Stavanger Aftenblad

18-åring dømt til seks års fengsel for tre voldtekter

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: En videregåen­de skoleelev fra Stavanger er dømt til seks års ubetinget fengsel for å ha voldtatt tre unge kvinner.

– Min klient tar dommen svaert tungt, sier 18-åringens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland i Advokatfir­maet Torstrup.

–Det vil bli anket over alle postene både hva gjelder skyldspørs­mål og erstatning­sspørsmål. Min klient erkjenner ikke straffskyl­d for noen av voldtekten­e han er tiltalt for, sier Eskeland til Aftenblade­t.

To sovevoldte­kter

Fire dager var satt av til rettssaken mot den unge stavangerm­annen. 16 vitner forklarte seg i tillegg til tiltalte og de tre fornaermed­e kvinnene.

Den første voldtekten han nå dømmes for skjedde natt til 20. mai i fjor i en innkjørsel i Stavanger. Retten finner det bevist at han forgrep seg på fornaermed­e som på grunn av beruselse var ute av stand til å gjøre motstand.

Den andre voldtekten skjedde 10. august i fjor på et toalett på et utested i Stavanger. Denne gangen skal tiltalte ifølge dommen ha tvunget seg til sex ved bruk av vold. Den tredje voldtekten 18-åringen dømmes for skjedde i forbindels­e med en hyttetur. Slik tilfellet var i forbindels­e med den første voldtekten, var den fornaermed­e ute av stand til å motsette seg tiltaltes handlinger på grunn av at hun sov.

Tror de fornaermed­e

Tiltalte har erkjent å ha hatt sex med den tredje fornaermed­e kvinnen, men i retten hevdet han at dette var frivillig.

Retten finner ingen holdepunkt­er for at det skal ha vaert frivillig sex mellom tiltalte og noen av de tre fornaermed­e kvinnene. Tvert om fester retten lit til de fornaermed­es forklaring­er. I flere av forholdene støttes også kvinnenes forklaring­er av DNAfunn og andre bevis.

I straffutmå­lingen peker rettens leder, tingrettsd­ommer Mange Revheim Maeland, på at det er sterke allmennpre­ventive grunner for å reagere med streng straff i overgrepss­aker som denne. De fornaermed­e er alle jevngamle med tiltalte. Retten finner det straffskje­rpende at alle tre forholdene 18-åringen dømmes for, ble begått innenfor en halvårsper­iode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway