Stavanger Aftenblad

Du avgjør hvilken prestasjon som er den aller største

- Stig Nilssen stig.nilssen@ aftenblade­t.no

IDRETT: Idrettsutø­vere fra vårt fylke har stått bak en rekke store triumfer både i inn- og utland. Men hvilken er egentlig størst? Det skal du få bestemme.

La det vaere sagt med én gang: Det er selvfølgel­ig ikke lett å kåre tidenes idrettspre­stasjon i Rogaland. Type idrett, tidspunkt, distanse, konkurrans­e, lag eller individuel­t er alle faktorer som blir trukket fram når slike spørsmål skal diskuteres.

Det blir som regel alltid heftig debatt når utøvere selv påpeker at deres prestasjon er større enn andres. Sjefen for norsk idrett, rogalendin­gen og den tidligere håndballsp­illeren Tom Tvedt, er enig i at dette er noe som engasjerer.

– Det skal vaere mulig

– Slike kåringer setter folk i bevegelse. Det er vanskelig å sammenlikn­e prestasjon­er fra forskjelli­ge idretter, men det finnes trekk og fellesnevn­ere. Jeg tror det skal vaere mulig å kåre den største prestasjon­en i Rogaland, sier Randaberg-mannen, Tom Tvedt til Aftenblade­t.

–Vi opplever at utøvere fra Rogaland presterer på et veldig høyt nivå internasjo­nalt. Jeg er svak for de som oppnår noe stort etter å ha jobbet planmessig over lang tid. I det bildet kommer utøvere som GunnRita Dahle Flesjå, Sarah Louise Rung og Alexander Kristoff inn i bildet, sier Rune Røksund, daglig leder i idrettskre­tsen de ti siste årene.

Derfor gjør vi et forsøk. Dere lesere skal stemme fram hvilken idrettspre­stasjon som er den største dette fylket har opplevd. Det er i alle fall ingen tvil om at kandidaten­e er mange, og de er både ferske og av eldre karakter.

Nå er det som regel slik at vi husker det siste som har skjedd best. Derfor har vi tatt et lite svalestup ned i arkivet for å friske opp litt i hukommelse­n.

Her er et knippe rogalandsk­e prestasjon­er som nok vil bli en del av diskusjone­n:

Alexander Kristoff

I 2014 ble Alexander Kristoff den første nordmannen som vant sykkelklas­sikeren Milano-Sanremo. Han vant også Flandern Rundt året etter og fikk 100.000 tilskuere til å dirre av spenning da han ble spurtslått på streken, men stakk av med VM-sølvet i Bergen i fjor. Kristoff tok også bronse i London-OL for seks år siden.

Henrik Ingebrigts­en

EM-gullet på 1500 meter i 2012 var ikke bare overrasken­de, det var også banebryten­de og starten på et eventyr som ikke ser ut til å ha noen ende for familien og de yngre søsknene. Og kanskje er det slik at Jakob Ingebrigts­en i framtiden vil gjøre en prestasjon som overgår begge brødrene?

Are Strandli

I tospann med bergensere­n Kristoffer Brun, sto Are Strandli for en heroisk prestasjon under OL i Rio i 2016. I dobbeltscu­ller lettvekt rodde de to inn til en sterk bronsemeda­lje. I 2013 også VM-gull sammen.

tok de

Camilla Herrem og

Tonje Nøstvold

De to lokale håndballsp­illerne har feiret mange store triumfer sammen. De vant gull med landslaget i EM 2010 og VM 2011. Men kanskje var det aller størst da de bidro til at Norge vant OL i 2012?

Viking på 70-tallet

Viking har totalt åtte seriegull, men vant fire på rad fra 19721975. Det er utvilsomt en prestasjon i en periode hvor Olav Nilsen og Svein Kvia var blant de store spillerne.

Åge Storhaug

Vinneren av kåringen i 1967 har en rekke prestasjon­er som gjør ham aktuell i denne avstem-

 ?? JASON O’BRIEN ?? Sarah Louise Rung har fire gull i paralympis­ke leker, to fra London i 2012 og to fra Rio i 2016 (bildet).
JASON O’BRIEN Sarah Louise Rung har fire gull i paralympis­ke leker, to fra London i 2012 og to fra Rio i 2016 (bildet).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway