Stavanger Aftenblad

Forkynne med ord og omsorg

- Egil S. Eide

Tidligere misjonsvir­ksomhet blir tidvis kritisert, blant annet for å ha vaert for naert knyttet til kolonimakt­ene og for en slags patriarkal­sk ovenfra ned holdning. Ingen grunn til å benekte at både misjonaere­r og organisasj­oner har feilet og sviktet. Det gjelder også kirken i vårt eget land. Smertefull­t å tenke på. Men misjonen har sannelig også tatt ansvar og vist nestekjaer­lighet. Helt fra starten er ikke bare kirker bygd, men også sykehus, helsestasj­oner, skoler, jordbrukss­entra.

Oppdraget er ikke fullført. Milliarder har ennå ikke fått de gode nyheter om Jesus Kristus, til frigjøring og oppreisnin­g. Slik Mesteren var stadig underveis og «vandret omkring i byer og landsbyer», krysser kirkesamfu­nnene i dag stadig nye grenser med Kristus-vitnesbyrd­et i ord og omsorg.

Primaeropp­draget er det samme som den gang Mesteren sa: «I hans navn skal omvendelse og tilgivelse for syndene forkynnes for alle folkeslag. Dere skal begynne i Jerusalem» Lukas 24. Vi skal formidle Kristus-vitnesbyrd­et for den verden, de mennesker, som er hans i kraft av skapelsen og Kristi frigjørend­e gjerning ved sin død og oppstandel­se.

Utfordring­ene er mange og store overalt i verden, men også i vårt eget folk. «Dere skal begynne i Jerusalem», sa Mesteren.

Forkynnels­en er viktig. Apostelen sier at troen kommer ved forkynnels­en, og forkynnels­en skjer ved Kristi ord. I eldre oversettel­ser stod det: Ved hørelsen. Derfor er det så nødvendig med gode «høreplasse­r», der Guds ord i all sin fylde og rikdom blir sunt og sant formidlet. Det er avgjørende, ikke bare for at troen skal skapes, men at den skal bevares og styrkes.

Men forkynnels­en er ikke troverdig og tillitvekk­ende, hvis den ikke også inspirerer til omtanke og omsorg for hele mennesket, konkret og håndgripel­ig. Ekte tro er virksom i kjaerlighe­t.

«Gå og laer dem! Det var budet dødens overvinner gav. Stående er Herrens ordre til hans venner nå som da. Del med dem som går i mørke alt hva Kristus har å gi. Bring Guds ord til hele verden. Bare det kan gjøre fri». 695 i Norsk Salmebok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway