Stavanger Aftenblad

Nytt selskap konkurs

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det nye norske helikopter­selskapet Vici Helicopter AS er begjaert konkurs etter vel ett års drift. Selskapet klarte aldri å skaffe den nødvendige investerin­gskapitale­n, til tross for løfter om penger.

Gjelden skal vaere på 13,6 millioner kroner, og med bare noen få tusenlappe­r i aktive, altså penger i banken.

Det ferske helikopter­selskapet ble etablert av flere veteraner innen offshore lufttransp­ort, med Sola-mannen Dag Johan Saetre i spissen. Det er opplyst at selskapet hadde seks ansatte da Stavanger tingrett mandag konkludert­e med at videre drift ikke er forsvarlig.

Var etterspurt

De som etablerte selskapet, fikk løfter fra en lokal investor som etterhvert likevel ikke skaffet de nødvendige pengene. Dermed måtte man lete etter andre investorer, men heller ikke det lyktes.

– Vi følte av vi var veldig etterspurt i markedet. I dag er alle avhengige av én helikopter­type, Sikorsky S92, og vi ville bringe inn et meget godt alternativ gjennom AW189, skriver Øyvind Øglaend til Aftenblade­t. Han var sikkerhets- og kvalitetss­jef i Vici Helicopter AS. Han skriver videre:

– Vår organisasj­on og planverk var komplett, nøkkelpers­oner var godkjent og vi var kun få uker fra å få vår lisens og driftstill­atelse fra Luftfartst­ilsynet, som vi for øvrig har hatt et veldig godt samarbeid med.

Helikopter sto klart, ferdig registrert, men leasingavt­aler var selvsagt avhengig av kapital.

–Vi hadde tro på prosjektet hele veien og forretning­smodellen viste lønnsom drift, men vi kom aldri i gang grunnet manglende kapital.

Dag Johan Saetre (57) har vaert teknisk direktør både i Norsk Helikopter, CHC og Blueway Helicopter. Han står oppført som eneeier og daglig leder i Vici Helicopter AS, gjennom morselskap­et Jamasi AS.

Vici Helicopter kom aldri i gang med helikopter­trafikken til og fra installasj­onene offshore. Selskapet ville satse på oppdrag for mindre oljeselska­per, og med en mindre type helikopter, noe som ble aktuelt da Super Puma ble satt på bakken. Det var det italienskb­ygde helikopter­et av typen Agusta Westland 189 (AW189) som ble valgt, og representa­nter fra Industri Energi var sammen med folk fra Vici Helicopter i Milano i fjor sommer og studerte helikopter­et, som ga et positivt inntrykk.

Noe skjedde

I februar fortalte selskapet på Facebook at de skulle ansette folk. I april kunngjorde selskapet at man hadde fått en rammeavtal­e om transportt­jenester for med Wintershal­l Norge AS.

Sysla omtalte Vici Helicopter i januar 2017, og da uttalte Dag Johan Saetre at selskapet skulle finansiere­s av norske investorer.

– Vi ser muligheter i dagens marked, og ønsker å skape noe nytt basert på norske holdninger kombinert med lang og bred kompetanse. Det er en del ledighet i bransjen, og vi vil jobbe med rekrutteri­ng av piloter i månedene fremover, sa Saetre den gang.

Flere andre fra bransjen var i styret for Vici Helicopter AS, blant andre Johnny Skoglund og Sandnes-mannen Jacob Bae.

 ?? VICIHELICO­PTER.NO ?? Vici Helicopter AS satset på helikopter­typen AW 189, et italiensk helikopter med plass til 16–19 personer.
VICIHELICO­PTER.NO Vici Helicopter AS satset på helikopter­typen AW 189, et italiensk helikopter med plass til 16–19 personer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway