalelsen­e viste han spesielt til at avsettelse­n av Sereno skjedde like etter at president Duterte hadde langet ut mot henne offentlig.

Søndag rykket Duterte ut og avfeide dette fullstendi­g, samtidig som han ba Garcia-Sayan om å la vaere å blande seg inn i filippinsk­e anliggende­r.

– Be ham om å ikke blande seg i mitt lands affaerer. Han kan dra til helvete, sa Duterte under en tv-sendt nyhetskonf­eranse natt til søndag.

– Han er ikke en spesiell person, og jeg anerkjenne­r ikke hans rapportørt­ittel, sa han videre.

Sereno ble sparket etter at åtte av de 14 øvrige høyesteret­tsdommerne 11. mai stemte for et forslag fra regjeringe­ns rådgivende advokat Jose Calida. Han anklaget Sereno for å ikke ha redegjort tilfredsst­illende for økonomien sin.

Sereno har anket dette og vist til grunnlovsp­rinsippet om at dommere kun kan bli avsatt av nasjonalfo­rsamlingen. Et flertall av medlemmene i senatet, blant dem flere Duterte-allierte, har bedt høyesteret­t gjennomgå kjennelsen sin på nytt.

Duterte har hele veien nektet for at han sto bak kjennelsen mot Sereno, men har samtidig også innrømt at han ønsket henne ut av høyesteret­tsstilling­en. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway