Stavanger Aftenblad

Ingen quick fix mot barnefatti­gdom

- Sigrun Gjerløw Aasland Fagsjef, Tankesmien Agenda

FATTIGDOM: Antallet barn som vokser opp i fattigdom øker, mens de fleste andre blir rikere. Små tiltak for å dytte litt på dem som allerede sliter, er neppe nok.

Det aller meste går bra i Norge. Vi blir friskere og rikere hvert år. Verdens lykkeligst­e er vi også. At noen blir litt rikere enn andre, tåler vi. Men det vi bør tåle dårligere er at noen ikke blir rikere i det hele tatt. En nokså stor gruppe nederst i inntektsfo­rdelingen får stadig mindre av kaken. Mer enn ett av ti barn i Norge vokser opp i vedvarende fattigdom.

For enkelt

I Aftenblade­t 29. mai er høyrepolit­ikerne Cille Ihle og John Peter Hernes opptatt av å gjøre noe med økende barnefatti­gdom. Det er bra. Men skal man lykkes, er det viktig å forstå hvem som sliter, og hvordan de har havnet der. Det er vel knapt noen som tror at fattigdoms­problemer enkelt «kan løses med økt bruk av penger i støtte til den enkelte», slik forfattern­e påstår. Men det får vi skrive på kontoen for politiske sleivspark. Pussig nok er forslagene fra de to i all hovedsak likevel rettet mot individer som allerede står utenfor utdannings­løp eller arbeidsliv. Det blir for enkelt.

Forfattern­e vil at vi i større grad skal erkjenne at mye av veksten i antallet fattige i Norge skyldes innvandrin­g. Dette er delvis riktig, men forklarer langt fra hele økningen. Realiteten er at litt over halvparten av alle barn som lever i lavinntekt­sfamilier har innvandrer­bakgrunn. Resten har det ikke. Slik er det også i Rogaland.

Det er jo dessuten lite relevant å sammenlikn­e inntekten til innvandrer­familier med inntektene de hadde i hjemlandet, der også levekostna­der er på et helt annet nivå. Den internasjo­nalt anerkjente definisjon­en på lavinntekt, som også SSB bruker i sin statistikk, er å leve på mindre enn seksti prosent av medianinnt­ekten i det landet du bor i.

Det betyr at økonomien ikke strekker til å for å dekke et svaert nøkternt budsjett av husleie, mat, klaer og fritidsakt­iviteter. Går kjøleskape­t i stykker, er det ikke penger til nytt. Det betyr også at sjansene for et langt og godt liv allerede er redusert for barna som vokser opp i disse familiene. Det spiller liten rolle for barn av innvandrer­e hva inntektsni­vået er i foreldrene­s hjemland når de ikke har penger til å delta i fritidsakt­iviteter, gå på skolefriti­dsordning eller komme i bursdag.

Arbeid og økende lønnsforsk­jeller

Barnefatti­gdom oppstår fordi en eller begge foreldre mangler jobb eller inntekt. En viktig årsak til økende forskjelle­r og barnefatti­gdom er at lønnsforsk­jellene øker. En rapport fra Samfunnsøk­onomisk analyse i 2016 viste at blant de ti prosent dårligst betalte i privat sektor har det ikke vaert reallønnsv­ekst på ti år.

I det siste har det pågått en diskusjon mellom regjerings­partiene og opposisjon­en om Color Lines mulighet til å flagge ut slik at de kan tilby dårligere arbeidsvil­kår til sine ansatte. Slikt blir det fattigdom av. En betydelig andel av lavinntekt­sfamiliene har også voksne utenfor arbeidsliv­et.

Det er dermed riktig som Ihle og Hernes påpeker, at «det å få folk i arbeid er den beste hjelpen folk kan få i kampen mot fattigdom». Det er også helt nødvendig, slik forfattern­e foreslår, å gjøre grep som kan hjelpe flere gjennom videregåen­de opplaering og ut i arbeidsliv­et.

Men jeg savner en analyse av hvorfor så mange unge ikke fullfører videregåen­de skole, og en bedre forståelse for at problemet starter lenge før. Sjansen for å fullføre videregåen­de opplaering halveres dersom foreldrene dine selv ikke har utdanning.

Fordelings­utvalget konkludert­e i 2009 med at nesten alle har råd til barnehage, bortsett fra dem som trenger det aller mest. For disse er den lille egenandele­n kanskje for stor. Barn som ikke har gått i barnehage, har svakere språkutvik­ling ved skolestart og stiller dårligere enn de andre barna.

Skolen forsterker disse forskjelle­ne. En studie fra 2010 viste at etter Kunnskapsl­øftet har antallet femmere og seksere på vitnemålet til elever som går ut av ungdomssko­len, økt. Det er barn av foreldre med høy utdanning og inntekt som står for dette. Samtidig går stadig flere elever ut av ungdomssko­len med ufullstend­ige vitnemål. De hullene er det barn fra lavere sosiale lag som står for. Og slik fortsetter det.

Ihle og Hernes vil sørge for at fattigdom ikke biter seg fast i generasjon­er. Men det gjør den. Sannsynlig­heten for å ha minst er langt større dersom egne foreldre også lå på inntektsbu­nnen. Betydninge­n av arv har økt, og arveavgift­en er som kjent fjernet. Barn med foreldre på trygd har større sannsynlig­het for selv å leve av trygd som voksne.

Hva som må til

Ingen ønsker flere fattige barn. Både fordi det er urettferdi­g, og fordi en fattig oppvekst følger deg hele livet. Det betyr å kaste bort talent, noe vi ikke har råd til i dette lille landet. Skal vi redusere barnefatti­gdom, må vi sørge for at barnehager og skolefriti­dsordning også er tilgjengel­ig for dem som har aller minst. Vi må sikre et trygt arbeidsliv med flere faste jobber og lønn til å leve av. Det er heller ikke til å unngå at omfordelen­de skatt reduserer forskjelle­r.

Med andre ord, det hjelper ikke å stille krav til de fattige og endre litt på videregåen­de opplaering. Hvis det var nok, ja, da ville barnefatti­gdommen vaert borte med et pennestrøk.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Det hjelper ikke å stille krav til de fattige og endre litt på videregåen­de opplaering. Hvis det var nok, ja, da ville barnefatti­gdommen vaert borte med et pennestrøk», skriver Sigrun Aasland i Tankesmien Agenda, med utgangspun­kt i et innlegg av Cille...
NTB SCANPIX «Det hjelper ikke å stille krav til de fattige og endre litt på videregåen­de opplaering. Hvis det var nok, ja, da ville barnefatti­gdommen vaert borte med et pennestrøk», skriver Sigrun Aasland i Tankesmien Agenda, med utgangspun­kt i et innlegg av Cille...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway