Stavanger Aftenblad

Slutt å sutre mot EUs jernbanepa­kke IV

- Paul van Veen Stavanger

SAMFERDSEL: Helt siden EU fikk Nobels fredspris i 2012, under voldsomme protester, har jeg forstått at det eksisterer et latent hat mot det europeiske prosjektet blant venstre- og landbrukso­rienterte politiske partier. Dessverre skygger indoktrine­ringen mot EU for faktiske forhold og gjør det vanskelig å argumenter­e for EU.

I dette lyset må vi vurdere innlegget fra lederen til Ungdom mot EU, Erik Fenstad Thorbjørns­en, om at Norge må bruke vetoretten mot EUs jernbanepa­kke IV. Utgangspun­ktet i innlegget er at Norge mister demokratis­k kontroll over jernbanepo­litikken ved at EUs jernbanere­form vil stykke opp og liberalise­re driften av jernbanen med privatiser­ing av innenlands­k persontraf­ikk. Videre at EUs tvangslibe­ralisering medfører mindre sikkerhet. Påstanden er at norsk jernbane i dag er blant de tryggeste i Europa. Ungdom mot EU frykter harmoniser­ing av regelverk, saerlig at EU-organet ERA (European Rail Agency) får godkjenne togmaterie­ll.

For å ta det siste først. Under oppsyn av NSB har Norge kjøpt inn 107 togsett av typen Flirt, produsert av den sveitsiske produsente­n Stadler, som i mange år har utviklet togsett som trafikkere­r jernbaner over store deler av Europa. Landskapet i både Sveits og nabostaten Østerrike er preget av Alpefjellk­jeden, med vinterforh­old som ligner det norske. Kvaliteten på disse togsettene har vist seg veldig bra hittil.

Tryggest? Ifølge The 2017 European Railway Performanc­e Index scorer sikkerhete­n på norsk jernbane middels (1.8), der Danmark scorer best (3.0). Privatiser­ing? I 2017 vant NSB-eide Tågkompani­et oppdraget om å utføre persontraf­ikk på Krösatågen fra 2018 til 2027 i Sverige, der det er innført konkurrans­eutsetting. Det er akkurat dette EU ønsker med sin jernbanepa­kke IV. Ellers er oppstykkin­gen av norsk jernbanedr­ift i Bane Nor, Norske Tog, Mantena og Entur, samt foreståend­e privatiser­ing av persontraf­ikk, et resultat av den politikken som er ført av Solbergreg­jeringen, ved samferdsel­sminister Solvik-Olsen, støttet av Venstre og KrF, og ikke på grunn av EUs jernbanepa­kke IV.

Store forbedring­er innen sikkerhet EU sine direktiver har medført store forbedring­er i sikkerhet på norske veier og saerlig i tunneler. Etter lastebilbr­annen i Mont Blanc-tunnelen 24. mars 1999, der 40 personer døde, innførte EU i 2004 et direktiv som påla at tunneler lengre enn 500 meter, med en trafikkmen­gde over 4000 biler per dag, skal gå i to separate løp (med separate rømningsve­ier). Derfor blir både Eiganesog Ryfast-tunnelsyst­emet (totalt 27 kilometer) og den framtidige Rogfasttun­nelen (25 kilometer) bygget med to løp med to felt hver, slik at Rogaland etter 2025 vil ha flere firefeltsk­ilometer under jorden enn over.

Oslofjordt­unnelen (åpnet 2000) er et eksempel på en norskbygge­t tofeltstun­nel, med nedstignin­g på sju prosent, som har forårsaket flere bilbranner på grunn av overopphet­ing ved nedbremsin­g. Har det manglet demokratis­k kontroll? Og hvorfor har vi EU-kontroll av tilårskomn­e biler? Euro NCAP-tester? Slike tester redder faktisk liv.

Norge har stagnert

Mens jernbanedr­iften i EUs land har forbedret seg år for år, med TGV (høyhastigh­etstog) i Frankrike, høyhastigh­etsbaner i Spania, Italia, Tyskland, Belgia og Nederland, tunnelen under kanalen til England, og så videre, har utviklinge­n av store deler av det norske jernbanene­ttet vaert stagnert i årevis. Det humper, svinger og går på Sørlandsba­nen, for eksempel. Slutt derfor å sutre på EU, bidra heller med å delta i det europeiske fellespros­jektet og hjelp på demokratis­k vis å utforme Europas framtid på skinner.

 ?? JARLE AASLAND ?? – Slutt å sutre på EU, bidra heller med å delta i det europeiske fellespros­jektet og hjelp på demokratis­k vis å utforme Europas framtid på skinner, skriver Paul van Veen.
JARLE AASLAND – Slutt å sutre på EU, bidra heller med å delta i det europeiske fellespros­jektet og hjelp på demokratis­k vis å utforme Europas framtid på skinner, skriver Paul van Veen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway