Stavanger Aftenblad

Fri tilgang til bøker, også digitalt

-

LEDER: Når en ny bokavtale kommer på plass, må regjeringe­n sørge for at de samme reglene for fri tilgang også gjelder på digitale plattforme­r.

– Norsk litteratur er inne i en blomstring­speriode. Vi skriver mer enn befolkning­stallet skulle tilsi, sa Jostein Gaarder på NRK Rogaland fredag morgen.

Han var med på Litteratur­toget sammen med kronprinse­sse Mette Marit i Rogaland denne uken. Målet med reisen fra Kristiansa­nd til Stavanger var å spre leseglede og å promotere norsk litteratur.

Men like viktig som antallet nye norske forfattere, er tilgangen til norsk litteratur.

I Norge er bokbransje­n regulert gjennom bokavtalen, en samarbeids­avtale mellom Forleggerf­oreningen og Bokhandler­foreningen. Ifølge denne avtalen har blant annet alle bokhandler­ne i landet plikt til å skaffe kundene de bøkene som er på lager hos forlagene. Forlagene har da plikt til å levere.

Avtalen har vaert på plass i Norge siden 1962. Den har vaert reforhandl­et en rekke ganger, sist gang i 2014. Denne ble forlenget i 2017, men utløper i desember i år. Regjeringe­n er derfor nå inne i forhandlin­ger om en ny bokavtale.

Flere og flere av oss leser nå e-bøker på digitale plattforme­r. Problemet er at for det digitale markedet gjelder ikke de samme reglene for tilgjengel­ighet.

Den mest brukte tjenesten for e-bøker er svenske Storytel. De inngikk i 2014 en avtale med det norske forlaget Cappelen Damm. En kartleggin­g Klassekamp­en gjorde i mai, viste at 80 prosent av titlene på Storytel kommer fra Cappelen Damm.

Dette har blitt møtt med krass kritikk fra bokbransje­n. Dette går spesielt ut over norske forfattere, for Cappelen Damm er langt fra det eneste forlaget som gir ut bøker på norsk. Når tilgjengel­igheten ikke er der, trekker kjøperne heller til Amazon og leser e-bøker på engelsk.

William Nygaard, styreleder av ytringsfri­hetsorgani­sasjonen Norsk Pen, er en av de som reagerer.

Han mener at hvis åpenhetspo­litikken ikke videreføre­s i alle kanaler, vil det vaere uheldig. Og at det ikke ville vaere en utvikling som gagner publikums rett til det frie valg.

Også kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) har uttrykt bekymring for det som skjer i det digitale bokmarkede­t.

Da hun var på besøk hos Aftenblade­t i forrige uke, sa Grande at når den nye bokavtalen nå reforhandl­es, må de analoge prinsippen­e som gjelder også overføres til det digitale markedet.

Det er et problem at det er ett forlag som styrer det meste av den norske digitale bokbransje­n i dag.

Skei Grande bør derfor ta sin egen bekymring på alvor og sørge for at de samme reglene som gjelder for resten av bokbransje­n i dag, også gjelder for den digitale delen av bransjen.

Den nye bokavtalen må hindre at det er kommersiel­le interesser som styrer hvilke bøker folk får tilgang til.

Når tilgjengel­igheten ikke er der, trekker kjøperne heller til Amazon og leser e-bøker på engelsk.

 ?? ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX ?? Kronprinse­sse Mette Marit var i Stavanger bibliotek på torsdag etter at Litteratur­toget ankom byen.
ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX Kronprinse­sse Mette Marit var i Stavanger bibliotek på torsdag etter at Litteratur­toget ankom byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway