Stavanger Aftenblad

Dirigenten og elskeren Joner inntar festival

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: «History of love», med Kristoffer Joner i sentral rolle og lokal produsent, er tatt ut til hovedprogr­ammet på den tsjekkiske filmfestiv­alen Karlovy Vary.

– Historien i filmen «History of love» er enkel, nesten banal. Likevel ble jeg veldig grepet av den kunstneris­ke visjonen fra Sonja Prosenc da jeg leste meg opp på prosjektet. Og ikke bare det: Da det fikk synke, ble det stadig klarere for meg at Kristoffer Joner hadde vaert mannen for rollen som den norske dirigenten, sier produsent Jarle Bjørknes i det lokale filmselska­pet Incitus Films. Selskapet eier 20 prosent av filmen, som er en av 12 filmer i hovedprogr­ammet på Karlovy Vary-festivalen.

Slovenske Prosenc hadde faktisk skrevet rollen med en Viggo Mortensen-aktig mann i tankene.

–Og da jeg, med Kristoffer­s samtykke, sendte bilder og filmklipp av ham, ble hun svaert entusiasti­sk. Han var den rette!

– Jeg sa vel ja med en gang Jarle nevnte rollen, minnes Kristoffer Joner.

– Muligheten til å få spille en dirigent for meg, som alltid har hatt et så naert forhold til klassisk musikk, var jo uimotståel­ig!

Filmen er oppført som en samproduks­jon mellom Slovenia, Italia og Norge.

Elskerinne­ns datter

«History of Love» handler om den døve tenåringsj­enta Iva, som nylig har mistet sin mor. Da hun oppdager at moren hadde et forhold til den norske operadirig­enten Erik, rakner bildet hun har hatt av familieliv­et sitt som ukompliser­t og tradisjone­lt.

På thrillerak­tig vis følges Iva i et intenst døgn med sorg, sinne, hevn og anger. Ifølge Bjørknes formidles historien gjennom poetiske virkemidle­r i en handling som sømløst beveger seg mellom fortid, nåtid og fantasier.

Han mener filmen først og fremst er en kunstneris­k film, som er avhengig av festivalsu­ksess for å nå et større publikum.

– Jeg spurte Sonja og Mitja om hva ambisjonen­e med filmen var. Da de svarte: Å bli tatt ut til programmet på en av de store festivalen­e: Cannes, San Sebastian, Toronto, Venezia eller Karlovy Vary, var jeg en smule skeptisk. For å oppnå noe slikt, må du jo lage en av årets beste filmer!

Filmen ble ikke tatt ut i Cannes, men lyktes i Tsjekkia.

– Det er jo fortsatt håp om visning på høstfestiv­alene Venezia og Toronto også. Og så satser vi på å få vist den fram på Filmfestiv­alen i Haugesund i august, sier Bjørknes.

«History of love» har allerede fått norsk kinodistri­busjon gjennom Norsk filmdistri­busjon, og Bjørknes planlegger norsk premiere til høsten.

Verdenspre­miere 30. juni

Men først: I slutten av juni treffes «History of love»-teamet igjen i Tsjekkia. «History of love» vises allerede 30. juni. Både Jarle Bjørknes og Kristoffer Joner drar til verdenspre­mieren sammen med regissør, fotograf og skuespille­rne fra Slovenia.

Joner har ennå ikke sett den ferdige filmen.

– Det må jeg få gjort før vi drar til festivalen. Første gang gremmer jeg meg bare over alle feilene jeg ser i egen innsats. Den opplevelse­n vil jeg ha overstått før jeg sitter der med festivalpu­blikummet, sier han.

Filmen ble spilt inn i Slovenia i fjor sommer, og skuespille­rens jobb er gjort når siste bilde er fanget.

– Noen ganger kobler jeg filmen helt ut av hodet etter at filmingen er over, og henter den bare fram igjen til lanseringe­n. Andre ganger murrer den i bakhodet fordi jeg for eksempel er spent på hvordan de klipper den. Denne filmen har jeg hatt med meg etter innspillin­gen. Ikke minst fordi jeg fikk et så tett forhold til regissør Sonja og fotograf Mitja, som er et par. Det har nesten ikke gått en dag uten av vi har meldt med hverandre. Det er ikke ofte en får så god kontakt med folk en møter på filmsett, og jeg gleder meg til å møte dem igjen, sier Kristoffer Joner.

 ?? MITJA LISENC ?? Å få spille en dirigent var en viktig årsak til at Kristoffer Joner dro til Slovenia for å spille inn «History of love».
MITJA LISENC Å få spille en dirigent var en viktig årsak til at Kristoffer Joner dro til Slovenia for å spille inn «History of love».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway