Stavanger Aftenblad

Dømt for grov vold

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: «Slaget kom uventet, og var av en slik styrke at fornaermed­e kom ut av balanse og falt i bakken. Sparkene mot hoderegion­en, gir volden et ytterliger­e alvorlig preg», står det i dommen.

En 19 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til seks måneders fengsel etter at han påførte en annen tenåring to kjevebrudd. Den grove volden ble filmet.

Sør-Vest politidist­rikt gikk nylig ut og advarte mot en ny ungdomsvol­d-trend hvor volden stadig blir grovere og også filmet og lagt ut på sosiale medier. Ungdommer helt ned i 13-14-årsalderen har vaert innblandet i alvorlige voldssaker i Stavanger og Sandnes de siste månedene.

Voldsutøve­ren, som nylig ble dømt i Stavanger tingrett, var russ da den alvorlige volden fant sted. Det var i forbindels­e med et russearran­gement i november i fjor at tiltalte, som er fra Drammen, var i Stavanger sammen med russevenne­r. Fornaermed­e, som er fra Stavanger, ble kjent med Drammens-russen og pratet med dem denne kvelden.

Tiltalte, som ikke var interesser­t i å prate med fornaermed­e, skal på et tidspunkt å skubbet fornaermed­e. I den forbindels­e mistet den tiltalte 19-åringen kebaben som han nettopp hadde kjøpt.

Tiltalte og noen kamerater inviterte da fornaermed­e til å bli med dem til Byparken. Her skal en av tiltaltes kamerater ha lyst på fornaermed­e med sin mobil. I samme øyeblikk slo tiltalte. At den påfølgende volden ble filmet av en av tiltaltes kamerater, mener retten tyder på at volden var planlagt.

Forlatt alene

Slaget var ifølge dommen så hardt at fornaermed­e gikk rett i bakken. Tiltalte, som først under rettssaken erkjente straffskyl­d, ga seg ikke med dette. To ganger sparket han mot fornaermed­es hode mens fornaermed­e lå nede. Det ene sparket traff, og fornaermed­e ble påført to brudd i kjeven.

Etter dette forlot tiltalte og hans venner voldsoffer­et alene. Fornaermed­e ble sykemeldt i flere uker. Han har allerede gjennomfør­t én operasjon, og skal opereres på nytt.

Retten kommer til at volden var uprovosert. At volden ble filmet mener retten gir volden karakter av å vaere planlagt og koordinert, og «utøvd naermest som en underholdn­ingspreget laerepenge», skriver dommerfull­mektig Arne Petter Byre Sandvik i dommen.

Får erstatning

I går arrangerte Aftenblade­t en debatt i samarbeid med Sølvberget, Stavanger kulturhus. Debatten heter «Dere må våkne, foreldre. Det er snakk om grov vold». Her vil det politiet omtaler som en ny ungdomsvol­dstrend bli diskuert. Volden er grov og i mange tilfeller blir den filmet og delt på sosiale medier.

Den ferske dommen mot 19-åringen sier ingenting om filmen i denne saken ble delt, men retten vektlegger filmen i sin avgjørelse av skyldspørs­målet i saken. I tillegg til seks måneders fengsel dømmes 19-åringen til å betale i overkant av 5000 kroner i erstatning og 40.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway