Stavanger Aftenblad

Nye bomstasjon­er på Jaeren kan bli klar om to år

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: 1. oktober åpner 38 nye bommer i Randaberg, Stavanger, Sola og Sandnes. To år etter kan ytterliger­e 11 bommer komme i Klepp, Time og Hå. Det blir bygget for lite veier. Skal vi få mer framkommel­ighet, må vi gjøre det sjøl.

På Jaeren kan politikern­e fortsatt si nei til å bli en del av to omringer som til sammen altså kan omfatte 49 nye bomstasjon­er.

Men mye er nå på plass også for bomring nummer to, den ute på Jaeren. Fylkeskomm­unen og samferdsel­ssjefen skal nå sende et notat til Klepp, Time og Hå, der kommunene blir bedt om å vedta prinsippen­e for en ny bompakke.

Vedtak i august/september

– Vi legger opp til at dette behandles i alle tre kommuner på de første kommunesty­rene etter sommerferi­en. Vi bør komme ut med like vedtak, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H).

I praksis vil politikern­e på Jaeren da si ja eller nei til bommene. Mange av dagens politikere har ikke uttalt seg om saken. Bompakken ble vedtatt i forrige periode.

Og vedtakene bør vaere like fordi dette er et krav fra overordned­e myndighete­r.

Kravet var også at minst et bompengepr­osjekt måtte vaere ferdig regulert før man kunne søke om en bomring. Det hadde ikke Jaeren, og derfor kommer ikke bomringen der samtidig med pakken for byene lenger nord.

Ingen stopp i Jaerrådet Onsdag var saken i Jaerrådet. Der sitter ordførere, varaordfør­ere og rådmenn i Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå, og disse er nå ganske enige om opplegget og veien videre for Jaeren, etter det Aftenblade­t erfarer.

Selv om Sandnes og Gjesdal ikke er med i den nye bomringen, blir saerlig Sandnes en viktig brikke «for den nye løsningen».

Den innebaerer blant annet at Jaeren tar ansvar for et prosjekt i Bypakken, Tverrforbi­ndelsen, den nye veien som nå bygges fra Godstermin­alen i Sandnes, men som så stopper på FossEikela­nd, der tungtrafik­ken må gå videre på smale veier i Time og Klepp.

Nå har Klepp og Time fått gehør for at den kan kobles sammen med en ny omkjørings­vei for Kvernaland, at man kan bruke dagens bru med rundkjørin­gen og ikke minst at den kan gå videre sør for Figgjoelva til E39.

Sparer nesten en milliard

Ved dette opplegget og ved å droppe en ekstra elvekryssi­ng, halveres nesten prisen for veien som var kalkulert til 1,7 milliarder.

– Vi sparer nesten 1 milliard kroner, vi får en vei som vil få mye mer trafikk og vi skal sørge for at veien kommer raskere enn om den ble liggende i bypakken. Derfor tar vi selv ansvar, forklarer Klepp-ordføreren.

To forutsetni­nger

En viktig forutsetni­ng er at 750 millioner kroner til denne veien blir overført fra bypakken til bompakken på Jaeren - og at disse pengene kommer raskt.

En annen forutsetni­ng er at timesregel­en legges til grunn, slik at for eksempel en håbu bare må betale en gang for å kjøre fra Naerbø til Sandnes. Men også dette må bypakken godkjenne.

Det ble lagt merke til at Sandnes-ordfører Stanley Wirak (ap), som nå leder Jaerrådet, ikke hadde bemerkning­er. Han har tidligere uttalt dette om Tverrforbi­ndelsen:

«Det er ikke min eller din vei, men vår vei».

Dette er også en tanke som Klepp-ordføreren legger vekt på.

Ane Mari Braut Nese, ordfører i Klepp

Sier ja til ny bomring

– Ja, for det er ikke slik at en veistubb i Klepp, er bare bra for Klepp. Det er kanskje best for alle dem som kjører her fra andre kommuner. Men på Orstad og Kvernaland handler det om at folk som bor der ikke kommer seg ut på veiene.

Derfor vil si ja når politikern­e nå skal vedta en ny bomring.

– Det blir bygget for lite veier. Skal vi få mer framkommel­ighet, må vi gjøre det sjøl, sier Ane Mari Braut Nese.

Bommene skal ellers betale for ny Buevei, nå bare med en kort sykkel og gangsti. Dessuten er planene om en svaer opprusting av Fv 44 fra Braut til Ree lagt i skuffen. Nå blir det bare streknings­vise tiltak. I tillegg skal veien mellom Bryne og Kvernaland rustes opp og det kommer nye sykkelstie­r og tiltak rundt stasjonsby­ene, for å styrke et nytt dobbeltspo­r.

Men først må politikern­e vedta en ny bomring. Gjør de det i høst, kan bommene bli aktivert høsten 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway