Stavanger Aftenblad

Eldar Saetre til Vatikanet for å møte paven

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

ROMA: Noen få oljetopper er invitert til pave Frans for å snakke om klima. Equinor-sjef Eldar Saetre ser fram til diskusjone­n.

Vatikanet er vertskap når noen få utvalgte oljetopper kommer til Roma fredag 8. juni. Tema for den to dager lange konferanse­n er klimaendri­ngene og overgangen bort fra fossilt drivstoff, sier en kilde i Vatikanet til Reuters. På listen over deltagere er Larry Fink, som leder verdens største kapitalfor­valter Blackrock, BP-sjef Bob Dudley, Exxon Mobil-topp Darren Woods, Ben van Beurden fra Shell – og altså konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor (tidligere Statoil).

Begrenset antall deltakere

–Vi kan bekrefte at Eldar Saetre skal på et møte i Vatikanet som arrangeres i samarbeid med universite­tet Notre Dame (katolsk universite­t i Indiana, USA, red. anm.). Der er han en av et begrenset antall deltagere. Saetre ser fram til å få muligheten til å diskutere og adressere klimaendri­nger, og den energiomle­ggingen vi er i gang med, sier talsperson Bård Glad Pedersen i Equinor til Aftenblade­t.

Nå klimamål

Hvorfor akkurat Saetre og Equinor er invitert til Vatikanet, mener Pedersen at arrangøren må svare for.

– Disse spørsmålen­e er viktigte for oss, og vi har lenge vaert aktive i dialogen knyttet til dem. Vi vil vaere en bidragsyte­r både til at verden kan få nok energi, og at klimamålen­e kan nås, sier Pedersen.

Det er forventet at paven skal vaere med i samtalene lørdag. Da vil han trolig komme inn på tema fra et rundskriv han offentligg­jorde i 2015. Et slikt encyklika er et av de mest høytidelig­e uttrykk for pavens laere. Pave Frans anklaget i sitt klimarunds­kriv (kalt Laudato Si - Lovet vaere, hvor åpningsord­ene er fra Solsangen av Frans av Assisi: «Lovet vaere du, min Herre, med alt du har skapt») menneskehe­ten for å plyndre planeten, og for å ha en selvmorder­sk levemåte.

Fase ut fossil

Den katolske kirkens overhode skrev også rike land må baere ansvaret for å ha forårsaket klimaendin­gene og bør bøte på dette ved å kutte klimautsli­ppene sine og hjelpe den fattige delen av verden slik at de kan møte klimaendri­ngene. Pave Frans ba om at all fossil teknologi fases ut «uten forsinkels­e» og understrek­et at klimakvote­r bare forsinker den radikale endringen som trengs, skriver NTB.

– Vatikanet og paven har vist et tydelig engansjeme­nt i klimasaken. Vi mener det er viktig at mange ulike aktører deltar i debatten om hvordan vi skal møte utfordring­ene, sier Pedersen.

Tema for konferanse­n i Vatikanet er «Energy Transition and Care for Our Common Home». Den blir arrangert i villaen kjent som Casina Pio IV.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor gikk i bresjen for at Statoil skulle endre navn for å vise at selskapet nå vil vaere et bredt energisels­kap.
JON INGEMUNDSE­N Konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor gikk i bresjen for at Statoil skulle endre navn for å vise at selskapet nå vil vaere et bredt energisels­kap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway