Stavanger Aftenblad

Sosialiste­n som kunne slått Trump

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: Hvordan ville USA og verden sett ut om Det demokratis­ke partiet faktisk hadde vaert et sant demokratis­k parti?

Sakprosa, Reidar Strisland: «Bernie Sanders og det nye USA», Manifest 229 sider

På papiret var Bernie Sanders outsiderne­s outsider i kampen om å bli president i USA; en hvit, eldre sosialist med jødisk bakgrunn, fra en liten, progressiv delstat. Han var ikke engang medlem av partiet han stilte til valg for.

Likevel var det bare udemokrati­ske strukturer i Det demokratis­ke partiet som hindret ham i å bli Donald Trumps motkandida­t ved valget i 2016. Clinton vant primaerval­get fordi partiledel­sen ville at hun skulle vinne, ikke fordi hun hadde størst oppslutnin­g. Dermed slapp de også den narsissist­iske og ødeleggend­e ånd ut av flasken, verden er blitt et langt mer utrygt sted og USAs anseelse og innflytels­e har stupt. Meningsmål­ing på meningsmål­ing viste at Bernie Sanders ville blitt valgt til president om han var Trumps motkandida­t.

Symbolsk seier

Boken som samfunnsge­ograf og sentralsty­remedlem i Rødt, Reidar Strisland, har skrevet om Sanders er imidlertid ikke en kontrafakt­isk beskrivels­e av hva som kunne ha skjedd. Strislands hovedbudsk­ap er at noe viktig faktisk skjedde.

Den hvithårete eldre, enslige sosialiste­n viste seg å vaere en glimrende talsmann for tidsånden. Hans kandidatur skapte reisverket for en ny progressiv bevegelse, spesielt blant unge amerikaner­e. Demokraten­e var åpenbart ikke forberedt på en slik utfordring, og har ennå ikke funnet hvordan de kan bruke kraften i denne bevegelsen til å skape en alternativ politikk. En viktig årsak til den økte innflytels­en er at Sanders ikke ga seg da han ikke lenger kunne vinne nominasjon­en, men samlet oppslutnin­g helt fram til landsmøtet, slik at han kunne bruke den til å trekke partiets program til venstre. Det var mest en symbolsk seier, amerikansk­e valgprogra­m er ikke akkurat noe styringsdo­kument. Enkelte kongressre­presentant­er har plukket opp ideene til Sanders, og han er selv blitt en betydelig stemme i Senatet, men så langt tyder ingenting på at demokraten­e har laert tilstrekke­lig av det sjokkerend­e nederlaget høsten 2016. Partiledel­sen kan bli overrasket igjen, hvis Strislands bilde av understrøm­mene på venstresid­en er korrekt.

Norge har åpenbart et forbløffen­de antall eksperter på amerikansk politikk. Reidar Strisland atskiller seg fra det store gross ved at perspektiv­et hans er langt mindre preget av spillet i Washington og de store medienes narrativ. Han går tett på de mange borgerinit­iativene, aksjonsgru­ppene, fagforenin­gene, alternativ­e mediene og organisasj­onene som til sammen utgjør en etter hvert betydelig – og ny – venstresid­e i amerikansk politikk. Framstilli­ngen er noen ganger så detaljert og spekket med navn på aktivister og lokale politikere, at det er vanskelig å se det store bildet, men han har åpenbart ønsket å vise at det finnes et mangfoldig og sammensatt alternativ til Trumps aggressive og forføreris­ke høyrepopul­isme.

Fascineren­de dypdykk Bokens styrke er det alternativ­e perspektiv­et og den grundige presentasj­onen av det politiske landskapet rundt Bernie Sanders. Svakheten er et stivt og knudrete språk, med et litt for tydelig preg av engelskspr­åklige kilder, som når det står om Trump at han «nøt respekten av å vaere president».

Noen faktiske opplysning­er er også feil. Anthony Scaramucci fikk ikke sparken «ti dager etter innsettels­en», men ti dager etter at han selv ble ansatt i juli 2017. I tillegg har forlaget gjort en dårlig ryddejobb i manus. Skrivefeil­ene er for mange, inkludert elementaer­e og/å-feil. Et par steder er setninger og hele avsnitt gjentatt.

Svakhetene til tross er dette et grundig og fascineren­de dypdykk i et annet USA, der det fremdeles er håp om at politikere ikke selger seg til de med størst sjekkhefte, hvor det skal vaere mulig å bli syk uten å bli ruinert og ta en utdannelse uten å havne i knugende gjeld. «Bernie Sanders og det nye USA» er formulert som et godt underbygge­t håp om at pendelen vil slå kraftig tilbake. Og så mørkt er det heldigvis ikke blitt, at det ikke er lov å håpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway