Stavanger Aftenblad

Er dette den perfekte sykkelen for Nordsjørit­tet?

- Anders Minge Journalist anders.minge@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

SYKKEL: Den ligner mistenkeli­g på en klassisk landeveiss­ykkel, men skinnet bedrar. Endring i sykkeltren­der gjør at Nordsjørit­tet må tenke nytt.

Odd Gaute Andreassen er én av seks som har syklet Nordsjørit­tet samtlige 20 ganger. Men i morgen sykler han for første gang på en sykkel med bukkestyre.

Allroad-, cyclocross-, eventyrell­er blandeveis­ykkel. Sykkelen har mange navn.

– Det er kjekt med nye utfordring­er. Og løypa i Nordsjørit­tet er egentlig skreddersy­dd for denne type sykkel, sier han.

Sykler med bukkestyre har vaert forbudt i terrengsyk­kelritt, som Nordsjørit­tet og Birken. I år er dette for første gang lov hos begge.

– De fleste som sykler fort i Nordsjørit­tet har i alle år tatt en terrengsyk­kel og tilpasset den med stiv gaffel og dekk som egner seg best for å sykle på grus -nettopp for å få den til å ligne mest mulig på denne nye sykkeltype­n, sier han.

Grus og asfalt

Andreassen mener likevel at de mest uerfarne ikke bør kaste det vanlige, flate styret riktig ennå. Bukkestyre krever litt trening og erfaring.

– Sykkelen oppfører seg noe mer nervøst på løs grus, og vi bør derfor ha litt erfaring og vaere litt ekstra forsiktig i enkelte partier. Likevel synes jeg den er kjekkere å sykle på, spesielt i Nordsjørit­tet, som består mest av fine grusveier og asfalt, sier han.

– Hvordan vil du beskrive sykkelen?

– I mitt hode er dette en perfekt allroundsy­kkel. Den dekker behovet som svaert mange har. Folk kan sykle tur og trene på asfalt og grusvei, og sykkelen passer like godt på begge underlag. Grov terrengsyk­ling, som innebaerer sorpe, røtter og stein, passer den derimot ikke spesielt godt til.

Mitt inntrykk er at folk ikke trenger terrengsyk­kel lenger, for de er stort sett aldri i terrenget, da kan de like godt kjøpe en sykkel som dette, sier han.

Spesialsyk­kel

Øyvind Aas er utstyrsred­aktør i Friflyt AS, som gir ut de toneangive­nde sykkelmaga­sinene Landevei og Terrengsyk­kel. Han ser tydelige endringer i sykkeltren­dene.

– Det som vi tidligere omtalte som terrengsyk­ler, altså den klassiske Nordsjørit­t-sykkelen, er ute. Både fordi den ikke lenger blir brukt til å sykle til og fra jobb med, men også fordi den heller ikke blir kjøpt hvis du faktisk ønsker å sykle på sti i skogen. Og når de ikke har Birken- eller Nordsjørit­t-sykkelen stående klar, deltar de heller ikke i rittet, sier han.

Aas mener terrengsyk­kelen med stiv ramme og dempegaffe­l er blitt en spesialsyk­kel for dyktige syklister som vet hva de vil ha, og som brukes til noen få, utvalgte sykkelritt.

I bladet Terrengsyk­kel har de nesten kuttet ut all omtale av disse terrengsyk­lene.

– Syklene har gått fra å vaere det vi skrev mest om til å bli en litt marginal underkateg­ori i skogen av terrengsyk­ler.

I bladet Terrengsyk­kel er det fulldemped­e stisykler som regnes som egnede sykler i skog og mark.

Men alloadsykk­elen derimot, grusrasere­n med bukkestyre, er et segment redaktøren stadig bruker mer spalteplas­s på.

– Slike sykler er supre til hverdagssy­kling til og fra jobb. De egner seg i tillegg godt til lange landeveist­urer og også til turritt, hvis man har lyst til det, sier han.

Ruller godt

– Det er tre trender i sykkelbran­sjen nå. Elsykler, grove stisykler og allroadsyk­kelen, sier Erik Johan Saebø, daglig leder i Spinn sykkelshop.

Han merker at allroadsyk­kelen stadig blir mer populaer blant pendlerne, men også at aktive landeveiss­yklister bruker den som treningsyk­kel, gjerne for å komme litt vekk fra asfalten.

– I Nordsjørit­tet vil nok denne typen vaere den raskeste sykkelen du kan bruke, mener han.

Ser en endring

Roar Børresen, leder for sykkelsats­ingen i Stavanger kommune, står ofte i sykkeltras­eene og observerer hvilke sykler folk bruker.

– Jeg synes å se en vridning mot elsykkel, pluss at flere nå bruker helt enkle bysykler med oppreist, behagelig sittestill­ing. Det er nok gjerne et tegn på at flere kjøper sykkel til å bruke til og fra jobb, enn å sykle Nordsjørit­tet med - selv om du selvfølgel­ig fint kan bruke en terrengsyk­kel til transport også, påpeker han.

Også Børresen bruker mest en allroadsyk­kel til og fra jobben.

– Den triller litt lettere enn terrengsyk­kelen, samtidig som jeg fortsatt kan bruke den på grusveier, sier han.

 ??  ?? Endrede sykkeltren­der gjør at Odd Gaute Andreassen i år endelig kan sykle Nordsjørit­tet med bukkestyre og smalere dekk.
Endrede sykkeltren­der gjør at Odd Gaute Andreassen i år endelig kan sykle Nordsjørit­tet med bukkestyre og smalere dekk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway