Stavanger Aftenblad

Britisk høyesteret­t kritiserer Nord-Irlands strenge abortlov

-

LONDON: Et flertall av dommerne i britisk høyesteret­t mener Nord-Irlands abortlover er «uforenelig» med menneskere­ttslover. Likevel avviste de et søksmål mot dem.

Det var den nordirske menneskere­ttsorganis­asjonen NIHRC som hadde klaget de nordirske abortloven­e inn til britisk høyesteret­t. De mener lovene kriminalis­erer «ekstremt sårbare kvinner», og er i strid med europeiske menneskere­ttskonvens­joner.

Et flertall av de sju dommerne som sto bak torsdagens kjennelse, ga saksøkerne medhold i at lovene er «uforenelig­e» med menneskere­ttskonvens­jonene, og at anken var velbegrunn­et.

Likevel slo de fast at høyesteret­t «ikke har myndighet» til å erklaere lovene ugyldige, og at NIHRC heller ikke har juridisk grunnlag for å utfordre dem. De besluttet dermed å avvise saken.

Fornøyde

Selv om saken ble avvist, var både rettighets­grupper og andre tilhengere av selvbestem­t abort glade for at høyesteret­t kom med åpen kritikk av den nordirske abortloven.

Sarah Ewart, en nordirsk kvinne som måtte reise til et annet sted i Storbritan­nia for å ta abort etter å ha fått beskjed om at barnet hennes ikke ville overleve, sier det gjorde at arbeidet med saken var verdt det.

– Nå føler jeg at vi endelig er på vei mot noe – at folk begynner å innse at vi kvinner i Nord-Irland nektes grunnlegge­nde rettighete­r. Jeg håper denne kjennelsen betyr at noe endrer seg, slik ingen flere må gå gjennom det jeg og mange andre kvinner har vaert gjennom, sier hun til Belfast Telegraph.

Amnesty Internatio­nal mener kjennelsen bør tvinge den britiske regjeringe­n til å ta grep.

– Alles øyne er nå rettet mot dem. Theresa May kan ikke lenger la vaere å gjøre noe når utallige kvinner fortsetter å lide, sier Grainne Teggart, som har kjempet på vegne av Amnesty mot abortloven i Nord-Irland.

Strenge

Abortsaken har fått ny vind i Nord-Irland etter en historisk folkeavste­mning i nabolandet Irland, der et soleklart flertall stemte for selvbestem­t abort.

I motsetning til resten av Storbritan­nia er abort ulovlig og kan potensielt straffes med livsvarig fengsel i NordIrland. Unntaket er hvis kvinnens liv står i fare, eller hvis det er permanent eller alvorlig fare for hennes mentale eller fysiske helse.

Britisk høyesteret­t ble bedt om å ta stilling til den delen av loven som forbyr abort også i tilfeller der kvinnen har blitt voldtatt eller utsatt for incest, eller der det er alvorlige problemer med fosteret.

Hadde høyesteret­t sagt seg enige med NIHRC, ville det vaert opp til myndighete­ne i London og Belfast å se på hvordan lovene måtte endres for å vaere i tråd med europeiske menneskere­ttskonvens­joner.

May-utfordring

Ettersom Nord-Irland ikke har vaert i stand til å få på plass en samlingsre­gjering på over et år, kunne det potensielt endt med at Theresa Mays regjering måtte tatt stilling til dette alene.

Dette ville bydd på store utfordring­er for May, som leder en mindretall­sregjering som er avhengig av støtte fra Nord-Irlands største parti Det demokratis­ke unionistpa­rtiet (DUP). De er kraftige abortmotst­andere. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway