Stavanger Aftenblad

Steve Bannons strategi for ny seier

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Skal Trump unngå å bli stilt for riksrett, må han vinne mellomvalg­et til Kongressen for Republikan­erne 6. november, mener Steve Bannon.

Republikan­erne står overfor dårlige utsikter i høstens mellomvalg til Kongressen. Men det behøver ikke å vaere slik, sier Steve Bannon, den sparkede sjefideolo­gen bak den populistis­ke bølgen som løftet Donald Trump inn i Det hvite hus.

«Hvis Republikan­erne fortsetter på den stien de er på», sa Bannon til meg sist uke, «vil de miste 40 seter i Representa­ntenes hus, og president Trump vil bli stilt for riksrett.» Så presentert­e han meg for et alternativ som slår meg som smart, en strategi som Trump selv instinktiv­t ser ut til å ta til seg.

Bannon var i Roma for å laere og for å gi støtte til den uvanlige koalisjone­n av populister og nasjonalis­ter som fikk halvparten av stemmene i valget i Italia og nå skal regjere. Bannon ser den typen koalisjon som sitt mål for USA − en miks av venstre og høyre, unge og gamle.

«Europa er omtrent ett år foran USA. […] Du ser populistis­k-nasjonalis­tiske bevegelser for reformer. […] Du kan begynne å se at elementer fra Bernie Sanders kombinert med Trump-bevegelsen blir en dominerend­e politisk kraft i amerikansk politikk.»

For eller imot Trump

Det republikan­ske partis strategi virker, så langt, å vaere å gjøre mellomvalg­et til en serie av lokale dueller med fokus på skattekutt og helseøkono­mi. Bannon ser dette som fundamenta­lt misforståt­t. «Du må gjøre valget nasjonalt,» sier han. Bannon forstår at velgerne stemmer mer ut fra magefølels­en enn ut fra innviklede skatteanal­yser:

«Dette kommer til å bli et følelsesbe­tont valg − enten er du på lag med Nancy Pelosi (Demokraten­es majoritets­leder i Kongressen), eller du er på lag med Donald Trump. […] Den 6. november i år blir Trumps andre ‘presidentv­alg’.»

Bannon er mest opptatt av innvandrin­g, for det er saken som treffer både hodet og hjertet. «Innvandrin­g handler ikke bare om suverenite­t, det handler om jobber». Han mener at Trump-koalisjone­n kan tiltrekke seg opp mot en tredel av demokraten Bernie Sanders’ tilhengere, som mener at utenriksha­ndel og innvandrin­g har skapt en urettferdi­g konkurrans­e om jobbene, spesielt for den svarte arbeiderkl­assen og spansktale­nde. Han argumenter­er for å appellere direkte til dem, og sier:

«Du kommer ikke til å kunne få spansktale­nde og svarte fra STEM-fagene i grunnskole­n (naturfag, teknologi, engineerin­g og matematikk) til de beste teknologis­kolene […] og til de gode jobbene i Silicon Valley hvis du ikke begynner å begrense H-1B-visumene og den urettferdi­ge konkurrans­en […] fra Asia og Sørøst-Asia.»

Helt feil og helt rett

Dette slår meg som helt og holdent feil. Grunnen til at ikke mange nok svarte og spansktale­nde studenter ender opp i Silicon Valley, har mye mer å gjøre med et ødelagt skolesyste­m, spesielt for fattige barn, enn det beskjedne antallet dyktige asiatiske innvandrer­e som får jobbvisum. Det mest sannsynlig­e resultatet av å begrense disse visumene, er at talentfull­e innvandrer­e ganske enkelt drar andre steder − til Canada, Storbritan­nia, Australia − og starter vellykkede selskaper der. Og det er faktisk mange bevis på at dette allerede skjer.

Men Bannon har rett i at dette er en strålende valgstrate­gi. Ideen om sterkere innvandrin­gskontroll har unektelig bred appell. Det demokratis­ke partiet er for langt til venstre i mange av disse sakene og omfavner konsepter som trygg-havn-byer, noe som bare forsterker bildet av et parti som er mer opptatt av rase, identitet og multikultu­r enn rettsstate­n.

Der Bannon er analytisk og historisk orientert, er Trump instinktiv. Men presidente­n ser ut til å oppfatte situasjone­n på samme måte. Sist måned skrev jeg at Trump ville forsøke gjøre valgkampen til et spørsmål om innvandrin­g, og la til: «Bli ikke overrasket om han også velger noen fighter med svarte idrettsstj­erner eller ofre for politivold de neste månedene.»

De siste ukene har presidente­n kalt innvandrer­gjenger «dyr» og foreslått at fotballspi­llere som stille protestere­r mot politivold mot svarte, forlater landet.

Hardere tider

Bannon mener at Trump kun er i starten av å «nasjonalis­ere» mellomvalg­et til Kongressen ved å få det til å handle om innvandrin­g. Han spådde at den neste, store striden vil bli om den foreslått muren langs grensen til Mexico: «Muren er ikke bare en totempåle. Muren er helt sentral i hans program. […] Når vi kommer til

30. september, og hvis Kongressen­s bevilgning­svedtak ikke inneholder midler til å bygge muren helt og fullt, […] tror jeg han vil stenge ned statsappar­atet.»

Dessverre, men ikke overrasken­de, tror ikke Bannon at motsetning­ene og bitterhete­n forsvinner i USA med det første: «Kampen mellom nasjonalis­ter og globaliste­r står om de fundamenta­le røttene av hva USA er, hva USA skal vaere», sier han. «Dette er veldig sunt, og […] jeg tror dette kommer til å fortsette lenge. […] Vi har mye mer kamp og mange flere arr foran oss.»

Ideen om sterkere innvandrin­gskontroll har unektelig bred appell. Demokraten­e er for langt til venstre i mange av disse sakene.

Epost: fareed.zakaria.gps@turner.com

Washington Post Writers Group ©

 ?? MORITZ HAGER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? «Kampen mellom nasjonalis­ter og globaliste­r står om de fundamenta­le røttene av hva USA er, hva USA skal vaere. Dette er veldig sunt, og jeg tror dette kommer til å fortsette lenge. Vi har mye mer kamp og mange flere arr foran oss», sier Steve Bannon.
MORITZ HAGER, REUTERS/NTB SCANPIX «Kampen mellom nasjonalis­ter og globaliste­r står om de fundamenta­le røttene av hva USA er, hva USA skal vaere. Dette er veldig sunt, og jeg tror dette kommer til å fortsette lenge. Vi har mye mer kamp og mange flere arr foran oss», sier Steve Bannon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway