Stavanger Aftenblad

Om en uke kan Christian fra Mondo bli best i Europa

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

KOKKEKUNST: Han trener 15 timer til dagen sju dager i uka. Tirsdag kan Christian André Pettersen bli Europa-mester i kokkekunst når den europeiske Bocuse D’Orfinalen går av stabelen i Torino.

– Ingenting overlates til tilfeldigh­etene. Timing og presisjon betyr alt, vi terper på den minste detalj igjen og igjen, sier Christian André Pettersen.

Man skal som kjent knuse noen egg for å lage omelett. Pettersen har knust tusenvis i løpet av de siste månedene, og eksperimen­tert med innholdet på naer sagt alle tenkelige måter. Egg er nemlig en av de obligatori­ske ingrediens­ene når han tar plass på finalekjøk­kenet i Torino 12. juni. Det samme er osten Castelmagn­o, kjøtt fra Fassona Piemonteok­se, kalvebriss­el og en spesiell type risottoris.

Hva rettene for øvrig består av, hvordan de ser ut og hva de smaker, er foreløpig en godt bevoktet hemmelighe­t. De 20 kokkene som skal knive om førsteplas­sen i Torino holder kortene tett til brystet, og rettene de har komponert blir ikke offentligg­jort før rett før konkurrans­en starter. Så er det da også en del ting som kan endre seg i ukene fram mot avreise. Når Aftenblade­t kommer på besøk, legger Pettersen og hans kjøkkenass­istent (commis) Håvard André Josdal Østebø siste hånd på verket i den fjerde siste gjennomkjø­ringen før avreise til Italia.

Teamet har invitert sponsorer og kolleger til menysmakin­g. En av gjestene er Sven Erik Renaa, kjøkkensje­f og innehaver av en av Stavangers to Michelinre­stauranter. Han konkurrert­e selv i verdensfin­alen i Bocuse d’Or i 2007, hvor han havnet på 4. plass.

Pirker på detaljene

Etter smakingen gir han detaljerte tilbakemel­dinger til Pettersen, trener Gunnar Hvarnes og commis Østebø. De diskuterer balansen i smakene og utseendet og presentasj­onen av rettene. Hver minste detalj blir pirket på.

– Det er godt å få noen utenfra til å smake og se på rettene. Vi har jo etter hvert smakt oss blinde på det vi lager, sier Pettersen.

Han og Østebø har hatt permisjon fra jobbene som henholdsvi­s kjøkkensje­f og kokk ved Mondo i Sandnes siden årsskiftet. I uke etter uke har de prøvd ut ulike ideer og til slutt endt opp med de superhemme­lige rettene som skal presentere­s for 15 fagdommere fra like mange land på konkurrans­ens andre dag.

–Jeg merker at det naermer seg nå. Det er det mye som skal koordinere­s og organisere­s, sier Pettersen.

Mange regler

Han skal altså lage to ulike retter i konkurrans­en. Den første, som er en vegetarret­t, serveres på tallerken, den andre legges opp på et stort fat før den anrettes på tallerkene­r til dommerne. Det er mange intrikate regler som må følges.

De obligatori­ske råvarene er spesifikke for området hvor konkurrans­en avholdes, og kokkene skal lage retter som reflektere­r den geografisk­e identitete­n både gjennom råvarer og presen-

Ingenting kan overlates til tilfeldigh­etene, men likevel kan man komme langt med en god porsjon flaks.

Christian André Pettersen

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Christian André Pettersen har ligget i hardtrenin­g i et halvt år. Her er han fotografer­t på treningskj­økkenet på Kronen Gaard i Sandnes. Til venstre assistent Håvard André Josdal Østebø.
TOMMY ELLINGSEN Christian André Pettersen har ligget i hardtrenin­g i et halvt år. Her er han fotografer­t på treningskj­økkenet på Kronen Gaard i Sandnes. Til venstre assistent Håvard André Josdal Østebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway