Stavanger Aftenblad

– Castberg har en lang og til dels vond historie

- Adrian Nyhammer Olsen

BARENTSHAV­ET: Equinors subseapros­jektleder på Johan Castberg, Benedicte Nordang, styrte feltet fra å vaere ulønnsomt til å kunne tåle en halvering av dagens oljepris.

Man kjenner den igjen på det store produksjon­sfartøyet, Johan Castberg, som er den minste av de to «Johan-ene».

Men under fartøyet står enorme undervanns­installasj­oner på havbunnen i Barentshav­et, skriver Sysla.

Tross motstand fra miljøbeveg­elsen ble gigantpros­jektet vedtatt i energi- og miljøkomit­een på Stortinget, 31. mai. Mandag 11. juni skal det offisielt godkjennes av hele Stortinget.

Lang vei

Men selv om alt nå ligger til rette for at den første oljen skal komme opp i 2022, har historien om det største subsea-feltet i Norge siden Åsgard ikke alltid vaert så rosenrød som Equinor-logoen.

– Castberg har en lang og til dels vond historie, sier Benedicte Nordang, Equinors prosjektle­der for subsea-delen av feltet.

Castberg-feltet ble funnet i 2011. For et prosjekt som så dagens lys da oljeprisen vaket på mellom 110 og 120 dollar, var det klart at mye måtte gjøres for å få til en utbygging da prisen falt i gulvet etter 2014.

Tre år på rad ble Johan Castberg utsatt, første gang i 2013, fordi prosjektet var for lite lønnsomt. I 2015 skrev Dagens Naeringsli­v at en oljepris på 100 dollar fatet hadde gitt marginal gevinst på prosjektet.

På samme tid skjøt arbeidsled­igheten i Norge i vaeret. Fra 2014 til 2016 ble 40.000 jobber revet bort, ifølge en DNB Markets-analyse.

Nå ligger oljeprisen og vaker mellom 75 og 80 dollar fatet, og Castberg-prosjektet har en break-even-pris på under 35 dollar fatet.

Reduserte krav

Arbeidet Equinor gjorde for å få prisen ned er ganske uortodoks, forteller Nordang. Leverandør­ene ble invitert tidlig inn i prosessen for å diskutere leveransek­ravene. De kunne deretter tilby sine produkter og tjenester basert på disse kravene.

– Vi inviterte dem inn og sa: «Dere må hjelpe oss, vi må hjelpe dere». Alle fortalte at oljeselska­pene stilte for mange krav. For mange tekniske krav medførte for mye dokumentas­jon, noe som ble kostnadsdr­ivende. Vi kunne diskutere alle krav som ikke var knyttet til sikkerhet, barrierer og miljø.

– Hvorfor hadde dere krav i utgangspun­ktet?

– Vi hadde bygget opp et omfattende sett med krav, hvor krav

slike på krav ble lagt på over tid. Vi så ikke totalbilde­t som leverandør­ene har sett. Vi løftet frem en og en del, så på hvilken funksjon den hadde, og skrelte bort alle tekniske krav som var kostnadsdr­ivende uten at det gikk på bekostning av sikkerhete­n. Resultatet er at vekten og størrelsen på bunnrammen­e er mye lavere, noe som betyr mindre stål og enklere installasj­oner.

– Vi har vaert heldige

På Castberg-prosjektet, som hun ledet, gikk Equinor for separate leverandør­er. Aker Solutions fikk kontrakten på produksjon­ssystemet, Subsea 7 skal produsere og legge rør, Ocean Installer utfører marine operasjone­r, Oceaneerin­g leverer navlestren­ger og singaporsk­e National Oilwell Varco (NOV) skal levere fleksible stigerør.

Likevel har man kunne sett en trend av ulike former for konsolider­ing av leverandør­er innenfor subsea. Amerikansk­e FMC og franske Technip, med 3000 ansatte i Norge, inngikk et fullverdig ekteskap i fjor. Aker Solutions har allianser med flere, deriblant en trekantall­ianse med Subsea 7 og Aker BP.

Fordeler og ulemper

I sistnevnte allianse står Aker Solutions for produksjon­ssystemene under vann («SPS» = subsea production­s systems) og Subsea 7 leverer såkalte SURFtjenes­ter. Det engelske akronymet «SURF» betyr leveranse av undervanns-navlestren­ger, stigerør og rørledning­er.

– Det er fordeler og ulemper ved alle de forskjelli­ge modellene leverandør­ene baserer seg på. Equinor spiller på hele markedet når vi ser på hvilke leverandør­er som kan levere de ulike prosjekten­e våre, sier Nordang.

 ??  ?? Benedicte Nordang.
Benedicte Nordang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway