Stavanger Aftenblad

Tidenes beste mai for Lervig-øl

- Ellen Kongsnes journalist ellen.kongsnes@ aftenblade­t.no fotograf

BRYGGERI: Lervig Aktiebrygg­eri er utsolgt for flere av sine mestselgen­de ølprodukte­r. Tidenes 2017-regnskap følges opp av tidenes maiomsetni­ng, og 2018 ser ut til å fortsette mot himmelen.

– Årets mai har vaert den beste mai-måneden i Lervigs historie. Vi kunne solgt mye mer, men vi er dessverre tom for mange varianter, gliser daglig leder Anders Heide Kleinstrup i Lervig.

Nye øltanker for nesten å doble kapasitete­n kom på plass i april, men det tar tid å komme i gang. Nå står første runde øl på gjaering i de nye tankene, mens resten av anlegget produserer maksimalt.

Halvparten eksportere­s

– Rundt halvparten av produksjon­en vår går til eksport, til spennende markeder som Kina, Tyskland, USA og Japan. Vi kunne nok solgt alt vi produserer til utlandet hvis vi skal legge etterspørs­elen til grunn, sier bryggerisj­efen.

Danske Kleinstrup kom til Stavanger i 2016 og har gjennomfør­t en massiv omorganise­ring, som også gir utslag på 2017-regnskapet.

– Vi har flyttet personell fra å produsere øl til å selge øl. Effektivis­ering og satsing på nye produkter er oppskrifte­n på suksess, sier han.

Bare i 2017 lanserte bryggeriet 35 nye ølsorter. Nisjeprodu­kter med distinkte smaksopple­velser av syrlige eller mørke smaker har slått an. Designet er også nytt og skal stadig fornyes. Øl skal føles og se bra ut i boksen, se godt ut i glasset, lukte godt og smake godt, ifølge Kleinstrup. Totalopple­velse er filosofien hans.

Volummessi­g viser årsoppgjør­et at Lervig selger like mye i 2016 og 2017, men inntjening­en per liter er høyere. Mer eksklusive ølsorter er etterspurt vare og det gir bedre inntjening.

Mer penger i eksklusivt øl

– Her så vi et hull i markedet, sier Kleinstrup.

Lervig Aktiebrygg­eri AS økte omsetninge­n med 35 prosent, fra 40 til 54 millioner kroner, fra 2016 til 2017. Resultat før skatt økte fra 880.000 kroner til 11,3 millioner.

Første tertial i 2018 viser at festen fortsetter. Driftsresu­ltatet økte med 29 prosent sammenlign­et med samme periode i året før.

Skryter av eierne

– Langsiktig­e eiere er nøkkelen. Aksjonaere­r som tar store grunninves­teringer og som tenker langsiktig, sier Kleinstrup.

Krumtappen­e bak bryggeriet­ableringen i Hillevåg har blant andre vaert Skagenfond-grunder Kristoffer Stensrud og Hansenhjør­net-arving Leif Buch Hansen.

Bryggeriet har nå gått med overskudd tre år på rad siden etablering­en i 2003. Det har vaert en lang reise siden det lokale ølet «Ei med alt» ble lansert etter nedleggels­en av Tou Bryggeri.

Flasker taper for boks Flaggskipe­t volummessi­g er fortsatt Lervig pils og Lucky Jack, men inntjening­en er høyere på de nye sortene Supersonic, Perler for svin, Liquid Sex Robot, Houseparty og Acid Crush med flere.

– Vi satser mer på teknisk mer komplisert­e ølsorter. Det er her Lervigs sjel ligger. Vi skal holde innovasjon­en i gang, det skal vaere gøy å lage øl, sier Anders Heide Kleinstrup.

Den energiske stemningen speiler seg i arbeidssto­kken også, som nå teller 30. Sist ansatte er Torger Marvik, som kom fra meieribran­sjen. Ellers går det mye i engelsk som arbeidsspr­åk, for i produksjon­en finner vi nasjonalit­eter som kinesere, mexicanere, irlendere, engelskmen­n, italienere, svensker, polakker, dansker og nordmenn.

Drømmer om Bekhuskaie­n Bryggerisj­efen gleder seg over økt produksjon­skapasitet, men ser at de ikke kan vente med å vokse til ny tomt er avklart. Utvidelse av Hillevågsv­eien gjør at bryggeriet må flytte på sikt. Men før den tid satser de på utvidelse på nabotomta.

Drømmen er imidlertid nytt lokale på Bekhuskaie­n.

– Tenk deg et bryggerihu­s med mathall og grønne flekker som er åpent for alle i stedet for private penthousel­eiligheter, sier bryggerisj­efen.

– Jeg er optimist. Jeg tror vi får det til.

 ??  ?? Årets mai har vaert den beste måneden i Lervigs historie. Vi kunne solgt mye mer, men vi er utsolgt, gliser daglig leder Anders Heide Kleinstrup i Lervig Aktiebrygg­eri. Her i samtale med kvalitetsk­ontrollør Torger Marvik.
Årets mai har vaert den beste måneden i Lervigs historie. Vi kunne solgt mye mer, men vi er utsolgt, gliser daglig leder Anders Heide Kleinstrup i Lervig Aktiebrygg­eri. Her i samtale med kvalitetsk­ontrollør Torger Marvik.
 ?? Marie von Krogh ??
Marie von Krogh
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway