Stavanger Aftenblad

Et svalt sted å vaere

- Trond Borgen

UTSTILLING: Behagelig som i en lenestol. Men hvorfor jålete engelsk? Huff!

Prosjektro­m Normanns: Gratrix & Buskov, objekt, installasj­on, collage. T.o.m. 10. juni.

Her er en utstilling hvor helheten er vel så interessan­t som dens enkelte deler. Prosjektro­m Normanns har koplet to ulike kunstnere – den ene arbeider for det meste i flaten, den andre i rommet – og denne dialogen fungerer utmerket. Gallerirom­met er forvandlet til et svalt sted å vaere, med en kunst som er lavmaelt og gir meg en følelse av velvaere. Jeg tenker på Matisses ord om at kunsten skal vaere som en lenestol: et behagelig sted å befinne seg.

Det er derfor et problem at utstilling­en yter lite motstand for øye og sinn; den inviterer oss inn i en vakker verden det er lett å like. Men den blir også fort seg selv nok. Det enkelte kunstverk viser likevel enkle kunstneris­ke og kunsttekni­ske virkemidle­r som virker solid fundert og godt gjennomten­kt, og som dermed peker et stykke utover denne isolasjone­n. Danske Marie Buskov bearbeider romlige motiver gjennom fotografi og akvarell, som plukkes fra hverandre og settes sammen igjen, nå som todimensjo­nale flater – en lags post-kubisme med rene linjer, hvor hvert motiv har et åpenbart designpreg.

Motivene viser en romoppfatn­ing uttrykt i flaten, og gjennom billedtitl­ene peker hun på dette forholdet mellom rom og flate – hun kaller flere av dem «Åpne steder og mørke flater»; ett heter «Mellom sikt og snitt».

I flaten

Buskov arbeider her innen en billedtrad­isjon som går tilbake til Picasso og Braques maleri for vel 100 år siden, hvor kunsten skulle vise motivets tre dimensjone­r samtidig som den også understrek­te sin flatekarak­ter.

Collagetek­nikken er også en konkret og håndfast henvisning til postmodern­e teorier om dekonstruk­sjon og fragmenter­ing av helhet. De duse fargene – ofte rødbrune og gråe nyanser – bidrar til utstilling­ens rolige, dempede atmosfaere. Beskovs bilder er kresne og stilrene eksempler på et velbrukt repertoar som det i dag er vanskelig å skape noe personlig saeregent av.

Britiske Garth Gratrix viser seg som balansekun­stner, både fysisk og mentalt. Hans objekter er stablet oppå hverandre, eller støttes mot hverandre, inntil han finner punktet like før kollaps. Sentralt i denne kunsten står gravitasjo­nskraften, som både blir en samarbeids­partner og en motspiller det skal kjempes mot. Ikke for å overvinne den, men for å finne yttergrens­ene for fysisk stabilitet. Objektene hans er malt i henhold til fargespesi­fikasjoner fra det britiske markedet, men med besynderli­ge navn – de er valgt ikke minst som en del av Gratrix’ identitets­søken som homofil, altså som en del av hans mentale balansekun­st.

Camp

Når han maler sine objekter i pastell-nyanser og kaller sin flotte vegginstal­lasjon for «Orgy (Flamboyant Flamingo, Dip in the Pool, Pursuit of Happiness & Shhh…)», blir disse fargenavne­ne i tittelen, og de tilsvarend­e konkrete fargene i selve verket, et kodet uttrykk for gay camp. Men som hos Buskov, ser jeg også her velkjente virkemidle­r fra et allerede velbrukt repertoar. Slik består utstilling­en først og fremst av elegante stiløvelse­r.

Og så et stort HUFF! til slutt: Normanns bør ikke vaere bekjent av å ledsage utstilling­en med engelsk tekst, så lenge man der ikke behersker det engelske språket – det er både jålet og pinlig. En setning som denne blir dobbelt ubehjelpel­ig: «Whereas the compositio­ns creates the rhythm and measures the surface, the colors and light adds to the chord». Både demonstrer den en grunnlegge­nde brist i elementaer grammatika­lsk kunnskap og den gir en tåkefyrste­lig tilsløring av at man egentlig ikke vet hva man skal si.

Det skal vel ikke utelukkes at det norske språk kan brukes til å skrive klarere ved en slik anledning.

 ?? TROND BORGEN ?? Garth Gratrix, objekt og Marie Buskov, collage og skulptur.
TROND BORGEN Garth Gratrix, objekt og Marie Buskov, collage og skulptur.
 ?? TROND BORGEN. ?? Marie Buskov, «Mellom sikt og snitt #4».
TROND BORGEN. Marie Buskov, «Mellom sikt og snitt #4».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway