Stavanger Aftenblad

– Det er nå alvoret starter

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

SYKLING: Matchvekte­n er på 78 kilo. Nå veier Alexander Kristoff litt over 80. Men ni dager i Sveits rundt er en effektiv «slankekur» før Tour de France.

–Det skal gå bra å gå ned det som trengs. Jeg ligger på litt i overkant av 80 kilo nå, men skal vaere på rundt 78. Jeg skal komme meg ned på det, forsikrer Kristoff.

Lørdag er han på startstrek­en når Sveits rundt kjøres i gang med en 18,3 kilometers lagtempo i Frauenfeld, nord i landet. Til å hjelpe seg, i tillegg til Sven Erik Bystrøm som «alltid» er der for UAE Team Emirates-stjernen, har han Ben Swift og Roberto Ferrari. Det kan bli spurtoppst­illingen i Tour de France også.

Sveits rundt, der Kristoff har vunnet etapper før, skal brukes til å finne tonen og trene opptrekk og samarbeid når det drar seg til mot slutten. Og det trengs. For det har vaert et saerdeles magert år til nå for hele laget. Et revansjely­stent mannskap, der alle kapteinene har underprest­ert i år, reiser til Frankrike for å slå tilbake.

Enkel oppskrift

Men før det skal Kristoff kjøre seg i form.

– Det går fort å bli kvitt et par kilo. Det handler litt om å ha fokus på inntak av mat underveis i løpet, blant annet, spise normalt i stedet for å fråtse. Du går gjerne ikke ned så mye i selve løpet, men i uken etterpå kan du fort gå ned et par kilo hvis du er nøye med inntaket og hva du spiser, forklarer Kristoff.

Han veide 78 kilo under vårklassik­erne. Da har han pleid å vaere litt yngre. Rundt 80 kilo. Men ledelsen i laget kommandert­e ham ned. Og da kom sykdommen. Akkurat slik Kristoff fryktet. For med rundt 80 kilo på badevekten har Kristoff kontroll på kroppen, han kjenner seg selv så godt. Nå er det ikke like stor fare for å bli syk.

– Er det slitsomt å skulle ta av seg to kilo for en topptrimme­t idrettsutø­ver?

–Det er lettere for meg enn for klatrerne. Jeg har mer å gå på enn dem. Og jeg er ikke helt topptrimme­t ennå. Det er bra jeg ikke er en sammenlagt­rytter i hvert fall. De har ikke så mye å gå på som meg. Da Sven (Erik Bystrøm) skulle ta av seg et par kilo var han helt skrapet, sier Kristoff.

En måned igjen

Som forklarer at en vektnedgan­g like før løp gir best effekt. Da beholder han styrken i beina fra trening, samtidig som han føler seg lettere. Da går det fortere.

Styrken trenger han når Tour de France, sesongens store mål, tar til. Det er en måned til sykkelfest­en i Frankrike starter med en flat etappe på 189 kilometer fra Noirmoutie­r-en-l’Île til Fontenay-le-Comte.

– Det er nå alvoret starter med tanke på Tour de France. Nå starter oppkjøring­en. I Sveits får jeg en pekepinn på hvordan det ligger an med formen. I år kommer Touren en uke senere på grunn av fotball-VM. Derfor er det tid til å trene litt etter Sveits rundt også, sier Kristoff, som også skal ha med seg NM i Sandefjord 24. juni.

30-åringen sier han føler seg ganske bra. Treningen forteller om sterke bein. Slik har det egentlig vaert i hele år. Likevel står han bare med to seirer: en tappe i Tour of Oman og Eschborn-Frankfurt.

Vårklassik­erne ble delvis ødelagt av sykdom.

– Jeg ønsker så klart å få med meg noe fra Sveits rundt. Resultater er ferskvare, så jo mer jeg vinner, jo mer fornøyd blir både jeg og laget.

– Under pari

Bortsett fra Kristoffs to seirer i år har det vaert lite å juble for i UAE Team Emirates.

– Det har vaert veldig magert. Alle kapteinene har kjørt under pari, meg selv inkludert. Jeg har fått til noe, men de andre har ikke fått til noe som helst. Vi må prestere. Jeg håper det løsner. Jeg er litt skuffet over sesongen til nå.

–Det kan bare gå bedre nå. Jeg føler ikke at jeg er favoritt til noe som helst i Sveits, jeg er i angrepspos­isjon. Jeg føler kanskje jeg har litt å bevise, at jeg kan bedre enn det jeg har fått vist i år. Det har hele laget. Vi får bite tennene sammen og begynne å prestere, sier Kristoff.

Det har vaert veldig magert. Alle kapteinene har kjørt under pari, meg selv inkludert. Jeg har fått til noe, men de andre har ikke fått til noe som helst. Vi må prestere. Jeg håper det løsner. Jeg er litt skuffet over sesongen til nå.

Alexander Kristoff

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Alexander Kristoff, her under Hammer Stavanger på hjemmebane, starter straks på rittet som skal kjøre ham i form til Tour de France. Sveits rundt starter lørdag.
FREDRIK REFVEM Alexander Kristoff, her under Hammer Stavanger på hjemmebane, starter straks på rittet som skal kjøre ham i form til Tour de France. Sveits rundt starter lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway