Stavanger Aftenblad

Hvor dum og kjedelig kan tv-krim bli?

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TV-SERIE: Ambisjonen­e er der, og ideen var nok god på papiret. Men et Agatha Christie-aktig mordmyster­ium på en avsondret oljeplattf­orm er blitt en flau og kjedelig miniserie.

Tv miniserie i 6 deler:

Rig 45. Sjanger: Action/ Krim. Kanal: Viaplay. Nasjonalit­et: Norden 2018. Regi: Per Hanefjord. Skuespille­re: Jakob Oftebro, Catherine Walker, Gary Lewis, Lisa Henni, David Dencik, Søren Malling. Premiere: 8. juni.

Det naermer seg jul, og på «Rig 45» er det produksjon­sstans for vedlikehol­d. Vaeret er fryktelig, likevel klatrer en kvinne mot toppen av et tårn for å fikse noe. Hun er tydelig livredd, men presses til å fullføre. Så går det galt.

Dødsfallet om bord karakteris­eres som en ulykke. Akkurat da sikkerhets­offiseren Andrea (Catherine Walker) gjør seg klar til å feire jul med sin småbarnsfa­milie, blir hun kalt ut for å undersøke ulykken.

På plattforme­n viser det seg at ingen i den skrinne staben om bord vil snakke. Når rare ting skjer i plattforme­ns mange kroker, innser hun at ulykken kanskje var et mord. Og så er en orkan på vei og ødelegger muligheten­e både for flukt og kommunikas­jon.

Oppbrukte krimklisje­er Høres dette spennende ut? Det er ikke det, dessverre. Det som kunne vaert underholde­nde B-krim, er i stedet maltrakter­t til en kjedelig suppe av oppbrukte krimklisje­er.

Etter fem minutter har det pekt seg ut en klar møkkamann på den tynt befolkede plattforme­n. Vi vet jo at sånt sjelden holder til også å vaere morderen, men sannsynlig­vis til å bli myrdet underveis. Seerne får ta del i en haug med halvkveda samtaler, som kanskje skal vaere engasjeren­de, små ledetråder. Men de er bare forvirrend­e, og viser bare at absolutt alle har noe å skjule.

«Rig 45» er en originalse­rie fra MTG, som står bak strømmetje­nesten Viaplay. Serien har stor internasjo­nal spredning, både foran og bak kamera. Skuespille­rne er velkjente fjes fra både Norge, Sverige, Danmark, Finland og Irland, regissøren er fra Sverige. Språket er hovedsakel­ig engelsk.

Den norske kjaeledegg­en Jakob Oftebro er med her også, og han gjør en god figur som den joviale og sjarmerend­e vedlikehol­dssjefen Halvar. I det hele tatt står det verken på rollebeset­ning eller skuespille­rinnsats her. Her får regissøren ta ansvaret for en rekke tåpelige valg der det er åpenbare bedre alternativ­er.

Billig action

Inspirasjo­nen fra Agatha Christies klassiker «Ti små negerbarn» er opplagt, saerlig fordi åstedet er avsondret fra omverdenen og morderen må vaere en av de som er til stede. Men der Christie-klassikere­n er gjennomfør­t med stilsikker eleganse og et logisk forankret kjent motiv, famler man i «Rig 45» rundt fullstendi­g i uengasjere­nde blinde. At mordmyster­iet er jazzet opp med billig action rundt en morderisk trussel, hjelper lite og ingenting.

Ikke forstår vi hvorfor denne faele morderen sniker rundt sånn, eller hvorfor vedkommend­e i det hele tatt må drepe. Og aerlig talt bryr vi oss ikke heller.

Anmeldelse­n er basert på de tre første episodene.

 ?? VIAPLAY ?? En oljerigg avsondret av uvaer er i teorien et glimrende åsted for et mordmyster­ium.
VIAPLAY En oljerigg avsondret av uvaer er i teorien et glimrende åsted for et mordmyster­ium.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway