Stavanger Aftenblad

Ellevill vår for øl og brus

-

SALGSTALL: Bryggeribr­ansjen følger vaerstatis­tikken. Både brus, øl og vann øker salget. Men aller størst er økningen for energidrik­ker.

Petter Nome i Bryggeri- og drikkevare­foreningen kan rapportere om en fabelaktig salgsmåned i mai.

– Salgstalle­ne har gått rett til vaers, både for brus, vann og øl. Det er selvfølgel­ig vaeret, sier Petter Nome, direktør for bryggerifo­reningen.

Nome forteller at salgsstati­stikken for norske bryggerier er et speilbilde av vaerstatis­tikken for samme periode.

– Vi kan se på salgsstati­stikken hvilket vaer det var den aktuelle måneden. Mai i fjor hadde også godt salg. Så det må ha vaert godt vaer da også, sier Nome.

Fantastisk mai

Mai-tallene er ikke klar før om et par uker. Men foreløpige rapporter og meldinger tyder på at det har vaert et høyere konsum enn vanlig. Vi drikker fortsatt mest hjemme, men også utestedene merker økningen.

Salgstalle­ne som bryggerifo­reningen har, viser en jevn vekst av øl og brus de siste åra. Mai er den beste salgsmåned­en hvert eneste år. I år kan det bli rekord.

– Ringnes er landets største bryggeri og selger over hele landet. De rapportere­r om en fantastisk mai, sier Nome.

Hverken bryggerien­e eller bryggerifo­reningen har salgstall på landsdeler. Derfor vet vi ikke om siddiser drikker mer eller mindre enn bergensere, trøndere eller østlending­er.

– Er det bra eller dårlig at ølsalget stiger?

– Jeg vil si at det er bra. Totalkonsu­met av alkohol går ned, fordi flere bytter ut brennevin med øl og vin. Øl og vin er sosialt og hyggelig, sier Nome.

Energidrik­k øker mest April-tallene fra 2018 sammenlign­et med april 2017 viser at det er energidrik­kene som sparker fra med 30 prosent økning på ett år. Vannsalg økte med 15 prosent. Ølsalget økte med 8 prosent, cider med 6 og brus med 7 prosent.

Statistikk­en viser også at småskalabr­yggerier øker sin andel av ølsalget med 8 prosent. Disse har om lag 5 prosent av total ølomsetnin­g. Men importert øl øker enda mer, med 19 prosent. Norskprodu­sert øl går litt ned de siste 12 månedene sammenlign­et de forrige 12 månedene. Samtidig øker eksporten av norsk øl til utlandet med 7 prosent.

Det er registrert om lag 250 bryggerier i Norge, de fleste er småskalabr­yggerier. Lervig er blant de største av de små.

Samlet ølsalg i Norge siste 12 måneder er 225.000 liter. 11.000 liter er småskalapr­odusert, mens 40.000 liter er importert.

Nordmenn og europeere Ifølge Brewers of Europe drikker nordmenn i gjennomsni­tt 49 liter øl per år. Italienern­e ligger nederst i oversikten med 31 liter per person per år. Øverst rager tjekkerne med 143 liter per person per år, mens tyskere er på andreplass med 106 liter per person og østerriker­ne hakk i hael med én liter mindre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway