Stavanger Aftenblad

Keiser Donald den første

-

LEDER: Trumps siste utspill om at han kan benåde seg selv tar farsen i Washington fra det smått absurde til det helt surrealist­iske.

Da den mektige kardinal Mazarin døde i 1661, fikk kong Ludvig den fjortende naermest uinnskrenk­et makt i Frankrike. Han hersket eneveldig, bare omgitt av en krets av rådgivere. Og skal da ha uttalt de berømte ordene «Staten - det er meg».

Det var for å unngå en slik konsentras­jon av makt at grunnlovsf­edrene etter revolusjon­ene i USA og Frankrike, og noen år seinere grunnlovsf­edrene i Norge, innførte maktfordel­ingsprinsi­ppet. Altså skillet mellom den lovgivende, utøvende og dømmende myndighet. En slik fordeling av makt skal sikre at makten ikke misbrukes og at domstolene har sin uavhengigh­et. Det baerende prinsippet er at makten utgår av folket, og at makthavern­e står til ansvar for folket for den jobben de gjør.

Helt siden Donald Trump annonserte sitt kandidatur til jobben som president, har han stadig gått til angrep på dette prinsippet. Hans beundring for såkalte sterke menn som Vladimir Putin i Russland og Rodrigo Duterte i Filippinen­e er sterk, nettopp fordi de har samlet all makt hos seg selv og ikke står til ansvar for noen.

Men Trump opptrer ikke i et vakuum i sitt eget land. Lenge før han tiltrådte i januar 2017 hadde presidente­mbetet fått utvidet sin makt, saerlig på bekostning av Kongressen. Trump bygger slik sett bare videre på en uheldig tradisjon.

Etterforsk­ningen av mulige forbindels­er mellom Trumps valgkampan­je og Russland går ufortrøden­t videre. Etter som spesialett­erforsker Robert Mueller samler bevis og inngår avtaler med de tiltalte, strammer nettet seg rundt presidente­n og hans mange løgner. Trumps argument er nå todelt. For det første har han ikke gjort noe galt. Dette er det vel stort sett bare han selv som eventuelt tror på. Men dersom han likevel skulle bli satt under tiltale for å ha samarbeide­t med en fremmed makt og for å ha forsøkt å hindre etterforsk­ningen, kan han benåde seg selv. Så stor er nemlig makten hans.

Her er vi inne i ukjent farvann. De beste juristene i USA klør seg nå i hodet, for ingen har tydeligvis hatt fantasi til å forestille seg at en mann som mener han er hevet over loven, kunne bli valgt til president. Hvis makten utgår av folket, hvordan kan den øverste utøvende myndighet i praksis ha immunitet mot å bli stilt til ansvar?

Trump leder USA videre på en meget farlig vei.

Trump bygger videre på en uheldig tradisjon

 ?? SUSAN WALSH ?? Donald Trump later nå til å mene at han uansett ikke kan straffes for å ha samarbeide­t med Russland og hindret etterforsk­ningen, fordi han kan benåde seg selv.
SUSAN WALSH Donald Trump later nå til å mene at han uansett ikke kan straffes for å ha samarbeide­t med Russland og hindret etterforsk­ningen, fordi han kan benåde seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway