Stavanger Aftenblad

Taktisk manøver fikk han i sjefsstole­n

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

SPANIA: Overbevist europeer og sosialdemo­krat kommer til makten. Mandatet hans er meget svakt, men Pedro Sánchez har både viljestyrk­e og store taktiske evner.

For bare to år siden så Pedro Sánchez ut til å vaere ferdig, både i sitt eget parti og i spansk politikk. Han hadde som leder av det spanske sosialistp­artiet PSOE tapt valgene i 2015 og 2016 til davaerende regjerings­sjef Mariano Rajoys korrupsjon­srammede konservati­ve parti, og et flertall i partiledel­sen hadde mistet tilliten til ham.

Han lyktes imidlertid med å vende tilbake, og i forrige uke var han mannen bak en briljant taktisk manøver, da han klarte å få et flertall i det spanske parlamente­t til å stemme for et mistillits­forslag mot regjerings­sjef Mariano Rajoy, som få dager tidligere hadde sett en domstol dømme flere av hans tidligere ministre for korrupsjon.

Selv Mariano Rajoys eget konservati­ve parti, Partido Popular, ble dømt for å vaere medskyldig i korrupsjon, og denne gang hadde regjerings­sjefens støttepart­ier fått nok. Selv det baskiske nasjonalis­tpartiet PNV, som i flere år har støttet Mariano Rajoy mot ytterliger­e beføyelser til selvstyrer­egjeringen, trakk teppet vekk under Mariano Rajoy.

– Jeg er europeer

Søndag avla den 46-årige sosialiste­n med tilnavnet «el guapo» – den kjekke – ed på grunnloven i kong Felipes naervaer. For første gang i den unge spanske republikke­ns historie skjedde edsavlegge­lsen i et lokale uten en bibel og et krusifiks, og den nye regjerings­sjefen oppsummert­e sin politiske filosofi med få ord.

– Jeg er sosialist, europeer og tilhenger av sosial likhet.

Pedro Sánchez akter ikke å bli ved makten i bare noen få måneder, selv om han tiltrådte etter et mistillits­forslag mot den sittende regjeringe­n. Han satser på tidligst å utskrive nyvalg i slutten av 2019.

Den spanske pressen vurderer nesten enstemmig at det demonstrer­er noe av Pedro Sánchez’ taktiske evner, at han klarte å skape denne alliansen. Med kun 84 av parlamente­ts 350 mandater må han imidlertid utvise smidighet og store forhandlin­gsevner.

Han må for eksempel forhandle på plass en pensjonsre­form med de konservati­ve, og han skal gjennomfør­e en arbeidsmar­kedsreform med økt innflytels­e til arbeidsmar­kedets parter, som han i 2016 avtale med det store venstreflø­ypartiet Podemos.

Gjenvant partileder­stillingen Den nye regjerings­sjefen får det ikke lett, men han har en solid intellektu­ell bakgrunn, kjenner spansk og internasjo­nal politikk og er vant til motgang.

Etter flere år som byrådsmedl­em i Madrid og medlem av parlamente­t, ble Pedro Sánchez valgt til leder for Sosialistp­artiet PSOE i 2014.

Partiet var dypt splittet etter å ha tapt makten i 2011, og Pedro Sánchez klarte ikke å vende skuta ved valgene i 2015 og 2016.

I 2015 forsøkte han halvhjerte­t å skape en allianse med det nye borgerlige sentrumspa­rtiet Ciudadanos. Det mislyktes, og det skapte et dårlig forhold til venstreflø­ypartiet Podemos, som styrer flere av Spanias største byer med Madrid i spissen.

Han tapte også valget det påfølgende året, hvor ingen av de to store partiene hadde flertall. Denne gang anbefalte Pedro Sánchez en allianse med Podemos og forskjelli­ge nasjonalis­tpartier i et forsøk på å holde det korrupsjon­srammede Partido Popular unna makten.

Et flertall i partiet ønsket imidlertid ikke å komme venstreflø­yen og nasjonalis­tene i møte. De foretrakk et samarbeid med Mariano Rajoy i en svartrød koalisjon som i Tyskland, noe Pedro Sánchez sa nei til.

Et flertall i partiledel­sen, anført av den ambisiøse regjerings­sjefen i Andalucia, Susana Díaz, krevde hans avgang, og Pedro Sánchez valgte selv å trekke seg. Men motstander­ne undervurde­rte viljestyrk­en hans.

Den 1,90 meter høye og atletiske Pedro Sánchez, som i sin ungdom var en begavet basketball­spiller, gir aldri opp.

– På universite­tslaget var han kjent for å vaere en spiller som kjempet for enhver ball, og han lyktes ofte med å vende et nederlag til en seier, sier en av hans tidligere studiekame­rater til avisen El País.

Det viste han da han etter avsettelse­n som partileder klarte å tvinge igjennom en uravstemni­ng blant medlemmene. Han stilte som kandidat til partileder­stillingen mot Susana Díaz og vant overbevise­nde.

Presset fra høyre og venstre Nå skal han regjere, og mandatet hans er ekstremt svakt. For eksempel kan de katalanske separatist­ene – med ganske få mandater i det spanske parlamente­t – felle ham, i likhet med det store venstreflø­ypartiet Podemos eller sentrumspa­rtiet Ciudadanos og som har hatt stor framgang på landsbasis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway