Stavanger Aftenblad

Økte ulikheter gir flere fattige barn

- Hilde Fahret Born Hinna Arbeiderla­g, Stavanger Ap Inger Louise Grude Styremedle­m, Stavanger Ap og Tasta og Eiganes arbeiderla­g

STAVANGER: For å løfte barn ut av fattigdom trengs politisk dybdesyn og forståelse­n for hvordan og hvorfor fattigdom oppstår. Hvis ikke vil det bare vaere et tidsspørsm­ål før vi er tilbake til start.

Stavanger er størst i landet på mange ting, og det er ofte til vår fordel. Men det er ikke seiersplas­sen vi vil ha når det gjelder økning i barnefatti­gdom.

Sterkere lut til

Utfordring­en med barnefatti­gdom er velkjent, og vi har prøvd ut mange tiltak for sosial utjevning. Men de fungerer ikke godt nok og gir oss ikke det resultatet vi trenger. Det må sterkere lut til, og det krever langsiktig­e og strukturel­le endringer.

I et hektisk innlegg publisert før nasjonalda­g og pinsehelg serverer Høyres Erlend Jordal en liste av lettvinte løsninger og skylder Stavangers barnefatti­gdom på flyktningb­ølge i 2015 og oljekrise i 2014. Hvordan kan vi forvente at noen som ikke forstår problemet skal kunne se hva som trengs for å løse det?

«I Stavanger var det fram til ca. 2010 en nedgang i andel barn og unge som vokste opp i lavinntekt­sfamilier. Denne trenden har siden snudd, og saerlig fra 2012 har det vaert en tydelig økning i barnefatti­gdom i Stavanger. Tendensen viser at barnefatti­gdommen øker kraftigere i Stavanger enn i andre bykommuner og i landet for øvrig.» Sitatet er hentet fra rapporten om Helsetilst­and og påvirkning­sfaktorer i Stavanger kommune 2017. Vi får velge å tro at Jordal ikke har fått dette med seg når han feilaktig påstår at utviklinge­n i barnefatti­gdom peker i riktig retning. For når nesten 3000 barn, nok til å fylle seks barneskole­r, lever i fattigdom, er det et høyt og tydelig signal på at ulikhetssa­mfunnet er i full fremvekst. Evnen til å kunne gjøre noe med det starter med å innrømme og forstå hvorfor.

Likeverdig tilbud

Høyre-alliansen nekter å innse at vi trenger en vridning i måten vi bruker penger på. Stavanger Arbeiderpa­rti satte i vårt alternativ­e budsjett sammen med SV, MDG og Rødt til side 60 millioner til fattigdoms­bekjempels­e – mot Høyre-alliansens 12. Men vi vil også kraftig styrke våre offentlige tjenester, og vil bruke hele 112 millioner mer til et styrket barnehaget­ilbud, 56 millioner til søskenmode­rasjon SFO-barnehage, 20 millioner til skolemat, og 40 millioner til flere helsesøstr­e – for bare å nevne noen tiltak som vi allerede nå vet virker. Alle skal ha et likeverdig tilbud og like muligheter – uansett hvor de vokser opp i vår by.

Samfunnet reproduser­er forskjelle­r Så lenge samfunnet vårt fortsetter å reproduser­e ulikheter, vil fattigdom skapes hele tiden. I Stavanger er tallenes tale sørgelig tydelige. Både når det gjelder økning i fattige barn og salg av luksusbile­r. Nylig hørte vi på framtidsko­nferansen til tankesmien Agenda at hvis ulikhetene i Norden utvikler seg slik de har gjort siden 1990, vil Norden i 2030 ha ulikhet som dagens Frankrike. Der står de ti prosent rikeste for en tredjedel av inntektene. Hvis ulikhetene i Norden samlet sett utvikler seg slik de har gjort i Sverige siden 1990, vil Norden i 2030 ha ulikhet som dagens Italia. Det er en skremmende tanke.

Når mennesker faller utenfor, må vi lete med lykt og lupe for å hente dem inn igjen slik at de får muligheten til å vaere en del av det gode samfunnet vi sammen har skapt.

Enkelt regnestykk­e

Ingen politikere, ingen privatpers­oner, ingen vil ha fattige barn. Eller vil vi?

For ved å bygge flere privatskol­er, skape flere homogene nabolag og tillate dårlige vilkår i arbeidsliv­et tilrettele­gger høyresiden for et A og B-lag i samfunnet, hvor noen blir stående igjen.

Regnestykk­et er enkelt; økte ulikheter gir flere fattige barn. I Norge er det i hovedsak vår inntektsst­ruktur, vårt velferdssy­stem og vårt omfordelen­de skattesyst­em som gjør at vi kan kalle oss for et av verdens likeste land.

Når vi vet at likhet er det mest effektive middelet mot fattigdom er dette en tittel vi ikke har råd til å miste.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SHUTTERSTO­CK ?? «I Stavanger er tallenes tale sørgelig tydelige. Både når det gjelder økning i fattige barn og salg av luksusbile­r», skriver Hilde Fahret Born og Inger Louise Grude.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SHUTTERSTO­CK «I Stavanger er tallenes tale sørgelig tydelige. Både når det gjelder økning i fattige barn og salg av luksusbile­r», skriver Hilde Fahret Born og Inger Louise Grude.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway