Stavanger Aftenblad

– Ikke Pippi, men brødrene Løvehjerte er min favoritt

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND/OGNA: NSB står for togvognene fulle av bøker, men lokomotive­t heter MetteMarit. Det er hun som drar lasset på dette rullende vekkelsesm­øtet for litteratur som nå er i Rogaland.

Vi vet at kongen er helt konge, det beviste han nylig i Bjerkreim der han sjarmerte bygdefolke­t i senk.

Vi vet at dronninga er helt dronning når hun drar med seg andre kongelige opp på fjellhylle­r i spektakula­ere fjorder eller fremmer norsk kunst i inn- og utland.

Og kronprinse­n er helt drømmeprin­s når han kommer på ord som framsnakki­ng og engasjerer seg sterkt for sånt som kongelige kan engasjere seg sterkt for uten at det blir politisk.

Pippi?

Men hva med Mette Marit? Hva i alle dager skal Mette-Marit finne på for å aksle sin plass i den litt spesielle familien? Svaret er litteratur. Kronprinse­ssa liker å lese. Hun elsker litteratur. Hun har gjort det til sin hjertesak å fremme norsk litteratur for et folk som burde lese mer.

Derfor tar hun toget til Rogaland. Litteratur­toget. Og hvis noen tror at det ikke virker, så fikk Aftenblade­t opplyst at det var akkrediter­t ni utenlandsk­e mediehus på toget.

–Hvilken bok sprengte opp døra inn til litteratur­en for deg? – Astrid Lindgren.

– Pippi, selvsagt?

– Nei, Brødrene Løvehjerte. De bøkene har betydd utrolig mye for meg.

Hvorfor Ogna?

Det er jo kult at et helt tog med litteratur og en kronprinse­sse om bord stanser på bitte, lille Ogna, eller Oggna som hallodama på Jaerbanen kaller bygda. La oss for en gang skyld svinge oss opp og bli litt historiske. Når stanset sist et tog, med en slik last, ved en melkerampe som Ogna, bare fordi det bor en poet i bygda?

– Det er ikke kommunen, men Mette-Marit som har valgt Ogna. Vi hadde nok valgt Ogna uansett siden vi har ny skole og nytt bibliotek, sier ordfører Jonas Skrettingl­and og legger til. – Men det handler nok om Helge Torvund.

Selvsagt gjør det det. En slik heder kan vaere stor å baere for en poet som skriver blyge dikt, vi forsøkte derfor å lure kronprinse­ssen utpå med litt skryt av Torvund.

– Hvilken forfatter fra Rogaland, levende eller død, setter kronprinse­ssen mest pris på?

Mette-Marit bøyer seg bakover og ler høyt.

–Du klarer ikke å lure meg utpå. Jeg kan ikke svare på et slikt spørsmål.

–Men Helge Torvund er vel ingen dum gjetning?

– He, he, han er helt klart blant de beste, humrer kronprinse­ssen.

Egersund

Men før Ogna og Torvund sto Egersund på programmet. Her er det mange forfattere, men ikke med samme litteraere skostørrel­se som Helge Torvund. Det måtte derfor importeres en forfatter som kronprinse­ssa kunne samtale med.

Kanskje tenkte hun, mens hun satt der på «Biblo» og samtalte, at moren, Marit, som satt på første benk, ble født på andre siden av Lundeåne. Det er 79 år siden familien Tjessem flyttet fra Egersund. Bestefaren var bestyrer på meieriet. Elsie og Ellen Tjessem skulle visst, den gang de lekte ved Lundeånas bredder, at det mange år seinere skulle komme en kronprinse­sse til byen, en kongelig høyhet som kaller dem for tante.

Relasjoner er tema for den femte togreisen i litteratur­enes tjeneste for Mette-Marit. Hun har en enkel forklaring på hvorfor hun gjør dette.

– Spre leseglede, sier hun. I Egersund ligger «Biblo» i enden av en gang og i andre etasje i et kjøpesente­r. Her traff hun folket i samtale med forfatter Monica Isakstuen. Det vil si, og slik sier man vel ikke, men også kongelige bør ha lydsjekk. På Ogna kom Aftenblade­t i snakk med en innfødt.

– AEg sa te na; du ae heldige med jaervere. Hu totte det sama.

AEg sa te na; du ae heldige med jaervere. Hu totte det sama.

Innfødt på Ogna

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Ordfører Jonas Skrettingl­and og kronprinse­sse Mette-Marit. I bakgrunn skimtes hennes mor, Marit Tjessem.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Ordfører Jonas Skrettingl­and og kronprinse­sse Mette-Marit. I bakgrunn skimtes hennes mor, Marit Tjessem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway