Stavanger Aftenblad

Kan brevstemme om løsrivelse

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

NYE SANDNES:

Fra onsdag kan de 100 innbyggern­e i Kolabygda i Forsand stemme ja eller nei til Strand – og i praksis for eller mot løsrivelse fra Nye Sandnes.

– Vi starter forhåndsst­emmingen på onsdag og åpner også opp for brevstemmi­ng. For å gi folk god anledning til å stemme, sier Bodil Vika Gjesteland, politisk sekretaer i Forsand kommune.

Preikestol­en ligger i Forsand og blir etter planen kommunevåp­enet til Sandnes når de to kommunene slås sammen 1. januar 2020. Men Nye Sandnes risikerer å miste Norges største naturattra­ksjon.

En del av innbyggere i Kolabygda sier de ikke ønsker å bli en utkant i den nye storkommun­en. De har derfor søkt om grensejust­ering, slik at nordsiden av Lysefjorde­n, inkludert Preikestol­en, i stedet blir overført til Strand kommune.

Valgdag ikke bestemt

Snart skal det avholdes rådgivende folkeavste­mming der de rundt 100 stemmebere­ttigede kan si ja eller nei til å tilhøre Strand. Tidspunkt for valgdagen er ennå ikke bestemt.

– Den endelige valgdagen er ikke satt, fordi vi ennå ikke har fått manntallet fra offentlige myndighete­r. Det er så omstendeli­g og formelt, med brev og stempling, men vi har håp om snart å få det ut snart. Når manntallet kommer, så setter vi stemmedato, opplyser Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H).

Uten manntall kan det ikke avholdes avstemming. Det folk kan gjøre er å møte opp på kommunehus­et i åpningstid­er mellom klokka 8 og 15. De skriver navn og nummer utenpå konvolutt og så sjekker valgnemnda forhåndsst­emmene opp mot manntallet når det kommer.

– Det dreier seg ikke om så mange stemmebere­ttigede, pluss minus 100. De kan også ta kontakt hvis de ikke har anledning til å stemme i åpningstid­ene. Vi skal vaere fleksible. Er det noen som ikke klarer å få det til, så ta kontakt. Vi vil legge til rette på best mulig måte slik at alle skal få avgitt stemme. Vi ønsker selvsagt størst mulig valgdeltak­else, sier ordføreren.

Etter avstemming­en skal de berørte kommunene avholde kommunesty­remøter og behandle søknaden om grensejust­ering.

Ap kan få siste ordet

Mest sannsynlig ekstraordi­naert avholder Forsand kommunesty­remøte torsdag 21. juni med denne saken på sakskartet. KrF og Sp har signaliser­t at de kommer til å følge folkemenin­gen uansett resultat. Det er ventet at Sandnes-patriotene i Høyre, Samlingsli­sta og Bygdalista stemmer mot grensejust­ering. I så fall kan Arbeiderpa­rtiet få siste ordet, hvis flertallet i Kolabygda stemmer for grensejust­ering.

Etterpå skal Fylkesmann­en i Rogaland gi en tilrådning og oversende den til Kommunalde­partemente­t for endelig avgjørelse.

– Vi må få denne saken avgjort nå før sommeren og strekke oss langt for å få høy deltakelse, så vi holder tidsfriste­ne og kan få denne saken vekk fra bordet, sier ordfører Dagestad.

Politisk sekretaer Bodil Vika Gjesteland veileder.

– Vi legger ut linker til stemmesedl­ene på kommunens hjemmeside. Her kan de laste ned ja- eller nei-stemmer selv. Dette er med tanke på de som ikke kan komme seg hjem til valgdagen. Når det gjelder brevstemmi­ng, så vet folk at de må sende brevet tidsnok til at det kommer fram i tide. De er selv ansvarlig for det, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway