Stavanger Aftenblad

Ordfører Christine Sagen Helgø trenger sommeren på å tenke

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Christine Sagen Helgø (50) sier hun trenger sommeren til å tenke gjennom om hun ønsker å fortsette som ordfører i Stavanger. Nominasjon­skomiteen har gitt henne to måneder ekstra.

Høyres bystyrepol­itikere har frist til 15. juni med å svare på om de ønsker å stille til gjenvalg neste høst. Aftenblade­t skrev lørdag at flere av partiets mest erfarne politikere teller på knappene. De ville bruke de siste to ukene på å tenke seg godt om før en endelig avgjørelse.

Nå viser det seg at den aller fremste av partiets tillitsval­gte i byen, ordfører Christine Sagen Helgø, ennå ikke har bestemt seg. Hun har til og med fått utsatt svarfriste­n med to måneder, til 15. august. Nominasjon­skomiteens leder Elisabeth Sjo Jespersen opplyser til Aftenblade­t at ordføreren allerede i begynnelse­n av mai fikk utsatt fristen.

– Hvorfor?

– Fordi det er en veldig viktig beslutning, en beslutning av stor betydning, og som går over fem år fram. Derfor har jeg bedt om å få mer tid til å tenke meg om. Det er ikke mer enn det, sier Christine Sagen Helgø selv.

Tidlig frist

Hun mener at årets frist er uvanlig tidlig. Det vanlige har vaert å bruke sommeren på å bestemme seg.

– Også før sist periode var fristen etter sommeren. Det var vanlig at Leif Johan Sevland først ga beskjed etter sommeren.

– Hvorfor ble det en utsettelse på to måneder?

– Jeg fikk et tilbud fra nominasjon­skomiteen som var bra. Det er godt å ha sommeren til å tenke seg om, sier Helgø.

– Men du har vel visst en stund at fristen var 15. juni?

– Jo, men jeg har alltid tenkt at det ville vaere godt å ha sommeren på meg.

– Hvorfor kan du ikke bestemme deg nå?

– Jeg synes det er godt å ha tid til å tenke på dette når jeg har det mindre travelt. Det er en veldig viktig beslutning å ta, og som har lang horisont. I hverdagen er det ikke alltid lett å tenke grundig gjennom slike store beslutning­er og diskutere det med familien.

– Trives i jobben

Helgø har vaert medlem av bystyret siden 1999. Fem perioder, 20 år neste år. Utenom første periode har hun enten vaert ordfører eller Høyres gruppelede­r. I tillegg har hun hatt en rekke andre lederverv.

– Er du mer i tvil om du vil fortsette denne gangen?

– Hehe, nei, jeg trives veldig godt i jobben, svarer hun kontant.

– Har du større lyst enn før til å finne ut hvordan livet er utenfor politikken?

– Jeg har ikke behov for å gå inn de vurderinge­ne jeg skal gjøre. Det er mange vurderinge­r som skal tas, og de skal jeg bruke tid på.

– Står du et annet sted enn sist når det gjelder de vurderinge­ne?

– Det er stort sett de samme vurderinge­ne jeg skal ta hvert fjerde år, men livssituas­jonen vil alltid vaere annerledes for hver gang. Hvis jeg skal ta en ny periode, må jeg gå 100 prosent inn for det. Og da er det viktig å bruke tid på den beslutning­en, sier Helgø.

Svarte i juni sist

Aftenblade­ts arkiv viser at Leif Johan Sevland, Stavangers ordfører gjennom 16 år, kunngjorde sitt nei til gjenvalg i 2011 så sent som 1. september året før. Fire år tidligere takket han ja til nominasjon­skomiteen 27. juni, og fire år før det igjen svarte han ja 29. august.

Før forrige valg var nominasjon­skomiteens frist 15. august, altså to måneder senere enn denne gang. Men da bestemte Helgø seg nesten to måneder før. Allerede 28. juni hadde Aftenblade­t et gjenvalgsi­ntervju med henne.

Jeg synes det er godt å ha tid til å tenke på dette når jeg har det mindre travelt. Det er en veldig viktig beslutning å ta, og som har lang horisont. I hverdagen er det ikke alltid lett å tenke grundig gjennom slike store beslutning­er og diskutere det med familien.

Ordfører Christine Sagen Helgø

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Christine Sagen Helgø (H) sier hun trives veldig godt som ordfører i Stavanger, men at hun vil bruke sommeren til å vurdere om hun vil stille til valg neste år eller ikke.
PÅL CHRISTENSE­N Christine Sagen Helgø (H) sier hun trives veldig godt som ordfører i Stavanger, men at hun vil bruke sommeren til å vurdere om hun vil stille til valg neste år eller ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway