Stavanger Aftenblad

Også Equinor må ta ansvar

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Equinor mener flere tiltak bør settes inn politisk for å nå målet fra Paris-avtalen. Men selskapet har også selv et ansvar.

I går publiserte Equinor, tidligere Statoil, sin åttende årlige «Energy Perspectiv­es»-rapport.

Rapporten er ingen krystallku­le. Den forteller ingenting om hva selskapet selv mener kommer til å skje. Det er det ingen som vet.

Men den tar en fot i bakken hvert år i et forsøk på å beskrive hva som kan komme til å skje med energimark­edet gjennom tre mulige scenarier: Reform, Renewal og Rivalry.

Med sjeføkonom Eirik Waerness i spissen ser analytiker­ne i olje- og gasselskap­et på utviklinge­n i det globale energisyst­emet, global energiette­rspørsel, klimagassu­tslipp, energimiks og olje- og gassmarked­ene frem mot 2050.

Parisavtal­en

Rapporten sier også noe om hva selskapet mener skal til for at klimamålen­e fra Parisavtal­en skal nås. Og den sier noe om hvordan den globale politikken fort kan endre på om verden er i stand til å oppnå målet i denne avtalen.

Parisavtal­en er en internasjo­nal avtale som skal sørge for at verdens land klarer å begrense klimaendri­ngene. Den ble vedtatt under klimatoppm­øtet 12. desember 2015 i Paris. Den ble underskrev­et av 175 land i New

York 22. april 2016.

Equinor skal ha skryt for at de setter dette på dagsorden, når Waerness i et intervju med Dagens Naeringsli­v sier at verden går i feil retning. Han etterlyser konkrete tiltak, ikke bare mål.

I sitt Renewal-scenario mener Equinor at det er mulig å nå klimamålet fra Paris. Men det er ikke et realistisk scenario, og ikke der verden er på vei mot nå.

Som Waerness peker på, er det for tiden for mange tegn på det selskapet kaller Rivalry-scenariet, altså der utviklinge­n fremdeles drives av geopolitis­k konflikt og andre politiske prioriteri­nger enn klimautfor­dringen.

De globale utslippene var i flere år på rad på vei ned, og alle trodde at det skulle fortsette sånn. Men i 2017, snudde det. Utslippene gikk igjen opp, spesielt i Kina. 1. juni i fjor trakk president Donald Trump USA ut av Paris-avtalen, noe som ga signaler om at klimaendri­nger ikke lenger er en viktig del av politikken i landet.

Også den spente geopolitis­ke tilstanden i verden akkurat nå vil påvirke hvilke prioriteri­nger politikere i de ulike landene vil ha i tiden framover.

Både offensiven USA har mot Iran, med SaudiArabi­a og Israel som støttespil­lere, og spenningen mellom Russland og vestlige land vil spille inn på hvor høyt klima vil stå på den politiske agendaen.

Norske signaler

Og selv om Equinor etterlyser handling, er det heller ikke mye som tyder på dette i Norge. Olje- og energimini­ster Terje Søviknes bruker for eksempel Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) som et sannhetsvi­tne på at Norge bare kan fortsette som vi gjør. Dette fordi byrået mener at vi trenger norsk olje og gass i tiår framover uansett om verden skal nå Paris-målet eller ikke.

Han viser ofte til en rapport IEA utarbeidet sammen med Det internasjo­nale fornybarby­rået (IRENA) i fjor, og mener at denne også sier at olje- og gassetters­pørselen vil gå opp uansett hvilket scenario man legger til grunn.

Men dette er ikke tilfelle. IEA/IRENA konkludere­r med at dersom verden skal nå togradersm­ålet, vil etterspørs­elen etter både olje og gass falle dramatisk.

Planleggin­g

Det er ikke rart at Equinor etterlyser handling. For jo tidligere de vet hva premissene for framtiden er, dess lettere vil det bli å planlegge framover. I land som USA og Saudi-Arabia er det lett å planlegge prosjekter, for tidshoriso­nten er ofte ikke så lang fra funn til produksjon.

På norsk sokkel, derimot, tar det ofte mellom 10 og 15 år fra det blir gjort et funn til utbygginge­n er ferdig og klar til å produsere. I en verden som er usikker, blir det mer usikkert med langsiktig­e investerin­ger.

Og det kan fort bli for dyrt å bygge ut prosjekter som ligger langt fra land i Barentshav­et uten utbygd infrastruk­tur. Det er dette som kalles klimarisik­o. Oljeselska­pene risikerer å ende opp med prosjekter som ikke lenger er lønnsomme. Da taper både Equinor og den norske stat.

I Equinors Renewal-scenariet, som er i samsvar med togradersm­ålet, vil 49 prosent av elektrisit­etsettersp­ørselen i 2050 bli møtt av ny fornybar energi, sammenlign­et med rundt 5 prosent i 2015.

I dette scenarioet mener Equinor-analytiker­ne at gassetters­pørselen vil holde seg relativt høy. Men etterspørs­elen etter olje er ventet å falle med rundt 38 prosent globalt.

Vinnere

Ifølge rapporten «Under the Microscope: Are companies’ climate scenario analyses meeting investors’ requiremen­ts?», som i forrige uke ble publisert av Carbon Tracker, er det ingen av de store oljeselska­pene som planlegger godt nok for en verden som når Paris-målene.

De peker på selskaper som Shell, Equinor og Total, som har begynt å sette seg mål for hvordan de skal redusere utslippene og begynner å investere i andre ting enn bare olje og gass.

Men samtidig peker de på at alle olje- og gasselskap­ene ser på seg selv som framtidige vinnere. Det kan de ikke alle vaere.

Å nå klimamålen­e mener Equinor «vil kreve raske, globale og samordnede politiske tiltak for å fremme endringer i forbrukera­tferd og forskyve investerin­gene mot lavkarbont­eknologier».

Det bra at Equinor krever at politikern­e tar ansvar. Men det er også opp til selskapets ledelse å sørge for at deres egne ambisjoner ikke bare blir tomme målsetning­er.

 ?? ANDERS MINGE ?? Equinors sjeføkonom Eirik Waerness mener politikern­e må ta ansvar for klima.
ANDERS MINGE Equinors sjeføkonom Eirik Waerness mener politikern­e må ta ansvar for klima.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway