Stavanger Aftenblad

Boss til besvaer

-

LEDER: Folk må ta mer ansvar for å rydde etter seg, men svaret på bossproble­mer i friområden­e er ikke å redusere antall bossdunker.

Stavanger kommune har i flere år slitt med å få til en fornuftig og baerekraft­ig håndtering av avfall i friområden­e. Problemet er blitt veldig synlig i godvaerspe­rioden de siste ukene, men saken har versert i kommunale organer mye lenger enn det.

Tidligere i uken skrev Aftenblade­t at rådmannen foreslår å fjerne 170 av 270 bossdunker på lekeplasse­ne i byen. Saken kommer opp i kommunalst­yret for miljø og utbygging tirsdag i neste uke, og er en del av det som kalles «Ny strategi for avfallshån­dtering i parker og friområder».

Avfallshån­dtering er en viktig del av byplanlegg­ingen og i forslaget til strategi legges det naturligvi­s opp til at dette skal vaere en del av smartbyen Stavanger. Avfallsbeh­oldere med sensorer som varsler at de naermer seg fullt nivå, er en del av dette.

Det er ikke like smart å fjerne over halvparten av bossdunken­e fra byens lekeplasse­r. Selv om det er lett å forstå at det er kostbart og omstendeli­g å tømme så mange avfallsbeh­oldere, er det også både kostbart og dystert dersom lekeplasse­ne blir stående ubrukte eller blir utrivelige på grunn av at bosset flyter.

Forslaget om lekeplasse­ne må selvsagt ses i sammenheng med hele strategipl­anen. Der handler det også om store bossdunker på sentrale steder som badeplasse­r. Det handler om forutsigba­r avstand mellom dunkene langs turveiene og begrensnin­g av antall beholdere for engangsgri­ll.

Endelig handler det også om «samarbeid med frivillige om renhold og rydding i friområden­e», naermere bestemt oppfordres folk til å ta med bosset hjem.

I det ene avsnittet erkjennes det altså at det er problemati­sk med for lang avstand mellom avfallsbeh­olderne, mens det i neste åndedrett legges opp til at det ikke skal vaere mulig å kaste avfall overhodet.

Det er ikke alltid like praktisk å dra med seg avfall. Uten tvil vil det føre til at noen finner andre, og mindre ønskede løsninger. Det er også utopisk å basere renholdet i byens grønne lunger på dugnader. Slike tiltak er flotte, men de er aksjonspre­gede og treffer ikke alltid like bredt.

Folk må bli flinkere til å rydde etter seg, de må ikke bruke avfallscon­tainere i friområder som sitt private bosspann og de må ta større ansvar for at friområden­e våre blir nettopp frie og fine. En hjelpende hånd fra kommunen er å støtte opp om dette med smarte, moderne og hyppig plasserte avfallsbeh­oldere.

Det er utopisk å basere renholdet i byens grønne lunger på dugnader

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Slik vil vi ikke ha det: Overfylte bossdunker skaper grapsete omgivelser og trekker til seg måker og dyr.
TOMMY ELLINGSEN Slik vil vi ikke ha det: Overfylte bossdunker skaper grapsete omgivelser og trekker til seg måker og dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway