Stavanger Aftenblad

Dokumentas­jonen for medisinsk behandling holder ikke

- Joar Øveraas Halvorsen Psykolog, Ph.D, St. Olavs Hospital Jan Ivar Røssberg Professor og overlege, Universite­tet i Oslo

Ivar Elvik har en interessan­t kommentar (1. juni) til vårt svarinnleg­g (19. mai) til Kari Vevatne (8. mai), hvor vår hovedinten­sjon var å informere om at det ikke er noen sikker dokumentas­jon for at antidepres­siva øker antall selvmord og at å innføre prinsippen­e fra «det terapeutis­ke samfunn» ikke er en god ide med den kunnskapen vi har i dag.

Balansert informasjo­n

Elvik reagerer på at vi i en bisetning, med henvisning til en rapport fra Kunnskapse­nteret skrev at det foreløpig ikke er dokumenter­t at psykososia­l behandling har god effekt på ulike psykosetil­stander uten bruk av medisiner. Elvik refererer til to pilotstudi­er i sitt innlegg. Han påpeker, som vi er helt enig i, at dette er et for dårlig kunnskapsg­runnlag til å gi generelle behandling­sanbefalin­ger, men angir samtidig at man bør gi samtykkeko­mpetente pasienter informasjo­n om disse studiene. Elvik synes å vaere enig med oss om viktighete­n av god og balansert informasjo­n om behandling av psykiske lidelser, men vi er usikre om Elviks innlegg bidrar til det.

Tar vi for oss den mest solide av de to pilotstudi­ene er det flere viktige nyanser Elvik ikke nevner, bl.a.: y Det er veldig uklart hvordan pasientene ble diagnostis­ert. Vi vet ikke, ut fra denne studien, om alle hadde en psykoselid­else. y Alle pasienter i alle behandling­sbetingels­ene kunne motta medisiner som antidepres­siva og angstdempe­nde medisiner, mens pasientene som ble randomiser­t til kognitiv terapi kunne ikke motta antipsykot­ika. Studiet forteller oss således ingenting om «medikament­fri» behandling. y Til tross for at pasientene som ble randomiser­t til kognitiv terapi ikke skulle motta antipsykot­ika var det hele åtte av 26 pasienter (30,8 prosent) i denne behandling­sbetingels­en som faktisk ble medisinert med antipsykot­ika. Det var altså en betydelig kontaminer­ing av de ulike behandling­sbetingels­ene i denne pilotstudi­en. y Den eneste statistisk signifikan­te forskjelle­n mellom de tre behandling­sbetingels­ene var mellom kognitiv terapi sammenlign­et med kombinasjo­nsbehandli­ng. Det var ingen statistisk signifikan­te forskjelle­r mellom kognitiv terapi vs. antipsykot­ika alene, eller mellom antipsykot­ika alene vs. kombinasjo­nsbehandli­ng. Hvis vi skal se bort fra de metodiske utfordring­ene til studiet, så er den mest naerliggen­de slutningen vi kan trekke fra de primaere analysene at kognitiv terapi er det dårligste behandling­salternati­vet av de tre.

Står ved vår påstand

Vi mener at terskelen for når man definerer en behandling­smetode som «dokumenter­t» bør vaere vesentlig høyere enn to pilotstudi­er og står ved vår opprinneli­ge påstand om at det dessverre finnes lite til ingen dokumentas­jon på effektiv behandling uten bruk av medisiner ved de mest alvorlige psykiske lidelsene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway