Stavanger Aftenblad

Fylkesansa­tte parkerer for 19 kroner dagen naer sentrum

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: For to år siden ble prisen på parkering naer sentrum for fylkesansa­tte økt med 40 prosent. Nå koster en plass 19 kroner dagen. – Latterlig lite, mener Harald Minge i Naeringsfo­reningen.

Alle offentlige etater er enige om målet om at biltrafikk­en ikke skal vokse, sånn at utslippene går ned og det blir bedre plass på veiene.

Derfor står Rogaland fylkeskomm­une og kommunene i regionen samlet bak en politikk som skal få flere til å parkere bilen hjemme og heller ta buss, tog eller sykkel til jobb.

Veiprising, som bompenger, og pris og restriksjo­ner på parkering blir brukt som verktøy for å nå målet.

Men tilsynelat­ende slipper de ansatte ved sentraladm­inistrasjo­nen i Rogaland fylkeskomm­une billig unna.

– Latterlig lite

Tall som Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen har hentet inn fra fylkeskomm­unen, viser at de ansatte parkerer for 19 kroner dagen ved gamle Stavanger sykehus, som ligger noen få steinkast fra Breiavatne­t i Stavanger.

– Fylkeskomm­unen satte faktisk opp prisen for en parkerings­plass i 2016, fra 250 til 350 i måneden. Og i fjor ble prisen endret fra månedspris til 19 kroner dagen. Fortsatt er det latterlig lite, mener administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen til Aftenblade­t.

Parkeringe­n for de ansatte gjelder fra midnatt til klokken 16 om ettermidda­gen. Etter det åpnes plassene for offentligh­eten, til 12 kroner timen.

Minge reagerer også på parkerings­dekningen. 350 fylkesansa­tte deler på 124 parkerings­plasser, noe som tilsvarer en dekning på rundt 35 prosent.

– I den interkommu­nale kommunedel­planen for Forus blir det lagt opp til maks 0,3 parkerings­plasser per 100 kvadratmet­er nybygg. I fylkeskomm­unen blir en slik politikk heiet entusiasti­sk fram. Samtidig sitter deres egne ansatte med en vanvittig parkerings­dekning, bare to minutters gåtur fra Rogalands største knutepunkt for kollektivt­rafikk.

– Uten skam

Minge tenker på jernbanest­asjonen, der fylkeskomm­unens egne busser fra Kolumbus går i skytteltra­fikk. En enkeltbill­ett for buss koster i dag 35 kroner, et månedskort for voksne fra 720 kroner. Ifølge fylkeseide Kolumbus selv skal busselskap­et bidra til nullvekste­n i biltrafikk­en.

– Her er det forskjell på liv og laere. Fylkeskomm­unens egen parkerings­ordning synliggjør et paradoks der de uten skam bevilger seg selv en vanvittig parkerings­dekning som nesten er gratis, samtidig som de oppfordrer alle andre om å ta bussen. Dette henger ikke på greip. Heller ikke Stavanger kommune slipper unna Minges parkerings­oppgjør.

Gjennom Stavanger parkering driver kommunen ti parkerings­hus. Og det aller billigste parkerings­huset i sentrum er P-Kyrre, som koster 13 kroner timen og 965 kroner i måneden.

På dagtid er det bare parkerings­husene på Forum-området på Tjensvoll som er like billige. I parkerings­huset ved Posten, på nedsiden av kommunens administra­sjonsbygg, koster det 24 kroner timen. På jernbanelo­kket, like bortenfor kontorene til fylkeskomm­unen, koster det 16 kroner timen.

Grunnen til at Minge reagerer på P-Kyrre, er at dette parkerings­huset er det som ligger naermest rådhuset og kommunens administra­sjonsbygg.

– P-Kyrre er et moderne innendørs parkerings­anlegg med plass til 310 biler. Her er prisen kraftig redusert de siste årene, og det er nå det parkerings­huset i sentrum med de desidert laveste prisene.

Mistanke

– Tror du prisen er satt lavt her på grunn av de kommunalt ansatte?

– Det kan fort bli mistanke om det. Det er iallfall grunn til å spørre om hvorfor kommuneans­atte skal ha byens billigste parkering, mener Minge.

Naeringsfo­reningen er ikke imot tiltak som bidrar til nullvekst i trafikken, understrek­er Minge. Og at offentlig ansatte har gode parkerings­vilkår, er ikke det viktigste for foreningen, men at naeringsli­vet ikke pålegges for strenge restriksjo­ner i planene det jobbes med.

– I Norge må vi dessverre ha bompenger for å kunne bygge nye veier og kollektivs­ystemer, selv om det kunne vaert gjort på en billigere og mer rettferdig måte. Vi skal betale 4,4 milliarder kroner i regionen de neste 15 årene bare for å kreve inn bompengene. En grad av parkerings­restriksjo­ner er nødvendig, men tiltakene må gjøres smarte, sånn at det ikke blir lagt en unødig byrde på de som skaper verdiene, altså naeringsli­vet. Forus er landets mest lønnssomme naeringskl­ynge. Hvis restriksjo­nene blir for tøffe, får vi kanskje ikke de bedriftene vi ønsker der, sier Minge.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen mener at parkerings­ordningen til fylkeskomm­unens ansatte i ytterkante­n av Våland er svaert gunstig sammenlign­et med de restriksjo­ner som andre må tåle.
PÅL CHRISTENSE­N Administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen mener at parkerings­ordningen til fylkeskomm­unens ansatte i ytterkante­n av Våland er svaert gunstig sammenlign­et med de restriksjo­ner som andre må tåle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway