Stavanger Aftenblad

Urettferdi­g underregul­ering

- Gunnar Dirdal Stavanger

ALDERSPENS­JON: For fjerde år på rad har pensjonist­ene fått redusert kjøpekraft.

Med dette demonstrer­er pensjonsre­formen sin alvorligst­e svakhet, nemlig at ved moderate lønnsoppgj­ør er det overveiend­e sannsynlig at pensjonist­ene får redusert kjøpekraft. Selv når pensjonist­ene ville fått redusert kjøpekraft uten underregul­ering, blir denne gjennomfør­t. Dette var tilfelle både i 2016 og 2017 med det resultat at pensjonist­enes tap av kjøpekraft i snitt ble fordoblet etter underregul­eringen.

I lov om alderpensj­on fra 1. mai 2011 ble både målsetting og metode for regulering av pensjon under utbetaling beskrevet. Målsetting­en er at pensjon under utbetaling reguleres med et gjennomsni­tt av lønns- og prisvekst, og metoden for å oppnå dette er at pensjonen reguleres med lønnsvekst fratrukket en fast faktor på 0,75 prosent.

Grunn til å reagere

Det er all grunn til å reagere på både målsetting og metode. Målsetting­en er at pensjonist­ene skal bare ha halvparten av kjøpekraft­økningen til de yrkesaktiv­e. Pensjonist­ene burde selvfølgel­ig ha samme økning både ut fra moral og rettferdig­het. Måloppnåel­se er naermest overlatt til tilfeldigh­eter. Når den valgte regulering­smetode kun består av en parameter (lønnsvekst), mens målet består av to parametre (lønnsvekst og prisvekst), er det bare å håpe på at målsetting oppnås. Med en regulering­smetode basert på håp, er det all grunn til å reagere.

I de vel ti årene arbeidet med pensjonsre­formen pågikk var den årlige lønnsøknin­gen høy med snitt over 4,5 prosent og med en årlig reallønnsv­ekst på over 2,5 prosent i snitt. Dette var gullaldere­n for innfasing av store, stabile oljeinntek­ter. For å kunne håndtere dette på en god måte, fikk Norges Bank i 2001 et inflasjons­mål på 2.5 prosent. Valg av regulering­smetode var antagelig basert på håpet om at disse gunstige forhold skulle vedvare, for da ville målsetting­en oppnås med god margin. Håpet varte i fire år fra 2011 til 2014. Så var det slutt. De fire siste årene har avvik fra målsetting i snitt vaert på over 260 prosent – målstyring har altså vaert fravaerend­e.

Den 2. mars i år fikk Norges Bank ny forskrift hvor inflasjons­målet ble senket fra 2,5 til 2 prosent, samme inflasjons­mål som våre handelspar­tnere i Europa hele tiden har hatt. Dette indikerer et vendepunkt. En langvarig gullalder er historie og tiden for en saernorsk lønnsvekst er trolig forbi. Selv om oljeprisen har beveget seg noe opp i det siste, skyldes dette geopolitis­ke forhold ikke fundamenta­le.

Må avskaffes snarest

Den økonomiske utviklinge­n for Norge blir antagelig mer i takt med våre handelspar­tnere i Europa og med en helt annen lønnsutvik­ling enn i gullaldere­n. En urettferdi­g underregul­ering som er basert på et håp om at målsetting kanskje oppnås, er dysfunksjo­nell og må avskaffes snarest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway