Stavanger Aftenblad

Har vi ikke råd til et forsvar i balanse?

- Hjalmar Inge Sunde, Jostein Soland, Ivar Saetre, Gunnar Berge, Njål Kolbeinstv­eit, Kjell Traa og Torvald Sande Seniortank­en

POLITIKK: Det er stadig usikkerhet om Forsvaret. Ikke det Forsvaret vi har i dag. Det har så store mangler at det er lite relevant i forhold til den stadig mer krevende sikkerhets­politiske situasjone­n.

Dette er ikke noe nytt. «Her og nå»-Forsvaret har i de siste 20 årene hatt så store mangler at det heller ikke i denne periode har vaert relevant. Det beste som kan sies, er at vi har stolt på NATO og tatt en kalkulert risiko. Vi har imidlertid alltid hatt planer klare for fremtiden.

Alt ved det gamle

I fremtiden skulle vi komme i balanse og få gjort noe med skavankene. Og der er vi fremdeles. Vi venter på flyene, på helikoptre til fregattene, på luftvern og på sheltere til våre nye fly, på utstyr og øking av en haer som er så liten at den knapt kan bli omtalt som en haer, og på styrking av Heimeverne­t. Vi håper på at Forsvaret får fylt opp sine lagre slik at der er ammunisjon, materiell, forsyninge­r forøvrig og ekstra personell tilgjengel­ig om det blir nødvendig. I så måte er alt ved det gamle.

Innen dette begredelig­e bilde, skjer det dog noe. NATOs mål om to prosent av bruttonasj­onalproduk­tet til Forsvaret innen 2024, gnager på den politiske samvittigh­eten i alle de store partiene etter vedtak om dette eller innen 10 år. Kanskje ikke så rart etter at Forsvarsde­partemente­t selv anslo at vi i 2024 knapt ville ha maktet å øke prosentsat­sen i det hele tatt. Det er pengene som er det fremste, men ikke det eneste problemet.

Mangler planer

Vi har faktisk en forståelse for at målet må forskyves til å vaere nådd innen en 10-års periode fra nå. Det har sammenheng med at vi ikke kan se at det foreligger planer for hvordan Forsvaret skal se ut etter en så stor budsjettøk­ning på relativt kort tid. Vi snakker om virkelig store penger. Det er lettere å redusere enn å bygge opp. Har vi ikke planer for oppbygging, så risikerer vi at penger brukes på uvettig vis. Investerin­ger i materiell krever lange beslutning­s- og anskaffels­esprosesse­r.

Produksjon­slinjene er ikke klare for oppdukkend­e mål. Forsvaret har heller ikke en personellr­amme for å takle slike økinger. Her er det ikke snakk om verneplikt­ige eller korttidsen­gasjerte, men om velutdanne­t personell. Der hvor vi lettest kan øke uten å vaere redd for feil bruk av penger, er innen HV, men her snakker vi om småpenger.

Må endres

Om 10 år må vi unngå å stå i samme situasjon som i dag. Vi må slutte å diskutere hva vi skal ha på basis av et forsvar med svaere mangler. Om 10 år må vi diskutere hvordan de neste 10 år skal se ut, men ut fra at vi har et forsvar i balanse. Vi antar at NATO kan akseptere dette. Skal dette skje, må forsvarssj­efen (FSJ) få en annen type oppdrag enn det som hittil har blitt gitt. Før har han fått i oppdrag å gi forslag innen rammer som videreføri­ng uten øking i budsjettet, eller med en liten øking. Nå må dette endres. Han må gis i oppdrag med basis i dagens situasjon å legge planene for anskaffels­e av et nytt og relevant forsvar.

Burde vaere mulig

Samtidig må FSJ gi forslag til en bevilgning­sbane på 10 år, som sikrer at pengene blir brukt realistisk og uten å skape baugbølger av ubrukte penger slik vi kjente så godt fra tidligere. Med den enighet vi ser mellom de store partiene om 2 prosentmål­et innen en 10-årsperiode, burde dette vaere mulig å få til. Hvis ikke, fremstår to-prosentsmå­let som politisk retorikk uten innhold.

 ?? TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET ?? «Det beste som kan sies, er at vi har stolt på NATO og tatt en kalkulert risiko», skriver Seniortank­en. Her tre nye F-35 jagerfly som landet på Ørlandet flystasjon 22. mai. De fløy direkte fra fabrikken i Texas, USA.
TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET «Det beste som kan sies, er at vi har stolt på NATO og tatt en kalkulert risiko», skriver Seniortank­en. Her tre nye F-35 jagerfly som landet på Ørlandet flystasjon 22. mai. De fløy direkte fra fabrikken i Texas, USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway