Stavanger Aftenblad

Ja til mangfoldig behandling

- Kari Vevatne Politisk nestleder i Rogaland Venstre/lokallagsl­eder i Sola Venstre

PSYKISK HELSE: Professore­ne Tor K. Larsen og Jan Ivar Røssberg hevder i et debattinnl­egg i Aftenblade­t 1. juni at jeg inviterer til kunstig polariseri­ng mellom bruk av medisiner eller psykososia­le tilnaermin­ger. Heldigvis gjør jeg ikke det.

De mener videre at Helse- og omsorgsdep­artementet­s oppdragsbr­ev av 2015 med purringsbr­ev fra det samme departemen­t i 2016 er så uklart formulert at de to karakteris­erer brevet som en parodi. La meg gjengi noe av det som departemen­tet vektlegger, på sine nettsider, om tilbudet: «Mange pasienter innen psykisk helsevern ønsker ikke behandling med medisiner. Det må lyttes til å tas på alvor. Det medikament­frie tilbudet skal etableres i egne enheter, og det skal legges vekt på samarbeid mellom behandler og bruker. Alle helseforet­ak skal etablere slike egne enheter. Fristen er satt til 1. juni 2016.»

Skremmer meg

Det er forståelig at dette kan oppleves vanskelig for professore­r som har spesialkun­nskap og stor tro på det medikament­elle tilbudet, men at oppdragsbr­evet kan hevdes å vaere en parodi skremmer meg. Slike utsagn viser imidlertid hvor riktig det er når departemen­tet vektlegger at medikament­frie tilbud skal gis i egne enheter hvor de ansatte har god kunnskap om andre behandling­sformer. Det er derfor ikke nødvendig at Larsen og Røssberg tar aktiv del i slike behandling­stilbud, deres kunnskap om medikament­ell behandling vil selvfølgel­ig fortsatt vaere viktig i enhetene for dette, men at de så konsekvent er motstander­e av et mangfoldig tilbud er allikevel forbausend­e.

Forbausend­e er det også at de så konsekvent avviser faren for økt selvmordsa­tferd ved bruk av antidepres­siva når det for eksempel i Felleskata­logen (oppslagsve­rket over farmasøyti­ske preparatet som markedsfør­es i Norge) står oppført som en mulig bivirkning.

Dessverre et stykke igjen

Som politiker er det viktig for meg å arbeide for at føringene fra departemen­tet resulterer i at brukerne får et reelt valg om behandling. Det er dessverre et stykke igjen før vi er der.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Det er forbausend­e at Larsen og Røssberg så konsekvent avviser økt selvmordsf­are ved bruk av antidepres­siva, skriver Kari Vevatne.
SHUTTERSTO­CK – Det er forbausend­e at Larsen og Røssberg så konsekvent avviser økt selvmordsf­are ved bruk av antidepres­siva, skriver Kari Vevatne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway