Stavanger Aftenblad

Det kan bli endringer på Torget i sentrum

- Michael Chr. A. Simonsen michael.chr.a.simonsen @aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunaldi­rektøren ønsker å fjerne salg av solbriller, klaer og suvenirnip­s fra Torget i Stavanger. – Da blir jeg arbeidsled­ig, sier torghandle­r.

Tirsdag tar kommunalst­yret for miljø og utbygging stilling til forslag om endringer for salg på Torget i Stavanger, og om forslaget skal sendes på høring. I forslaget står det at torghandel skal vaere tradisjone­lle torgvarer og ikke suvenirbod­er.

– Vår intensjon er at alle de berørte, og andre, skal få anledning til å diskutere. Hva som er tillatt å selge på torget har vaert tema i flere år. Tidligere var det ikke lov å selge solbriller, klaer og annet suvenirnip­s, men nå har det vaert åpnet for det i de retningsli­njene som ble vedtatt i 2011. Det er mange som har meninger, og det er kommet mange innspill, vi ønsker en diskusjon, sier Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utvikling i Stavanger kommune.

I forslaget står det står det at Stavanger Sentrum AS har innspill om å få til et annet vareutsalg på Torget. – Det er kommet ønsker om å ikke tillate salg av nips, men å få inn mer kvalitetsp­rodukter og gjerne som en forlenget del av sentrumsak­tiviteten. Men for at vi skal ta stilling til det, må vi invitere de som blir berørt, til å komme med sine innspill før bystyret tar endelig stilling til dette, sier Skjørestad.

Reidun Kjølestad, talsperson for torghandle­rne, skjønner lite av det.

– Hva er så gale med det vi selger? Skal det ikke vaere masseprodu­sert? Da må vel alle suvenir-butikkene stenge også? Jeg forstår ikke hva de skal selge på torget, sier Kjølestad.

Handler ikke på Torget

I forslaget står det at med torghandel menes handel/salg av tradisjone­lle torgvarer som landbruksp­rodukter, frukt og grønt, blomster og gartnervar­er.

– Det er ikke marked for det. Nordmenn handler ikke på Torget. Derfor selger vi suvenirtin­g til turister, sier Kjølestad.

I forslaget står det også at det må tas stilling til om torgsalget på Domkirkepl­assen skal flyttes tilbake til Torget, for å sikre et grunnlag for at Torget skal kunne utvikle seg til et kvalitetss­ted.

–Hva menes med et kvalitetss­ted?

– Torget som byggverk med sine materialer og utforminge­n oser av kvalitet. Det er et uttrykk for at salg av frukt og grønt nå skal prioritere­s foran suvenirbod­er. Det er noe som må tas stilling til, vil man fortsette som det er i dag eller endre dette, sier Skjørestad.

Bertil Viste er siste gjenvaeren­de helårsselg­er av frukt og grønt på Domkirkepl­assen. Opprinneli­g var de 25 bønder, 10–12 blomsterha­ndlere, og 10–12 oppkjøpere som solgte på Torget.

– Må vi ned på Torget igjen slutter jeg. Det går ikke. Jeg nekter å stå der nede og fryse, sier Viste.

– Hvorfor igjen?

–Folk handler ikke her, de handler på supermarke­dene. Jeg har dette som hobby, det er ikke lønnsomt, sier Viste. – Hvorfor er du her da?

– Det er en livsstil, det finnes ingen pille mot dette, he he. Jeg holder det gående så lenge helsen holder, sier Viste.

På Torget denne torsdag formiddage­n er det nesten tomt.

er

det

bare deg Fire boder med salg av souvenirer og klaer er oppe. Få turister betyr faerre boder.

– Vi selger ikke like mye som før, sier Ergin Mahmut.

– Hva gjør du hvis det ikke blir lov å selge klaer og annet som du har i boden din?

– Da blir jeg arbeidsløs. Det er det som er frykten. Jeg får ikke ny jobb i min alder. Det er mange flere som jobber her på Torget som er i lik posisjon som meg, sier Mahmut.

Viktig å vaere tydelig

– Hvis dette forslaget, eller en endret versjon blir sendt ut på høring, så er det viktig at de berørte partene er tydelige i hva de mener i høringen, slik at de blir en del av hva som blir tatt opp til vurdering, sier Skjørestad.

De berørte partene som er foreslått å ta med i høringen er byens torghandle­re, Stavanger sentrum AS, Naeringsfo­reningen og By og samfunnspl­anlegging i Stavanger kommune. Høringsfri­st er ventet å vaere i august-september.

Må vi ned på Torget igjen slutter jeg. Det går ikke. Jeg nekter å stå der nede og fryse.

Bertil Viste, torghandle­rveteran

 ?? MICHAEL CHR. A. SIMONSEN ?? Ergin Mahmut selger suvenirer til turister. I forslaget foreslås det at det ikke lenger skal vaere lov.suvenirer
MICHAEL CHR. A. SIMONSEN Ergin Mahmut selger suvenirer til turister. I forslaget foreslås det at det ikke lenger skal vaere lov.suvenirer
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway