Stavanger Aftenblad

Sju fyr viser balansekun­st

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

ROGALAND: Stavanger 2008prosje­ktet «On the edge» lever i beste velgående. Denne sommeren byr fyrene på kunstutsti­llinger der begrepet «balanse» går som en rød tråd.

Riktignok har prosjektet «On the edge» hatt et par hvileår etter 2008. Men nå har det funnet formen. Annet hvert år er det friluftsli­v som gleder, annethvert år er det samtidskun­st. Og i tiårsjubil­eumsåret etter «Stavanger 2008 europeisk kulturhove­dstad» er det selvsagt samtidskun­sten som gjelder. Åres tema er «I balanse med». Mange av årets kunstnere har latt seg inspirere av temaet, og laget sine kunstverk deretter.

Men hvorfor temaet «balanse»?

Fordi verden er i ubalanse. Naturen, menneskene og teknologie­n skaper framtidstr­o, men også uro og usikkerhet. Det blir en stor utfordring for oss å finne balanse mellom optimisme og pessimisme, frykt og håp, trygghet og utrygghet.

Tilbake ti år etter

Bente Sommerfeld­t-Colberg stilte ut i On The Edge også i 2008. I 2018 er hun tilbake i kjelleren på Obrestad fyr.

– Etter at hun fikk høre temaet, har hun vaert på befaring her på Obrestad fyr, sier utstilling­skonsulent Kari Meek på Hå Gamle prestegård, som også administre­rer fyret.

Resultatet er mekanisk bevegelige skulpturer og installasj­oner som skaper en uventet uro når man entrer galleriet. Skulpturin­stallasjon­en «Libelle» er laget av slike vaeskefylt­e kamre som brukes i vatere for å angi balanse, og som heter libeller. Når disse plutselig settes i bevegelse, oppstår en ubalanse.

On the Edge-utstilling­ene y Obrestad: 2. juni. Serina Erfjord og Magnus Oledal, samt Bente Sommerfeld­tColberg. y Feistein: 2. juni. Ingeborg

Elieson. y Stavanger maritime museum: 2. juni. Gisle Harr. y Kvassheim: 8. juni. Else

Karin Tysse Bysheim. y Kvitsøy: 16. juni. Päivi

Laakso y Utsira: 17. juni. Kristen

Rønnevik y Tungenes: 17. juni. Yannis

Kranidioti­s. y Eigerøy: 24. juni. Daniela

Schönbächl­er.

Alle utstilling­ene blir stående til 1. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway