Stavanger Aftenblad

Må man vaere «halvdød» for å få sykehjemsp­lass?

- Aud Klovning Knudsen Sekretaer i Senior-Norge

STAVANGER: I Aftenblade­t

31. mai kommentere­r Appolitike­r Linda Krüger situasjone­n som Ingunn Kristianse­n har kommet opp i på grunn av dårlig helse. Hun får ikke sykehjemsp­lass.

Det er til og med en kreftdiagn­ose med i sykdomsbil­det. Likevel er alternativ­et at hennes hjem er blitt et sykehjem med dostol på soverommet, for det er ikke plass for henne der hun skulle ha vaert, det vil si, på et av byens sykehjem. Likevel har leder for levekår, Kåre Reiten, bare et svar å gi. De aller fleste med somatiske lidelser skal vaere hjemme med hjelp av hjemmesyke­pleiere. Stavanger kommune tror at de dekker kravet om 25 prosent sykehjemsd­ekning for dem over 80 år.

Haleheng til Høyre?

Vi vet dessverre at det også er noen som er yngre som opptar disse plassene. Men det ser ut som at Reiten og hans politikerv­enner er fornøyd slik som forholdene er i dag. Hvor er KrF, Venstre, Frp, Sp og Pp i denne saken? Er dere bare haleheng til Høyre? Vi velgere hadde i hvert fall håpet at Pensjonist­partiet ikke hadde «solgt seg» til denne koalisjone­n i saker som angår eldreomsor­g. Vi håper at Pensjonist­partiet vil stå fritt og tenke sjøl innen dette området i neste valgperiod­e. Det forundrer oss også at innen kultur er det flott å bruke flere kroner over landsgjenn­omsnittet. Stavanger bruker 3696 kr pr. innbygger. Landsgjenn­omsnittet er 1568 kr. Dette gjelder tydeligvis ikke for bygging av sykehjemsp­lasser, selv om regjeringe­n nå faktisk dekker 75 prosent av regningen når momsen blir refundert (utsagn fra eldreminis­teren på Senior-Norges landsmøte 30. mai i år).

Vi har tidligere hatt kommentare­r til Folkebadet. Vi synes at det må vaere en statlig oppgave å bygge et anlegg for konkurrans­eidrett i Norge. Vi synes at kommunen bør bygge svømmeanle­gg i bydelene der folk bor og har kort vei til å benytte seg av slike anlegg. Forundrer det ikke Stavangers politikere at ingen av nabokommun­ene vil vaere med på å bygge anlegget? Kanskje de synes at de har mer presserend­e oppgaver å bruke skattebeta­lernes penger til?

Ca. 70 på venteliste

Hovedbudsk­apet fra oss i Senior-Norge til politikern­e i Stavanger er: Nå må planleggin­gen av et nytt demens-anlegg starte umiddelbar­t, samtidig som Ramsvigtun-ombygginge­n ikke forsinkes. Det er fortsatt ca. 70 på venteliste for å få fast sykehjemsp­lass. Det har det vaert de siste ni årene. Dere har ikke lenger lov til å trenere en slik sak som betyr så mye både for dem som er syke og utrygge og deres pårørende. Forhåpentl­ig vil også de som har krav på korttidspl­ass, endelig få det tilbudet som de og deres pårørende har krav på. Lervig har ikke gitt tilstrekke­lig nye plasser når Mosheim, Vålandstun­et og St. Petri er blitt nedlagt. Korttidsbr­ukerne har vaert salderings­posten i denne situasjone­n med for få sykehjemsp­lasser i Stavanger. Det må det bli slutt på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway