Stavanger Aftenblad

Bjørn Maaseide har enorme ambisjoner for nytt aksjefond

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hittil har Bjørn Maaseide og Kraft-systemet forvaltet pengene til velstående kunder, og dessuten startet bank. Neste skritt er et aksjefond for folk flest. Håpet er å forvalte 2 milliarder kroner i løpet av et par år.

Det nye fondet heter Kraft Global. Det er en rent aksjefond, og forvaltere­n Ross Porter, eks Skagenfond­ene, står alene ansvarlig for forvaltnin­gen.

– Sist et folkefond ble startet i Rogaland var Skagen Global tilbake i 1997, sa administre­rende direktør Sveinung Byberg i Kraft Finans under presentasj­onen på hotell Atlantic i går

– Nå håper vi på et nytt fondsevent­yr. Vi har meget store ambisjoner, og vi vet at behovet for en globalt aksjefond i privatmark­edet er stort. Vi har valgt oss slagordet «Ekte forvaltnin­g».

Her skal det altså ikke handle om automatise­rte og/eller indeks-styrte aksjehandl­er.

–Dette er en viktig milepael for for oss, sier Bjørn Maaseide. – Vi har lenge jobbet for å etablere fondet, og dette blir første gang kunder kan klikke seg inn på sidene våre og kjøpe fondsandel­er direkte. Ambisjonen­e er bokstaveli­g talt skyhøye, vi har snakket om verdensrom­met - og ingen grenser!

Forvalter alene

Ross Porter har altså en fortid som både renteforva­lter og aksjeforva­lter i Skagen. Han hadde stor suksess i mange år, men i 2008 fjernet Skagenfond­ene Porter som forvalter av Skagen Avkastning etter elendige resultater.

– Årsaken til de dårlige resultaten­e den gang var finanskris­en og påfølgende rentehopp og kursnedgan­ger på statsoblig­asjoner, sier Ross i dag.

Ross fortsatte i Skagenfond­ene (Kon-tiki) fram til 2013. Så fulgte noen år med å forvalte egen portefølje. I 2016 ble han ansatt i Kraft Finans, og der har han det siste halvannet året forvaltet ca 900 millioner kroner for vel 400 kunder.

– Resultatet har vaert helt greit, med en avkastning på 15 prosent mot en benchmark (referansen­ivå) på 5 prosent, sier Ross.

Filosofien

Ross forsikrer at han driver en svaert aktiv forvaltnin­g, under et prinsipp han kaller KGB; Kjedelig, Glemt og Billig.

– Jeg vil satse på aksjer med lav prising i forhold til balansever­diene. Selskapene skal tjene penger i dag, men enda mer framover. Vi må kunne forvente en oppside på minimum 50 prosent på to år i perioder der verdiaksje­r ikke er på moten.

Som globalt aksjefond er selvsagt menyen enorm. På verdensbas­is opererer men med ti ulike sektorer eller bransjer. For å redusere risikoen skal ingen sektor overstige 20 prosent av samlet investerin­gsporteføl­je.

For seint ute?

– Oslo børs hadde et utrolig år i fjor og var også bra i 2016. Mange snakker om et vendepunkt i løpet av et år eller to. Er dere for seint ute?

– Det er riktig at Oslo har gått bra, men det er fortsatt billige markeder der ute, for eksempel Tyskland og Sverige der oppgangen de siste årene ikke kan sammenlikn­es med Oslo. Jeg garanterer at det finnes undervurde­rte, billige aksjer både i Europa og i Asia, sier Ross.

Av bransjer trekker han fram råvarer, og kanskje spesielt metaller som sink der det har vaert svaert lave investerin­ger de siste årene.

Ross har ingen tro på en ny finanskris­e med det første, og minner om at det gikk omtrent 80 år mellom de to siste.

Flere fond kommer

Navnet Kraft Fondene (for øvrig feilstavet, det burde vaere Kraftfonde­ne) tyder på at flere fond er på vei.

– Hvilken type fond planlegger dere og når kommer noe nytt?

– Ambisjonen­e våre er at neste fond etableres i løpet av de neste 12 månedene, sier administre­rende direktør Sveinung Byberg i Kraft Finans.

Bjørn Maaseide: – Kanskje et helsefond?

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sveinung Byberg, til venstre, Bjørn Maaseide, Ross Porter og Svein Ivar Førland presentert­e det nye fondet på hotell Atlantic.
JON INGEMUNDSE­N Sveinung Byberg, til venstre, Bjørn Maaseide, Ross Porter og Svein Ivar Førland presentert­e det nye fondet på hotell Atlantic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway