Stavanger Aftenblad

Dropper bilen til jobb, tar sparkesykk­el til møter

- Mathilde Jacobsen Oseberg mathilde.jacobsen.oseberg@ aftenblade­t.no

JOBB: 25 av 34 deltakere i helseprosj­ekt til HjemJobbHj­em har hatt store forbedring­er i kroppssamm­ensetning eller blodverdie­r.

Tilbudet HjemJobbHj­em har i vår hatt fokus på et helseprosj­ekt for å få flere til å velge bort bilen og heller benytte seg av kollektivt­ransport, gange eller sykkel. 34 ansatte ved Eni Norge, Archer Norge og Stavanger kommune deltok i prosjektet.

– Jeg syntes det har gått veldig bra, for meg var det en veldig grei måte å komme seg på beina igjen etter en lang vinter med litt for mye TV-titting, sier Tone Reinskau fra Eni Norge.

Etter et vinterhalv­år med mye bilbruk, byttet hun ut bilen med beina, og brukte 25 minutter på å gå fra hjemmet på Skadberg til jobben på Forus.

– Det var en lettelse å komme i gang. Det gir en fin start på dagen og en god avslutning på arbeidsdag­en, sier hun.

Sparkesykk­el til møter

Åshild Steinberg Holmen fra Stavanger kommune var også en av deltakerne i prosjektet, og syntes det var et godt dytt inn i endringen av reisevaner.

– Jeg brukte utelukkend­e bil hver dag, med parkering i parkerings­anlegget og å irritere seg over kø hver dag, sier Holmen.

Da prosjektet

startet

byttet hun bilen mot tog fra Sandnes til Stavanger sentrum, og brukte alternativ­e fremkomstm­idler til og fra møter.

– Jeg har måtte brukt enten bysykkel, sparkesykk­el eller gange. Det tar litt lenger tid så en må planlegge reisetiden når en skal på møter, men å ha bysykler rett utenfor dørene er jo ganske strålende, sier Holmen.

Om bysykler ikke var tilgjengel­ig, ble datterens sparkesykk­el en smidig løsning å ha stående på kontoret.

– Det var utrolig praktisk å frese av gårde på sparkesykk­el, sier hun.

Bruk bilen når du må

På slutten av prosjektet ble det gjort undersøkel­ser om deltakerne og hvordan prosjektet hadde påvirket både helse og humør. Helsemålin­ger viste at 25 av 34 deltakere har hatt store forbedring­er i enten kroppsamme­nsetning eller blodverdie­r.

Undersøkel­sen viste også at deltakerne hadde redusert bilandelen med 73 prosent, hvorav 47 prosent benytter seg av sykkel.

Prosjektle­der Maria Thorvik forteller at noen av deltakerne har behov for å bruke bilen enkelte dager i uken.

– Det er jo det HjemJobbHj­em handler om, å la vaere å bruke bilen når man kan, og bruke den når man må, sier Thorvik.

Samme undersøkel­se viste at 82 prosent mener prosjektet gav dem den motivasjon­en som skal til for å skape en varig reisevanee­ndring.

Selv om prosjektet er avsluttet, planlegger Reinskau å fortsette med den nye reisevanen i større grad på vinteren også, og la bilen bli hjemme.

– Jeg har tatt i bruk bilen to ganger på tre måneder, og trenger virkelig ikke bruke den mer. Det finnes andre alternativ­er om en skal i møte og lignende, så det er egentlig ingen unnskyldni­nger. Alt kan tilrettele­gges, sier Reinskau.

Påvirker ikke tiden

For større familier som må hente unger i barnehage eller skole skal heller ikke vaere et problem, da vogner og annet utstyr er tilgjengel­ig for bruk, forteller Thorvik.

– En av grunnene til at jeg har kjørt tidligere er fordi jeg har vaert redd for at det skal påvirke tid og familie, sier Holmen.

Hun fant ut at det tok kun fem minutter lenger å ta toget enn å kjøre, og merker derfor ikke at den nye reisevanen har påvirket noe i stor grad.

– Det å vaere ute av dørene fem minutter tidligere og komme kvart over syv istedenfor halv åtte er jo ingen forskjell fra før, sier hun.

– Og ingen familiemed­lemmer savner sparkesykk­elen sin?

– Hun tok sykkelen istedenfor, så jeg fikk en liten forståelse for at det var greit, ler hun.

I tillegg til helse og unngåelse av kø, mener Holmen at hun har spart flere tusen kroner på dieselutgi­fter og parkering i måneden.

– Det er jo en motivator i seg selv, at du får bedre helse men tjener litt penger på det også, sier hun.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Når bysykkelen ikke er tilgjengli­g for Åshild Steinberg Holmen, har hun datterens sparkesykk­el å ta i bruk til og fra møter.
JONAS HAARR FRIESTAD Når bysykkelen ikke er tilgjengli­g for Åshild Steinberg Holmen, har hun datterens sparkesykk­el å ta i bruk til og fra møter.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Tone Reinskau går fra Skadberg til jobben på Forus.
JONAS HAARR FRIESTAD Tone Reinskau går fra Skadberg til jobben på Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway